Η παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου Replan City Life στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως Εταίρος, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 27/3/2024, στην αίθουσα του Hub2B του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
«Σκοπός της εκδήλωσης, στα πλαίσια του έργου είναι να δημιουργηθεί η απαραίτητη εν συναίσθηση στους ενδιαφερόμενους φορείς για την χρήση των ανακυκλωμένων ελαστικών και των υποπροϊόντων τους στην κυκλική ζωή των Πόλεων, οδηγώντας σε ένα βαθμό την πράσινη μετάβαση στα Δημόσια και ιδιωτικά έργα» ανέφερε ο Γιώργος Αλεξάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Η Ελένη Τσαγκαράκη, συντονίστρια του έργου εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ανέφερε ότι τα ανακυκλωμένα ελαστικά παράγουν νέα υλικά όπως καουτσούκ, ίνες χάλυβα και υφαντικές ίνες, που χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα και παρουσίασε εφαρμογές από όλη την Ευρώπη.
Κρίσιμο στοιχείο αυτού του έργου είναι ο ορισμός απλών και αποτελεσματικών κατευθυντήριων γραμμών που βασίζονται σε διαθέσιμες εμπειρίες, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής υλοποίησης, για μια πνοή βιωσιμότητας στις πόλεις μας, όπως δηλώνει και ο τίτλος της εκδήλωσης, ανέφερε ο Γιώργος Αλεξάκης.
Ο καθηγητής Σ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις σύγχρονες εξελίξεις στην παραγωγή και ανακύκλωση πλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Γ. Μαυριάς παρουσίασε τις δράσεις της EcoElastica και ο Κ. Καιρίδης παρουσίασε συγκεκριμένες εφαρμογές στην Ελλάδα και τη σχετική νομοθεσία.
Ο Γιώργος Ταβερναράκης, πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία προϊόντα κυκλικής οικονομίας από ελαστικά στην περιοχή μας.
Από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και την διαδραστική συζήτηση η οποία ακολούθησε ανάμεσα στους ομιλητές, και τους παρευρισκόμενους διαφάνηκε ότι υπάρχει πλειάδα καλών πρακτικών και εφαρμογών στην χρήση ανακυκλωμένων Ελαστικών στην καθημερινότητα μας, και στα Έργα υποδομών, τόσο στην ΕΕ, όσο και στη χώρα μας.
Ο Νίκος Ξυλούρης, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της χρήσης των ανακυκλώσιμων υλικών από τα ελαστικά, στα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται στην Κρήτη, όπως το ΒΟΑΚ.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης ενημέρωσε για τις δράσεις του Δήμου Ηρακλείου για την Κυκλική Οικονομία και τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν.
Στη εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη με παρεμβάσεις ο Μ. Κριτσωτάκης, γενικός διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, και η Αφ. Κοτσιφάκη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαλεβιζίου, ο Νίκος Μπελενιώτης, εκτελεστικός γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, η Μαρία Βασιλάκη διευθύντρια Περιφέρειας Κρήτης, ο Νικ. Μαυράκης ειδικός σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, η Μαρία Αποστολάκη, μηχανικός αρμόδια για θέματα Ενέργειας από την Περιφέρεια Κρήτης και η προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Β. Μαδούλκα.
Από τη συζήτηση που έγινε, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
• Η κυκλική μετάβαση σε άλλου είδους οικονομία, Πράσινη, Ψηφιακή, είναι γοργή και μη αναστρέψιμη, καθώς δεν υπάρχει πλανήτης Β.
• Στα πλαίσια της ΕΕ και των χρηματοδοτικών εργαλείων, η Περιφέρεια Κρήτης, φέρνει καλές πρακτικές, προσπαθεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην Ελλάδα σε θέματα Ανάπτυξης, Ποιότητας ζωής και κοινωνικής ζύμωσης.
• Για να έχουμε ανθεκτικό Βιώσιμο παραγωγικό Ιστό και ποιοτική διαβίωση, οφείλουμε να δώσουμε Πνοή βιωσιμότητας στην καθημερινότητά μας.
Τα συμπεράσματα θα κατατεθούν στο πλαίσιο του έργου Replan Citiy Life, και αναμένεται μέσα στο 2024, μία νέα συνάντηση στην Κρήτη, όλων των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου.