Οι τουρίστες που διαμένουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα αποτελούν το 15% επί των συνολικών αφίξεων, δηλαδή 200.000 τουρίστες, αριθμός πολύ σημαντικός και αν συμπεριλάβουμε και τα καταλύματα AirBnB, τότε ο αριθμός διπλασιάζεται, όπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας τουρισμού για τη Δυτική Κρήτη την τουριστική περίοδο του 2023.
Με βάση την ίδια έρευνα, οι τουρίστες που διαμένουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα «είναι αυτοί που προτιμούν να τρώνε εκτός καταλύματος, σε εστιατόρια, να ενοικιάζουν περισσότερο οχήματα για να κάνουν τις περιηγήσεις τους σε διάφορους προορισμούς και να επισκέπτονται περισσότερο αξιοθέατα και παραλίες, αφήνοντας και περισσότερα έσοδα στην τοπική κοινωνία».
«Αποτελούνται κυρίως από μη σκανδιναβούς τουρίστες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έρχονται για πρώτη φορά. Πραγματοποιούν τις διακοπές τους μόνοι τους και όχι με ταξιδιωτικά γραφεία ή πράκτορες, οπότε έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν στον προορισμό. Διαμένουν κυρίως στην πόλη Χανίων, αλλά και στην ενδοχώρα (Παλαιόχωρα, Αποκόρωνα, Σφακιά), τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες της ενδοχώρας και την πόλη των Χανίων ακόμα περισσότερο. Μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία των ντόπιων, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των δωματίων/διαμερισμάτων, αλλά και με τους ντόπιους γενικότερα», όπως προκύπτει επίσης από την ίδια έρευνα.
Γενικά συμπεράσματα
Τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
• Ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στα αεροδρόμια Χανίων (1,4 εκατ. και αύξηση 9%) και Ηρακλείου (3.6 εκατ. και αύξηση 6%).
• Το 37% των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων προέρχονται από Σκανδιναβικές χώρες, ενώ το 55% των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου προέρχονται από Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία.
• Οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες έχουν ξαναεπισκεφθεί τη Δυτική Κρήτη.
• Το 80% των επισκεπτών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μέσο οικογενειακό εισόδημα στα 80.000 ευρώ.
• Προτίμηση στις εβδομαδιαίες διακοπές με συνεπακόλουξη αύξηση της οργάνωσης των διακοπών μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτόρων.
• Αύξηση χρήσης ενοικιαστικών οχημάτων.
• Οι μισοί τουρίστες που έχουν ξαναεπισκεφθεί την περιοχή δεν επισκέπτονται την παραλία του Μπάλου, ενώ δύο στους πέντε δεν επισκέπτονται τις παραλίες Φαλασάρνων και Ελαφονησίου κυρίως λόγω του αρνητικού αντίκτυπου του υπερτουρισμού.
• Οι αλλοδαποί τουρίστες που έχουν ξαναεπισκεφθεί την περιοχή είναι αυτοί που αγοράζουν περισσότερο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.
• Πάνω από τους μισούς αλλοδαπούς επισκέπτες θα επισκέπτονταν την περιοχή και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αν υπήρχε απευθείας ανταπόκριση από την πόλη τους.
• Σημαντική αύξηση προτίμησης τουριστικών καταλυμάτων κυρίως στην Πόλη Χανίων αλλά και στην περιοχή της Κισάμου.
• Οι μισοί επισκέπτες δεν προτιμούν κανένα πακέτο διατροφής στα τουριστικά καταλύματα.
• Πάνω από τους μισούς τουρίστες θα ενδιαφερόντουσαν για αειφόρες μορφές τουρισμού.
• Απόλυτη ικανοποίηση από την ποιότητα των υπηρεσιών στα τουριστικά καταλύματα, την ποιότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων, τη φιλοξενία των ντόπιων ανθρώπων καθώς και την ηρεμία & ασφάλεια του τόπου.
• Δυσαρέσκεια σχετικά με κακή κατάσταση οδικού δικτύου και σήμανσης, κυκλοφοριακή συμφόρηση, έλλειψη διαθέσιμων χώρων στάθμευσης, ανεπαρκής υποδομή ποδηλατόδρομων, συστήματος περισυλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων καθώς και έλλειψη χώρων πρασίνου.
• Οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των δαπανών κατά 10% κυρίως λόγω αύξησης κόστους προϊόντων διατροφής και ενέργειας και την ελαφρά μείωση των διανυκτερεύσεων αντισταθμίζονται σε κάποιο βαθμό από την αύξηση των συνολικών αφίξεων.
• Έξι στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες θεωρούν πολύ καλές τις τιμές σε σχέση με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών συγκριτικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς.
• Εννέα στους δέκα επισκέπτες θα επισκέπτονταν ξανά την περιοχή και θα τη σύστηναν σε συγγενείς και φίλους.
Η έρευνα
Η έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ).
Το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης λειτουργεί πάνω από μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, ενώ συμμετέχει επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.
Για την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων («Δασκαλογιάννης») έχουν συμπεριληφθεί 5.000 έγκυρα ερωτηματολόγια, μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, από ερευνητές του ΜΑΙΧ και Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων/Περιφέρειας Κρήτης. Για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας υπήρχε συνεχής υποστήριξη από τη Fraport Greece και το προσωπικό του Αερολιμένα Χανίων.
Αναφορά γίνεται επίσης στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από τη Fraport Greece του αεροδρομίου Χανίων και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, με σκοπό να αξιολογήσει τη περυσινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την προηγούμενη περίοδο του 2022.
Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης
• Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, διευθυντής Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
• Γεώργιος Αγγελάκης, ερευνητής Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης ΜΑΙΧ, υπ. διδάκτωρ Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ.
• Περικλής Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
• Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ακαδημαϊκός, διευθυντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης & Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Business School, France.
Φωτογραφία αρχείου: Παύλος Μπουζάκης