Σε δεινή θέση βρίσκεται το Νοσοκομείο Χανίων, ένα δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα που, ως γνωστόν, εφημερεύει 365 ημέρες τον χρόνο επί 24ωρης βάσης, εξυπηρετώντας, σε πλείστες περιπτώσεις, και πολλές από τις ανάγκες πολιτών του Ρεθύμνου.
Και τούτο διότι, ενώ οι κτηριακές εγκατάσεις συντηρούνται – βελτιώνονται και ο τεχνολογικός του εξοπλισμός διαρκώς εμπλουτίζεται – εκσυγχρονίζεται τα τελευταία χρόνια, με προσθήκη νέων Τμημάτων και δυνατότητα νέων εξετάσεων, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και δυσχεραίνουν ουσιαστικά τη λειτουργία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επισκεπτών – ασθενών στο Νοσοκομείο αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας και της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή αδυναμίας πρόσβασης στο υφιστάμενο, που κατά κοινή ομολογία δεν είναι επαρκές και αποτελεσματικό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σημαντικά κενά κυρίως σε ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά και σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, αρκετοί εκ των οποίων, σε διάφορες ηλικίες, εγκαταλείπουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς αναγκάζονται να εργάζονται σε ολοένα και δυσκολότερες συνθήκες με πολύ χαμηλές αμοιβές συγκριτικά με άλλες χώρες. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών που παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνεται. Τα προβλήματα αυτά, που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, επιτείνονται και από το γεγονός ότι τα Χανιά δεν είναι ένας ελκυστικός εργασιακός προορισμός εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, με αποτέλεσμα πολλές από τις προκηρύξεις για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων να καταλήγουν άγονες.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων, οι συνθήκες που επικρατούν, τα προβλήματα και η αναζήτηση λύσεων συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική, καθώς παραβρέθηκαν και παρουσίασαν στοιχεία ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων Βαρδής Γεωργιακάκης, ο νευροχειρουργός του Ιδρύματος Αντώνης Κρασουδάκης, ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, και ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέας.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων ανέφεραν ότι στις 8 Φεβρουαρίου θα γίνει κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Χανίων και κάλεσαν τους δημοτικούς συμβούλους και ευρύτερα την τοπική κοινωνία να συμμετέχει μαζικά για να στείλει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος σημείωσε, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι «υπάρχει κίνδυνος να μην έχετε Νοσοκομείο… Η πολυδιαφημιζόμενη δημόσια υγεία ουδέποτε ήταν δωρεάν… Έχουμε μία ωραία γαλέρα όπου τραβάμε κουπί. Γιατί δεν έρχονται γιατροί στα Χανιά; Τι μπορούμε να προσφέρουμε; Μήπως μπορούμε να προσφέρουμε μία μείωση στο κόστος διαβίωσης; Στη Γερμανία όπου δούλεψα προσφέρουν σπίτι με χαμηλό ενοίκιο. Μήπως ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει κάτι τέτοιο; Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχύσετε το Νοσοκομείο σας… Το έργο παράγεται με δύο ρεπό τον χρόνο. Στην Καρδιολογική Κλινική έχει καθένας πάνω από 150 ημέρες χρωστούμενης άδειας. Αν την πάρουμε, τότε οι συνάδελφοί μας θα μείνουν μόνοι τους. Δεν τολμάμε να πάρουμε άδεια. Το τελευταίο οργανόγραμμα, πριν από 10 χρόνια, έλεγε ότι έπρεπε να είχαμε 214 γιατρούς μόνιμους, με μικρότερο πληθυσμό και λιγότερα Τμήματα τότε στο Νοσοκομείο και αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι υπηρετούντες γιατροί είναι 139. Αυτοί κάνουν και τους άλλους γιατρούς που λείπουν… Έως πότε; Έως τότε. Και λεφτά να δώσουν πολλοί γιατροί θα λακίσουν… Burn out είναι να έχεις να κοιμηθείς βράδυ έξι χρόνια… Στις 8 Φεβρουαρίου λέμε να κάνουμε ένα συλλαλητήριο. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί, να είμαστε πολλοί και να στείλουμε το μήνυμα… Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραιτηθούμε ομαδικά. Σήμερα έχετε Νοσοκομείο, αύριο δεν έχετε Νοσοκομείο. Δεν θέλουμε να μας πείτε τι δεν μπορείτε να κάνετε. Θέλουμε να μας πείτε τι μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να χτίσετε σπίτια; Μπορείτε να ενισχύσετε στη γνώση και στην τσέπη, γιατί εκεί είναι κυρίως το πρόβλημα;», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γραμματικόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων Βαρδής Γεωργιακάκης επισήμανε ότι «μπορεί το Νοσοκομείο Χανίων να έχει σήμερα 1.300 άτομα προσωπικό, όμως, πιστέψτε μας, είναι σχεδόν το μισό από αυτό που θα έπρεπε να είναι. Ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, την ίδια ώρα που ανοίγουν νέα Τμήματα. Και καλώς ανοίγουν, γιατί πολλά από αυτά σώζουν ζωές, το θέμα, όμως, είναι ότι οι άνθρωποι που παραμένουν χρειάζεται να εργάζονται ολοένα και περισσότερο, σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες… Το μισό προσωπικό είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κάθε Κλινική λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θα θέλατε να σας χειρουργήσει ένας άνθρωπος που είναι ταλαιπωρημένος, ξενυχτισμένος, κουρασμένος. Υλιοτεχνικά είναι ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας. Η Περιφέρεια μάς βοήθησε πάρα πολύ. Μήπως είμαστε έτοιμοι για να δοθούμε στους ιδιώτες; Ποιος θα τα δουλέψει τα μηχανήματα; Θα είναι αργά αύριο, γιατί προσωπικό δεν έρχεται. Τα Χανιά δεν είναι εργασιακός προορισμός, αν και είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς…».
Ο κ. Γεωργιακάκης υπογράμμισε ότι «το πιο σοβαρό θέμα απ’ όλα είναι ότι από σήμερα πλέον το Νοσοκομείο Χανίων δεν έχει παιδοχειρουργό. Η οργανική θέση της γιατρού μας, της κυρίας Δέδε, είναι στο Ηράκλειο. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και προσφέρει τεράστιο έργο. Τι της ζήτησε το Ηράκλειο; Να πηγαίνει πέντε νύχτες στο Ηράκλειο, να ξενυχτάει, να εφημερεύει, να χειρουργεί και μετά να βγαίνει στον δρόμο, να οδηγάει και να έρχεται στα Χανιά! Παραιτήθηκε η γιατρός. Είπαμε στον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να μην το κάνει, γιατί θα παραιτηθεί. Σε λίγο θα κάνουμε διακομιδές των παιδιών ηλικίας 16 ετών και κάτω στο Ηράκλειο. Είναι τα παιδιά μας. Θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Αν γίνει κάτι στη διαδρομή, τι θα κάνουμε; Θα πούμε κάτι; Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Σύλλογο Εργαζομένων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργιακάκης στην Ψυχιατρική Κλινική. «Οι ειδικευόμενοι τρέμουν στις εφημερίες. Έχουμε τον κ. Γουλιέλμο, έναν αξιόλογο συνάδελφο, ο οποίος είναι στη δύση της καριέρας του κι έχουμε και την κατασκευή της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής. Ποιος θα τη δουλέψει; Μας λέει ο κ. Γουλιέλμος ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε μία ξεπέτα στα ιατρεία. Συνταγογραφήσεις κάνουν και βλέπουν τα πιο βαριά περιστατικά. Δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν, δεν προλαβαίνουν να δουν… Έρχονται και άλλες αποχωρήσεις γιατρών. Μέσα στο 2024 θα αποχωρήσουν τέσσερα άτομα από το Ακτινολογικό. Πώς θα δουλέψουμε; Θα φέρνουμε ιδιώτες και θα τους πληρώνουμε για να κάνουν τη δουλειά με τα μηχανήματα του Νοσοκομείου; Σταθείτε δίπλα μας. Είναι δικό σας το Νοσοκομείο και πρέπει όλοι να το στηρίξουμε. Σας θέλουμε μαζί μας», κατέληξε ο κ. Γεωργιακάκης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων Βαρδής Γεωργιακάκης
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης τόνισε ότι «τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών στο ΕΣΥ είναι στα 59 με 60 χρόνια… Η απλήρωτη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ είναι θεσμοθετημένη… Εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται, αυτό είναι πραγματικά μία παγκόσμια πρωτοτυπία».
Όπως εξήγησε ο κ. Κρασουδάκης, «οι γιατροί αποζημιώνονται για 7 εφημερίες, ενώ αν κάνουν παραπάνω δεν αποζημιώνονται 100% (εγώ τον περασμένο μήνα έκανα 13), διαχρονικά συμβαίνει αυτό, αλλά θα πληρωθούν κατά ένα μικρό ποσοστό. Δηλαδή δουλεύουμε τζάμπα. Άκουσα τον κ. Μπέα να παραθέτει στοιχεία για τους αριθμούς των ασθενών, αλλά θα ήθελα να παραθέτει και τα αριθμητικά δεδομένα των χρωστουμένων ρεπό και ημερών αδείας σε όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και μη. Καλύπτουμε και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο βρίσκεται σε μία κατάσταση έτοιμο για διάλυση, με την υπερεργασία του προσωπικού… Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτών. Έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών προς ασθενή, αλλά οι γιατροί δεν πηγαίνουν στην πλειονότητά τους στο ΕΣΥ, το οποίο έχει πάψει να είναι ελκυστικό, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι αχαρακτήριστες, ενώ σε ό,τι αφορά στα Χανιά οι συνθήκες είναι ακόμα δυσκολότερες, εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης…».
Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Νωρίτερα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας είχε υπογραμμίσει ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό Ίδρυμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας και τόνισε ότι «καταφέραμε να είμαστε ένα νοσοκομείο υπόδειγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ο κ. Μπέας αναφέρθηκε στην πορεία των χρηματοδοτήσεων του νοσηλευτικού Ιδρύματος, παρουσιάζοντας τους ετήσιους τελικούς προϋπολογισμούς, από το 2018 μέχρι και το 2022, σημειώνοντας ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα των πέντε ετών υπήρξε αύξηση των πόρων κατά 48%: από 27.950.489 ευρώ το 2018 σε 41.492.758,95 ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπέας, το Νοσοκομείο Χανίων είναι στη 15η των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των εξετασθέντων. Συγκεκριμένα, το έτος 2022 εξετάστηκαν 167.899 άτομα στο νοσηλευτικό Ίδρυμα των Χανίων (76.772 εξετασθέντες στα ΤΕΙ, 75.726 στα ΤΕΠ και 15.401 στην Ολοήμερη, πρώην απογευματινά Ιατρεία), το οποίο, ως γνωστόν, εφημερεύει καθημερινά επί 24ωρου βάσεως.
Ο κ. Μπέας σημείωσε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του Νοσοκομείου είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών: 55.359 το 2020, 66.448 το 2021, 75.726 το 2022 και 80.804 το 2023, γεγονός που συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες στο νοσηλευτικό Ίδρυμα των Χανίων και στο προσωπικό του.
Ο κ. Μπέας πρόσθεσε ότι «στο ΤΕΠ οι οργανικές θέσεις είναι μεν οκτώ, φαίνεται να υπηρετούν 3, αλλά είναι ενάμισης γιατρός: Μία γιατρός (διευθύντρια) και ένας γιατρός (καρδιολόγος), ο οποίος μοιράζεται με το Αιμοδυναμικό Τμήμα, ενώ η άλλη γιατρός ενισχύει το Αναισθησιολογικό Τμήμα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπέας και στις προσπάθειες κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, προκηρύχθηκαν:
– 25 θέσεις (17 καλύφθηκαν, 8 άγονες) το 2020.
– 28 θέσεις (16 καλύφθηκαν, 12 άγονες) το 2021.
– 10 θέσεις (7 καλύφθηκαν, 3 άγονες) το 2022.
– 9 θέσεις (4 καλύφθηκαν, 5 άγονες) το 2023.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων σημείωσε ότι για να συνεχιστεί το έργο που γίνεται στο Ίδρυμα «πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στη μεγάλη προκήρυξη που αναμένεται να γίνει». Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Μπέας τόνισε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο «έχουμε έναν από τους χειρότερους δείκτες νοσηλευτών ανά κλίνη», αλλά στο Νοσοκομείο Χανίων «δεν δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα γιατί οι νοσηλευτές έβαζαν την ψυχή τους».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας
ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης», Αλέκος Μαρινάκης.
