Έντονες αντιδράσεις στον δικηγορικό κόσμο των Χανίων προκαλεί η πρόταση για συγχώνευση των δύο Εφετείων της Κρήτης, που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Αύγουστο με σκοπό την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκαινιάστηκε το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να «διαιρεθεί» το Εφετείο Κρήτης με έδρα τα Χανιά, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι δικηγόροι της ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα Χανιά για την εκδίκαση των υποθέσεών τους σε δεύτερο βαθμό.
Δώδεκα χρόνια μετά, η Επιτροπή, καταθέτοντας τις προτάσεις της, προτείνει, μεταξύ άλλων, τη «συγχώνευση 5 Εφετείων, δηλαδή: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας –Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου – Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλαδή του Νοτίου Αιγαίου). Παραμένουν ως έχουν, αν και με “οριακό” αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κέρκυρας».
Σύμφωνα με το πόρισμα, τα πλεονεκτήματα από τις συγχωνεύσεις είναι τα εξής:
«• Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού).
• Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο.
• Η αναγκαιότητα για “συμπλήρωση συνθέσεως” περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία».
«Ως προς τις έδρες των νέων “ενιαίων” Εφετείων είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και διοικητικά κριτήρια, καθώς και η υπάρχουσα (ή έστω ευχερώς ευρεθησόμενη) δικαστική κτηριακή υποδομή», σημειώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή.
ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης, σε δηλώσεις του σήμερα, επισήμανε ότι «χθες είδε το φως της δημοσιότητα ο νέος δικαστικός χάρτης της Ελλάδος όσον αφορά τα πολιτικά δικαστήρια, όπως είχε δει, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, το φως της δημοσιότητας ο νέος δικαστικός χάρτης όσον αφορά τα διοικητικά δικαστήρια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με οργή και αγανάκτηση είδε αυτό το πόρισμα, το οποίο προβλέπει, εμμέσως πλην σαφώς, την κατάργηση του ιστορικού Εφετείου Κρήτης. Και αυτή η οργή και η αγανάκτηση συνίσταται στο ότι ο πληθυσμός των Χανίων εμπαίζεται σε μέγιστο βαθμό. Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, έλαβε σοβαρά υπόψιν της την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, οι διάδικοι, και οι συνάδελφοι της Ανατολικής Κρήτης, καθώς θεωρείτο ότι η απόσταση αυτή ήταν μεγάλη και το οδικό δίκτυο δεν προσφέρει ασφάλεια. Παρήλθαν δέκα έτη και σήμερα, αν δεχθούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός ήταν βάσιμος -δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω- τότε για ποιο λόγο εγώ να μην έχω αυτή την οργή και την αγανάκτηση;».
Και ο κ. Πραματευτάκης συνέχισε: «Τι άλλαξε τα τελευταία δέκα χρόνια; Το υφιστάμενο δίκτυο είναι χειρότερο απ’ ό,τι ήταν τότε. Το δεύτερο που άλλαξε: στον υφιστάμενο δρόμο σαφώς και κυκλοφορούν περισσότερα οχήματα απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Το τρίτο που άλλαξε είναι ότι σύμφωνα με επικείμενη νομοθεσία, που θα “έρθει” τις προσεχείς ημέρες, στο Εφετείο έχουμε επιπλέον ύλη. Και το τέταρτο: αυτή τη στιγμή έχουμε δύο Νομούς, των Χανίων και του Ρεθύμνου, που είναι Νομοί, κατά κοινή ομολογία, με τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο, όπου έχουμε πληθυσμό το καλοκαίρι ο οποίος υπερβαίνει τις 500.000 – 600.ο00 μόνο σε αυτούς τους δύο Νομούς και που χρειάζεται να έχουν ένα Εφετείο. Το Εφετείο είναι θεσμός. Το Εφετείο δεν είναι να έχουμε μία άσκηση επί χάρτου, όπως κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, γιατί σε αυτήν έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο πόρισμα και δεν λαμβάνει υπόψιν πράγματα που θα ελάμβανε ένας στοιχειωδώς λογικός και συνετός άνθρωπος θα ελάμβανε. Δεν μπορεί η Παγκόσμια Τράπεζα να συγκρίνει την Ελλάδα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα με τα νησιά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πραματευτάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα συγκαλείται αύριο, Σάββατο, η ολομέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου προκειμένου να λάβει αποφάσεις.
