Ερώτηση «για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την αξιοποίησή του» κατέθεσαν για να συζητηθεί στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Χανίων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Λουτσέτης Χαράλαμπος, Κλωνιζάκης Μιλτιάδης (εισηγητής), Μακρέας Δημήτρης και Μπομπολάκης Φώτης.
Σε αυτήν αναφέρουν:
«Το αίτημα για αποκλειστική χρήση του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για Πάρκο είναι σωστό και δίκαιο, γιατί ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας χρόνια τώρα ασφυκτιά σε έλλειψη ελεύθερων χώρων, πάρκων, χώρων άθλησης και παιδικών χαρών.
Όπως είναι σωστό και δίκαιο, σε μια πόλη που ασφυκτιά και με την κυκλοφοριακή συμφόρηση όπου κάνει την πρόσβαση στο κέντρο μαρτύριο το χειμώνα, και όνειρο θερινής νυκτός το καλοκαίρι, να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό. Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν τα περιβόητα περιφερειακά πάρκινγκ, όπου με δωρεάν ποιοτικές συγκοινωνίες θα δίνεται η δυνατότητα εισόδου στην πόλη των Χανίων.
Θεωρούμε ως απαράδεκτη την επιχειρηματολογία στην οποία επιδίδεται η δημοτική αρχή σχετικά με την χρήση του πρώην στρατοπέδου για πάρκινγκ, η οποία βάζει σε αντιπαράθεση ένα πρόβλημα της πόλης (κυκλοφοριακό) με μία ανάγκη της (ελεύθεροι χώροι). Τοπικό και κεντρικό κράτος είχαν όλα τα εργαλεία τόσα χρόνια να προχωρήσουν στα αναγκαία περιφερειακά παρκινγκ αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν, καθώς οι προτεραιότητες ήταν αλλού.
Όλοι γνωρίζουν ότι η «προσωρινή» μετατροπή του πρώην στρατοπέδου όχι μόνο σε περιφερειακό πάρκινγκ περιφερειακό πάρκινγκ, όπως αναφερόταν στην εισήγηση της δημοτικής αρχής τον Μάιο του 2023 στα παραδοτέα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δεν θα ήταν προσωρινή.
Κάτω λοιπόν από τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής καθώς και της αντίστοιχης πρωτοβουλίας πολιτών, στην υπ`αρ. 254/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αποσυρθεί από την μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας κάθε αναφορά σε χωροθέτησης περιφερειακού πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου:
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η δημοτική αρχή:
- Με ποια απόφαση ποιανού συλλογικού οργάνου του δήμου, αναιρείται στην πράξη η 254/2023 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί μη αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου ως -ούτε προσωρινό – περιφερειακό πάρκινγκ; Με ποια δικαιοδοσία προχωράνε αυτή τη περίοδο εργασίες οι οποίες σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Κου Καλογριδάκη «έχουν στόχο το πάρκινγκ να ανοίξει προς χρήση πριν από την τουριστική περίοδο, καθώς η έλλειψη χώρων στάθμευσης αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της πόλης.»?
- Δεδομένης της δημόσιας ανακοίνωσης στα ΜΜΕ της λειτουργίας ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου όλης της πόλης, έχουν εξασφαλιστεί για την λειτουργία του όλες οι νόμιμες προδιαγραφές αδειοδότησης αυτού σύμφωνα με την Υ.Α 215162/2021 (ΦΕΚ5273/Β/2021), όπως βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης, βεβαίωση χρήσεων γης, κυκλοφοριακή σύνδεση, υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ), μελέτες πυρασφάλειας κλπ;
- Έχετε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα γίνει το καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα. Ασχολείται κάποια υπηρεσία του Δήμου με το θέμα; Έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου η διαχειριστική μελέτη για το πάρκο που από τη νομοθεσία απαιτείται ως πρώτο βήμα; Έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό άλλη δαπάνη για μελέτη ή έργο στο στρατόπεδο και ποια; Τελικά ποιες ενέργειες έχετε κάνει στο να γίνει πάρκο;
- Έχετε απομονώσει έναν χώρο με συρματόπλεγμα στη δυτική πλευρά όπου έχετε διοργανώσει το 2023 τη γιορτή περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Τον ίδιο χώρο έχουν χρησιμοποιήσει η Πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και ο σύλλογος κατοίκων Αγίου Ιωάννη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων υπέρ του πρασίνου. Γιατί δεν αφήνετε συνέχεια ανοιχτό το χώρο αυτό για τους πολίτες;
- Έχουν δηλώσει υπηρεσιακοί παράγοντες ότι το επάνω και μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου είναι επικίνδυνο και για αυτό έχει απομονωθεί. Πού ακριβώς έγκειται η επικινδυνότητα και γιατί δεν έχετε επιληφθεί για να αρθεί, όπως έγινε στο κάτω τμήμα; Γιατί δεν φροντίζετε ώστε να λειτουργήσει όλος ο χώρος ήδη από τώρα σαν χώρος αναψυχής με τις απαραίτητες ελάχιστες υποδομές (χώροι υγιεινής, πόσιμο νερό, φωτισμός);».