«Πίστευα ότι θα φύγω σοφότερος, αλλά φεύγω πιο μπερδεμένος», είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Καλογερής. Και συνέχισε: «Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, πολυπαραγοντικό, για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη λύση. Είναι αλήθεια ότι τα Χανιά δεν είναι εργασιακός προορισμός. Εμείς, ως Περιφέρεια, δεν μπορούμε να ενοικιάσουμε σπίτια για γιατρούς. Μπορούμε να φέρουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως κάναμε με το ΕΣΠΑ. Μηχανήματα που τα είδαμε να δουλεύουν στο Νοσοκομείο. Και αυτό είναι προς τιμήν των ανθρώπων του Νοσοκομείου. Έχουμε ένα πολύ καλό Νοσοκομείο και το ζήτημα είναι πώς θα το κάνουμε καλύτερο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε το Νοσοκομείο να απαξιωθεί. Θεωρώ ανεπίτρεπτο ότι έγινε αυτό το θέμα με την παιδοχειρουργό κι εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Οι γιατροί που δουλεύουν στα Νοσοκομεία είναι ιδεαλιστές, αγαπούν τη δουλειά τους και αυτό το ξέρουν οι διοικούντες και το εκμεταλλεύονται δεόντως. Εγώ προσωπικά έχω πει σε δύο Υπουργούς Υγείας ότι “μη μας ξαναπείτε για άγονες προκηρύξεις. Λύστε το, βρείτε τρόπο”. Η δουλειά σας θέλει μεγαλείο ψυχής. Γι’ αυτό είμαστε μαζί σας, γι’ αυτό σας εμπιστευόμαστε…».
«Πρέπει να υπάρξει συντονισμός για την άσκηση πίεσης προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα. Αν δεν νιώσουν την ανάσα μας δεν θα τα λύσουμε, αλλά θα βλέπουμε ημίμετρα, όπως το να μεταφέρονται γιατροί από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Να μην τσακωνόμαστε για τη φτώχεια μας. Άμα είμαστε όλοι μαζί και τα διεκδικήσουμε σθεναρά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Μαρινάκης.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε μία -σχεδόν απόλυτη- ταύτιση απόψεων μεταξύ του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και των αρκετών δημοτικών συμβούλων, και από τις τρεις παρατάξεις, που ζήτησαν κι έλαβαν τον λόγο.
Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Χανίων και στην ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει το νοσηλευτικό ίδρυμα για την τοπική κοινωνία. «Θέλουμε να φύγει ως μήνυμα είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συντάσσεται απολύτως με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χανίων, χωρίς αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τελικό αποδέκτη το Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται και προσφέρουν στο Νοσοκομείο Χανίων και αυτή η παρουσία -όπως είπε- συνδέει περαιτέρω τον Δήμο με το νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Ο ειδικός αγορητής από την παράταξη Μανιμανάκη (η οποία απουσιάζει εκτός Κρήτης), δημοτικός σύμβουλος Χανίων (και γιατρός στο Νοσοκομείο Χανίων) Βασίλης Κωνστανταράκης σημείωσε ότι «προφανώς τα προβλήματα είναι κεντρικής βούλησης. Είναι μία απόφαση. Στρατηγική ή όχι, δεν το ξέρω. Όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό κομμάτι που μπαίνει μέσα, θα έλεγα ότι αυτά πρέπει να είναι χωριστά – εγώ είμαι υπέρ και της δημόσιας και της ιδιωτικής υγείας. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, σε κάποιο χρονικό διάστημα που δεν το ξέρω, όποιος έχει λίγα χρήματα θα τη βγάζει καθαρή, ενώ όποιος δεν έχει δεν ξέρω τι θα γίνει».
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνστανταράκης διάβασε την τοποθέτηση της παράταξής του σημειώνοντας τα εξής:
«Στις 30 Ιουλίου 2022, μετά από δική σας πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με θέμα την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΓΕΣΥΧ και εργασιακός σύλλογος), αλλά και οι Διευθυντές όλων των Κλινικών του Νοσοκομείου μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη κατάρρευσή του, λόγω της πλήρους υποβάθμισής του.
