Στην ετήσια έρευνα που διενεργεί το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και η οποία δόθηκε τις προάλλες στη δημοσιότητα (δείτε ΕΔΩ) επισημαίνονται, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:
«… εκφράζεται έντονα η δυσαρέσκεια και ο προβληματισμός για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έλλειψη διαθέσιμων χώρων στάθμευσης κυρίως στην πόλη των Χανίων, την ανεπαρκή υποδομή για ποδηλατοδρόμους, ενώ το σύστημα αποκομιδής και περισυλλογής απορριμμάτων χρήζει περαιτέρω αναβάθμισης, καθώς πραγματοποιείται κι έντονη χρήση πλαστικών κυρίως στην πόλη των Χανίων».
Ποιοι τα λένε αυτά; Πέντε χιλιάδες (5.000) αλλοδαποί επισκέπτες, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι ήρθαν στα Χανιά για διακοπές το 2023 και δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα, απαντώντας κατά την ημέρα της αναχώρησής τους, εν αναμονή της πτήσης τους στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».
Φαντάζομαι ότι δεν το έκαναν με… αντιπολιτευτική διάθεση στον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τους συνεργάτες του. Αυτά είδαν, αυτά βίωσαν, αυτά είπαν.
Ας μείνουμε στο ζήτημα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης, εν αναμονή (άντε να δούμε πότε…) της εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για το οποίο ακούμε από την περίοδο της δημαρχίας του Τάσου Βάμβουκα.
Προφανώς και το πρόβλημα «έρχεται» από το μακρινό παρελθόν και χειροτερεύει κάθε χρόνο εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του αριθμού των επισκεπτών σε ετήσια βάση, αλλά και της μείωσης των θέσεων στάθμευσης στο ευρύτερο κέντρο της πόλης εξαιτίας των απολύτως αναγκαίων έργων ανάπλασης, που αναβαθμίζουν αισθητά τον δημόσιο χώρο, αλλά προκαλούν «απόνερα»… Προφανώς, επίσης, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν, όμως, ενέργειες – πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να αναληφθούν εγκαίρως, προκειμένου ν’ ανακουφίσουν την κατάσταση, η οποία, ειδικά όσον αφορά στη στάθμευση, είναι τραγική όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα τους μήνες τουριστικής αιχμής.
Το 2021, δηλαδή, δύο χρόνια περίπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχα ρωτήσει τον Δήμαρχο Χανίων αν η Δημοτική Αρχή σκέφτεται να αξιοποιήσει τον χώρο κάτω από το Εθνικό Στάδιο με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης, που θα έδινε πραγματική «ανάσα» κυρίως στους επισκέπτες της Παλιάς Πόλης – και όχι μόνο. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Σημανδηράκης, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης και την εκπομπή «Μικρόφωνο για 2» (την οποία «κάνουμε» μαζί με τον καλό συνάδελφο Μανώλη Κονσολάκη) ήταν ότι οι συγκοινωνιολόγοι απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί η σύγχρονη τάση είναι να μην οδηγούνται τα οχήματα στο κέντρο μιας πόλης, αλλά εκτός αυτού.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2023, σε άλλη συνέντευξη, και πάλι στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης, υπέβαλα ανάλογο ερώτημα στον Δήμαρχο Χανίων. Παραδόξως, η απάντηση που έλαβα ήταν διαφορετική. Η Δημοτική Αρχή εξετάζει το ζήτημα δημιουργίας χώρου στάθμευσης κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων, είπε, μέσες – άκρες, ο κ. Σημανδηράκης.
Δεν ξέρω αν οι συγκοινωνιολόγοι άλλαξαν άποψη και οι σύγχρονες τάσεις διαφοροποιήθηκαν στο μεσοδιάστημα. Εκείνο, ωστόσο, που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι χάθηκαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επιπρόσθετα, η Δημοτική Αρχή Σημανδηράκη, εκτός από τις… σύγχρονες τάσεις της συγκοινωνιολογίας, γνώριζε (ή, έστω, εκτιμούσε και ορθά φιλοδοξούσε), από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, ότι, αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα κατέληγε στον Δήμο Χανίων.
Θα μπορούσε, λοιπόν, παράλληλα με τη διεκδίκηση των 52 στρεμμάτων του συγκεκριμένου ακινήτου, να έχει προετοιμάσει εγκαίρως το «έδαφος», ώστε όταν ολοκληρωνόταν η σχετική διαδικασία να υπήρχε η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης τμήματος του πρώην στρατοπέδου ως προσωρινού υπαίθριου χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης έως ότου αυτό αξιοποιηθεί είτε ως μητροπολιτικό πάρκο είτε και για άλλες, παράλληλες, χρήσεις. Χρόνια αρκετά θα χρειαστούν…
Αξιοποιώντας τα ηλεκτρικά λεωφορεία που απέκτησε ο Δήμος Χανίων, για τη μεταφορά των επιβατών στο κέντρο της πόλης. Το πρώτο από τα πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου (δείτε ΕΔΩ) και -φαντάζομαι ότι- παραμένει έκτοτε σε ακινησία, εν αναμονή της δημιουργίας (άντε να δούμε πότε…) περιφερειακών χώρων στάθμευσης, για τους οποίους πολλά ακούμε και τίποτα δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Και η ζωή στην πόλη μας συνεχίζεται…