Το σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με άλλα υπουργεία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες νότια της Κρήτης ξεδίπλωσε ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.
Ο κ. Καιρίδης αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς όπως είπε πάνω από 700 άτομα έχουν φτάσει στα νότια παράλια του νησιού μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα στους Καλούς Λιμένες, τη Γαύδο και αλλού.
Ο Υπουργός, ανέφερε ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στο Σουδάν, με πολλούς μετανάστες να εισέρχονται στην Αίγυπτο και από εκεί στη Λιβύη όπου οι διακινητές τους επιβιβάζουν σε σκάφη πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους και στη συνέχεια τους μεταφέρουν προς την Κρήτη.
Για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι πραγματοποιούνται επαφές, με τις αρχές της Αιγύπτου ως πρώτο βήμα για να μην περνούν τα σύνορα και μια σειρά άλλων ενεργειών.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια συντονισμένη ναυτική επιχείρηση αποτρεπτικού χαρακτήρα ανοιχτά της Λιβύης ώστε να εμποδίζεται η διακίνηση των μεταναστών.
Τι θα γίνει με τους εργάτες γης
Ο υπουργός Μετανάστευσης, στην ίδια συνέντευξη, ξεδίπλωσε τη στρατηγική του υπουργείου του για την έλλειψη εργατικών χεριών που απασχολεί ιδιαίτερα την Κρήτη και γι αυτό είχε τη Δευτέρα τη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων από το νησί.
Όπως είπε το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και άλλους κλάδους όπως τον κατασκευαστικό καθώς στην Κρήτη υπάρχουν μεγάλα εργοτάξια όπως του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και αναπτύσσονται και άλλα όπως αυτό του ΒΟΑΚ, στον τουρισμό και αλλού.
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη ο σχεδιασμός του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει, πέρα από την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας για την παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια, μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας, τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία, το Βιετνάμ, και οι Φιλιππίνες με την οποία πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν στην Ελλάδα
‘”Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου και ήδη έχουμε 2.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις και θα αυξηθούν αρκετά περισσότερο” ανέφερε ο υπουργός ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ελλείψεις σε περίπου 200.000.
«Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με φίλες χώρες, όπως Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες από την Ασία είναι έξι τον αριθμό και στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Θα αμείβονται με τα μεροκάματα της αγοράς», σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τον διοικητικό μηχανισμό της νόμιμης μετανάστευσης.
“Έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών διαμονής, όπου εμπλέκονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, τα προξενεία του υπουργείου Εξωτερικών” ανέφερε ο κ. Καιρίδης.
Το επόμενο διάστημα, όπως είπε, θα ληφθεί μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλοποίηση των διαδικασιών, επίσης προχωρά η λειτουργία τεσσάρων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, που θα απελευθερώσουν εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές, με πόρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την πρόσληψη 320 νέων συμβασιούχων με ευρωπαϊκούς πόρους, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των περίπου 850 χιλιάδων φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν μέχρι το 2025.
Πηγή: ekriti.gr