Οι αιτίες είναι διάφορες και αλληλοεξαρτώμενες. Οι χαμηλοί μισθοί καθώς και οι σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας είναι πολύ αποτρεπτικοί λόγοι για να αναλάβει κάποιος νέος γιατρός υπηρεσία στο ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με τις ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται πανελλαδικά, όλα τα νοσοκομεία είναι πλέον υποστελεχωμένα. Η υποστελέχωση αυτή οδηγεί σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες εργασίας για τους υπηρετούντες γιατρούς, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε παραίτηση. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό αλλά και απογοητευτικό, συνάδελφοι που αφιέρωσαν την ψυχή τους στο νοσοκομείο, που προσέδωσαν με την επιστημονική τους επάρκεια κύρος και ασφάλεια στον πολίτη, που θέλουν να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να οδηγούνται σε “αναγκαστική” παραίτηση, επειδή δεν αντέχουν άλλο. Έτσι, δημιουργούνται νέες ελλείψεις με ανακύκλωση των προβλημάτων. Τελικά, έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα αν δεν υπάρξει ισχυρή βούληση από την Κεντρική Διοίκηση (Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας) με σημαντικές αποφάσεις, που θα ανασύρουν τη δημόσια υγεία από το τέλμα στο οποίο αυτή βρίσκεται και θα δώσουν μια προοπτική και ελπίδα στο ταλαιπωρημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Χανίων όμως, πέρα από τους παραπάνω λόγους, υπάρχει και ένας ακόμα, πολύ σημαντικός, ο οποίος λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν νέοι γιατροί στην πόλη μας, προκειμένου να υπηρετήσουν σε αυτό. Αυτός δεν είναι άλλος από την έλλειψη διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών, λόγω της μετατροπής της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαρχόντων σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παρατηρούνται ακόμα και ανακλήσεις αποδοχής προσλήψεων γιατρών, εξαιτίας της αδυναμίας εύρεσης στέγης ή των πολύ υψηλών ενοικίων λόγω της περιορισμένης προσφοράς.
Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο που μπαίνει στο προσκήνιο ο Δήμος. Είναι επιτακτικότατη η ανάγκη ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του, όπου είναι αρμοδιότητά του, αλλά και να συντονίσει τους απαραίτητους για την επίτευξη των στόχων φορείς, όπως είναι η Κεντρική Διοίκηση, η Περιφέρεια, η Εκκλησία (για παράδειγμα, η δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, για τις ανάγκες του προσωπικού), προκειμένου να πάψει η πόλη να γυρίζει την πλάτη σε νέους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές κ.λπ.), ως απότοκο μιας ανεξέλεγκτης και χωρίς πλάνο τουριστικής ανάπτυξης.
Θεωρούμε δεδομένη την ευαισθησία όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για το Νοσοκομείο Χανίων, το Νοσοκομείο του Νομού μας, το Νοσοκομείο όλων των πολιτών, προνομιούχων ή μη, πλούσιων ή φτωχών. Η ευαισθησία όμως, πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλες πράξεις. Ο Δήμος Χανίων οφείλει να πρωτοστατήσει σε κάθε ενέργεια που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του νοσοκομείου μας, προς όφελος όλων μας».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τη -μοναδική, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος- ένσταση από πλευράς Δημάρχου Χανίων, ο οποίος τόνισε οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης είναι συγκεκριμένες και δεν είναι δυνατόν να υπονοείται ότι ο Δήμος φέρει ευθύνη για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο.
Ο ειδικός αγορητής από την παράταξη Λουτσέτη, δημοτικός σύμβουλος Χανίων (επίσης γιατρός στο επάγγελμα) Δημήτρης Μακρέας σημείωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι οι διαπιστώσεις, όπως έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Αμφισβητούνται τα τριάντα χρόνια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ο ρόλος της αποασυλοποίησης. Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα η πόλη θα χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιήσει τους χώρους του παλιού Ψυχιατρείου για να μπουντρουμιάσει τους ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι μένουν αβοήθητοι… Η κατάσταση είναι τραγική σε όλα τα επίπεδα παροχής υγείας. Μόνο το 30% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πώς να αποσυμφορηθούν, λοιπόν, τα ΤΕΠ; Πώς θα εκπαιδευτούν οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι όταν δεν υπάρχουν ειδικευμένοι; Έχουμε αυτή τη στιγμή 7 ειδικευόμενους στην Ψυχιατρική Κλινική και έναν ειδικευόμενο… Αυτό που σήμερα κινδυνεύει είναι ο βαθύς πυρήνας του δυτικού πληθυσμού. Ο κ. Μπέας μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά αυτό που συμβαίνει στα Χανιά συμβαίνει σε όλη την ελληνική επαρχία».
Τελικά, αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα από τις τρεις παρατάξεις για το ζήτημα του Νοσοκομείου Χανίων με στόχο να ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.