«Είναι θέμα τιμής, είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτός ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει εδώ», κατέληξε ο κ. Πραματευτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι για το ζήτημα αυτό θα ενημερωθούν τόσο οι βουλευτές, όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα βρίσκεται στα Χανιά την 1η Δεκεμβρίου για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 110ής επετείου από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Παπαδομανωλάκης υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι «εκατόν δέκα χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έρχεται στη δημοσιότητα το σχέδιο της Ομάδας Εργασίας για το νέο δικαστικό “Καλλικράτη”, που βάζει φωτιά στην ισόρροπη ανάπτυξη, στον συγκρητισμό, αλλά και στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε κατ’ εντολή και με έγκριση της Παγκόσμιας Τράπεζας, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του Εφετείου Κρήτης, του Εφετείου εδώ στα Χανιά, που υπάρχει περισσότερα από ογδόντα με ενενήντα χρόνια. Είναι το Εφετείο για το οποίο ο χανιώτικος λαός έδωσε αγώνες για να το κρατήσει. Είναι το Εφετείο που συνδέεται με την ιστορία του. Είναι το Εφετείο που αποτελεί το προπύργιο, ουσιαστικά, των διεκδικήσεων τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η λεγόμενη ισόρροπη ανάπτυξη και ο συγκρητισμός».
Ο κ. Παπαδομανωλάκης τόνισε ότι «οι λόγοι που προτείνονται, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι επειδή έχει κόστος η λειτουργία του Εφετείου μεγαλύτερο από το όφελός του. Αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία του συγκεκριμένου σχεδίου, που στηρίζεται και σε ένα προηγούμενο σχέδιο, το σχέδιο Πισσαρίδη. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι και η Δικαιοσύνη λειτουργεί με το σύστημα κόστους – οφέλους. Την ίδια στιγμή, με αυτό το σχέδιο ιδρύονται επενδυτικά δικαστήρια, που θα λειτουργούν στις πρωτεύουσες των περιφερειών, όπου κατά προτεραιότητα θα εκδικάζονται οι υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις, για το μεγάλο κεφάλαιο. Για το μεγάλο κεφάλαιο, λοιπόν, ενδιαφέρονται, για τις επενδύσεις ενδιαφέρονται και δεν ενδιαφέρονται για το κόστος του αυτοαπασχολούμενου, του εργαζόμενου, του επαγγελματία, του μικροβιοτέχνη, για να προσφύγει σε δεύτερο ή και σε πρώτο βαθμό στη Δικαιοσύνη, η οποία γίνεται πανάκριβη και η οποία γίνεται και απλησίαστη, όταν για μία υπόθεσή σου πρέπει να φύγεις από τα Χανιά και να πας να τη δικάσεις στο Ηράκλειο. Αυτή η μεθόδευση δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους. Είναι προσβολή στην ιστορία του τόπου, είναι προσβολή στους αγώνες του κρητικού λαού. Να θυμίσω και τα πρωτόκολλα τιμής, τα οποία κάποιοι πρέπει να τα βγάλουν από το συρτάρι για να δείξουν και την τιμή τους τώρα. Θα πρέπει να δώσουμε έναν, χωρίς προηγούμενο, αγώνα», κατέληξε ο κ. Παπαδομανωλάκης.
Διαβάστε ακόμη: Τι λένε Βολουδάκη – Μαρκογιαννάκης για την πρόταση συγχώνευσης των Εφετείων της Κρήτης
Δείτε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας:
Πόρισμα-Ομάδας-Εργασίας-Αναμόρφωσης-Δικαστικού-Χάρτη