Επιχειρησιακή άσκηση πεδίου, που αφορά στην αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη με την κωδική ονομασία «Μίνωας 2024», θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στο νησί, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.
Ενημερωτική συνάντηση για τη συγκεκριμένη άσκηση έγινε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τη συνάντηση διοργάνωσαν ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί «με εντολή του Πρωθυπουργού… Είναι μια άσκηση πεδίου, πλήρους ανάπτυξης, σε όλη δηλαδή την Κρήτη. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που σχεδιάζεται για να εκτελεστεί στον ελλαδικό χώρο και ουσιαστικά πρόκειται για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και όλων των συνοδών φαινομένων τα οποία προκύπτουν από σεισμικό κίνδυνο. Είναι μια άσκηση που έχουμε αρχίσει τον σχεδιασμό της. Θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου επί χάρτου αρχικά και στις αρχές Απριλίου στο πεδίο».
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι η άσκηση «αφορά ένα σύνολο κινδύνων που μπορούν να εκδηλωθούν, δηλαδή σεισμός, τσουνάμι, κατολισθήσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, βιομηχανικό ατύχημα, σε οδικό δίκτυο, σε νοσοκομειακές μονάδες. Η άσκηση έχει ως στόχο να ασκηθούν όλοι οι συμμετέχοντες, να ελέγξουμε τα σχέδια, να εκπαιδεύσουμε ομάδες πληθυσμού και κυρίως κρίσιμες ομάδες όπως οι μαθητές και οι καθηγητές και να εξελιχθεί η άσκηση μέσα από συγκεκριμένα επεισόδια τα οποία θα αναπτυχθούν σε όλη την Κρήτη», επισήμανε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως «προσδοκούμε ότι αυτή η άσκηση θα αποτελέσει τη βάση για ανάλογες ασκήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας υπογράμμισε ότι «η άσκηση αυτή σχεδιάστηκε σε μια περίοδο ηρεμίας. Δεν σχεδιάστηκε κάτω από αγχωτικές συνθήκες, εντάσσεται σαφώς στην πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες που έχουμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία μας και να καταστήσουμε την Κρήτη μια περιοχή η οποία θα είναι ανθεκτική στον σεισμικό κίνδυνο».
Αντίστοιχες συναντήσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, σημείωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Τσαπάκος, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή συνάντηση γίνεται με σκοπό να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς του Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για ένα σενάριο σεισμού, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια περίπτωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ
«Για πρώτη φορά καθιερώθηκε υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων της χώρας. Το 2002 είχε θεσπιστεί μία αντίστοιχη διαδικασία, αλλά δεν ήταν υποχρεωτική. Τα αποτελέσματα από το 2002 μέχρι το 2023 ήταν πενιχρά όσον αφορά τη διαδικασία των ελέγχων και με εντολή του Πρωθυπουργού ο έλεγχος αυτός γίνεται, πλέον, με ΦΕΚ και Υπουργικές Αποφάσεις, υποχρεωτικός, σε νέα βάση, με ψηφιακό τρόπο, με υποβολή στη βάση δεδομένων του Οργανισμού όλων των στοιχείων και αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και έχουμε αρχίσει, ουσιαστικά, και την εκπαίδευση 2.000 περίπου μηχανικών, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους. Πρέπει να περατωθεί ο έλεγχος μέσα σε ένα χρόνο, με εντολή Πρωθυπουργού, συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, με προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία και ευελπιστούμε στη συνέχεια ότι ο έλεγχος αυτός θα επεκταθεί και σε όλα τα ιδιωτικά κτήρια της χώρας», επισήμανε ο κ. Λέκκας.
Ερωτηθείς αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μετά την ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε πως «είναι καλύτερα να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, ποια είναι κατάσταση των κτηρίων, παρά να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες με Υπουργούς, οι οποίοι προετοιμάζονται για να δούμε από πού μπορούμε να αντλήσουμε τα αντίστοιχα κονδύλια, έτσι ώστε, μόλις περατωθεί ο έλεγχος, να επέμβουμε με μία διαδικασία, η οποία είναι πολύπλοκη βέβαια. Πρώτα θα επέμβουμε στα κτήρια τα οποία είναι κρίσιμες υπηρεσίες. Εδώ γεννάται ένα πρόβλημα: αν μπορούμε να επέμβουμε στα κτήρια ή αν πρέπει να πάμε σε καινούρια κτήρια. Αλλά αυτό δεν το ξέρουμε ως τώρα. Πρέπει να το ξέρουμε. Ο υποχρεωτικός έλεγχος είναι μία καινοτόμος διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα και η οποία θα καταδείξει πού ακριβώς έχουμε πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την τρωτότητα των κτηρίων σε εθνικό επίπεδο».