Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στον κόμβο του ΒΟΑΚ στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες εβδομάδες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα σε μηχανοκίνητη πορεία, με αφετηρία τον κόμβο Μουρνιών και κατάληξη το Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας, στην πλατεία Δικαστηρίων.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στο εσωτερικού του Μεγάρου εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής. Εκεί, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων, κάνοντας εκτενή αναφορά στα σημαντικά προβλήματα που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει σήμερα συνολικά ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Σταυριανουδάκης παρουσίασε τα αιτήματα των αγροτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της αύξησης του κόστους της παραγωγής, στην ακαρπία και τις συνέπειές της, στη διαφορά της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, στη μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, κυρίως, προϊόντων εξαιτίας των υψηλότερων τιμών τους και στην ανάγκη επιδότησης του ρεύματος και του πετρελαίου κίνησης, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων, τότε οι αγρότες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν στα χωριά τους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Έλους Θεόδωρος Ραϊσάκης υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία δεν δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, που είναι τόσα πολλά και χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να μείνουμε, πλέον, στις δουλειές μας. Αυτή τη στιγμή το κόστος έχει εκτοξευτεί 70% πάνω από τ’ άλλα χρόνια. Έχουμε προβλήματα με νέες αρρώστιες. Εγώ καλλιεργώ πρώιμα κηπευτικά στην περιοχή του Ελαφονησίου. Μας έχουν φέρει νέες αρρώστιες γιατί οι σπόροι μπαίνουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας από εταιρείες που τις παράγουν σε τρίτες χώρες… Έχουμε προβλήματα με τα νερά κι έχουμε προβλήματα με τους εργάτες γης…».
Το μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Αρμένων Γιάννης Κατσαρός τόνισε πως «απ’ ό,τι βλέπετε ο καιρός δεν μας φοβίζει. Αυτό που μας φοβίζει είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που έρχεται. Τα προβλήματά μας είναι το κόστος παραγωγής, οι αποζημιώσεις, η τιμή του πετρελαίου, που ζητάμε να μειωθεί… Εμείς θα παλέψουμε να μείνουμε στα χωριά μας… Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε ξενοδοχοϋπάλληλοι».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαιών Ρουμάτων Νεκτάριος Μπομπολάκης σημείωσε ότι «ναι μεν το προϊόν μας φέτος, το ελαιόλαδο, ήταν ακριβό, αλλά η φορολογία, τα ακριβά αγροεφόδια, πετρέλαιο και ρεύμα, όλα αυτά συνετέλεσαν στο να μη μείνει πάλι τίποτα στην τσέπη του αγρότη. Επίσης, η ακαρπία και η κακή δακοκτονία έφεραν μείωση στο εισόδημα κατά πολύ και γι’ αυτό είναι δίκαιο το αίτημά μας για 200 ευρώ ανά στρέμμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και όπου μας βγάλει».
Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Μπομπολάκης σημείωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν καρπώνονται μέρος της αύξησης στην τελική τιμή των προϊόντων που παράγουν, την ίδια στιγμή που το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί δραματικά, κατά 100% όπως είπε, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια.
Το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων Ιωσήφ Αποστολάκης άσκησε κριτική στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και στους Δημάρχους της Π.Ε. Χανίων ότι δεν στέκονται στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους μας από όλη την Κρήτη και όλη την Ελλάδα παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες! To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΣΝΧ και τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων τις επόμενες μέρες οργανώνουν συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες σε όλα τα χωριά για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουμε στους δρόμους για να παλέψουμε για την επιβίωσή μας. Η μειωμένη φετινή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια και η ζημιά από τον δάκο έχει αφήσει πολλούς αγρότες πρακτικά χωρίς παραγωγή. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ζημιές που έχει η φετινή παραγωγή σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω την ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το εισόδημα ουσιαστικά μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε.
Αντίστοιχα όμως είναι μειωμένη και η παραγωγή και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα του Νομού όπως τα κάστανα, τα αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.
Τεράστιο επίσης παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών το οποίο δεν λύθηκε με τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση και πρέπει να το λύσει άμεσα.
Παράλληλα είχαμε και την τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ, η οποία ήρθε να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας.
Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή και οι μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.
Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις. Από την άλλη συνεχίζει να προωθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, σχέδια που υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους. Εκεί οδηγούν, για παράδειγμα, οι εξαγγελίες για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, τα διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.
Ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Παλεύουμε και διεκδικούμε για:
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
• Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
• Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
• Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας».