Υπεγράφησαν στην Αθήνα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι Συμβάσεις Χρηματοδότησης του εμβληματικού αυτού έργου για την Κρήτη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).
Η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικούσε για πολλά χρόνια την υλοποίησή του από τις κεντρικές κυβερνήσεις, αναδεικνύοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή του σημασία για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης αλλά και την εξίσου σοβαρή περιβαλλοντική του διάσταση καθώς προέβλεπε την προστασία του υπόγειου υδροφορέα της Μεσσαράς που λόγω υπεράντλησης αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα υφαλμύρινσης. Αποτελεί δε ένα υπόδειγμα έργου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με όρους αειφορίας εμπνευσμένο σε μια εποχή που οι έννοιες αυτές φαίνονταν ξένες και υπερβολικές στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Στο σημείο αυτό και σε μια τέτοια ευτυχή χρονική συγκυρία θεωρώ ότι έχουμε χρέος να αναλογιστούμε ποιος ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ως αποκλειστικός μελετητής της Προκαταρτικής Μελέτης καθόρισε τον σχεδιασμό αυτού του σύνθετου και πολλαπλής σκοπιμότητας έργου, όπως συνήθιζε να το αποκαλεί ο ίδιος. Στη συνέχεια, ως ένας από τους βασικούς μελετητές του, κατόρθωσε όχι μόνο να ολοκληρώσει τη μελέτη του αλλά και να εκπονήσει κάθε άλλη συμπληρωματική απαίτηση προκειμένου αυτό το σύνθετο σύστημα έργων να αποκτήσει ωριμότητα και να ενταχθεί στον Κατάλογο Προγραμματισμένων Έργων και Νέων Έργων, έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί.
Αναφερόμαστε στον αείμνηστο Δρ. πολιτικό μηχανικό, εκλεκτό μέλος του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Παύλο Παυλάκη, τον άνθρωπο και μηχανικό που έχει συνδέσει την επιστημονική και επαγγελματική του διαδρομή με όλα τα μεγάλα υδραυλικά έργα της Κρήτης τα τελευταία 50 χρόνια.
Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ενός φορέα που ο Παύλος Παυλάκης στήριξε και ανέδειξε όσο λίγοι στην πολυετή διαδρομή του, θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ότι τα μεγάλα έργα όπως αυτό, δεν υλοποιούνται βάζοντας τα στον αυτόματο πιλότο. Απαιτείται όραμα, έμπνευση, άρτια επιστημονική κατάρτιση αλλά κυρίως επιμονή και αταλάντευτη θέληση για να αντιμετωπιστούν επιτυχώς όλα τα εμπόδια που προκύπτουν στην πορεία προς την υλοποίησή τους. Όλα αυτά ο αείμνηστος Παύλος Παυλάκης τα συγκέντρωνε στον υπερθετικό βαθμό γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα υδραυλικά έργα της Κρήτης φέρουν την υπογραφή του.
Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα για την καθοριστική συμβολή του σε ένα τόσο μεγάλο έργο το οποίο αρχίζει να υλοποιείται επτά χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του, κρίνω σκόπιμο να μην παραλείψω να αναφέρω ότι και το διπλό Διασυνδεδεμένο Φράγμα Ντεριανού – Σεμπρωνιώτη, το άλλο μεγάλο του όραμα, με το οποίο ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης που κατασκευάστηκε και εκτελέστηκε από τον ΟΑΔΥΚ, νυν ΟΑΚ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε προχωρημένη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την υλοποίησή του.
* Ο κ. Σπύρος Σοφιανός είναι πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος