Αρνητικά γνωμοδότησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου – Σελίνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Στο σκεπτικό του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων, που συζήτησε το συγκεκριμένο ζήτημα κατά την έκτακτη, διευρυμένη μονοθεματική του συνεδρίαση στις 11 Μαρτίου, σημειώνει τα εξής:
• Με την υλοποίηση του έργου θα μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής απόληξης των απάτητων βουνών των Λευκών Ορέων σε ένα γιγαντιαίο βιομηχανικό πάρκο προκαλώντας σωρευτικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
• Το έργο σχεδιάζεται σε βάρος της βιοποικιλότητας και του τοπίου, θίγοντας τις εθνικές μας υποχρεώσεις (ΦΕΚ 30/Α/2010) και τις διεθνείς συμβάσεις για το τοπίο.
• Το έργο δεν είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία και σε περίπτωση αδειοδότησης θα υπάρχουν πολύ ισχυροί κοινωνικοί κραδασμοί.
• Με την υλοποίηση του έργου θα υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες και ο περιπατητικός – φυσιολατρικός τουρισμός αποτελώντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή.
• Το έργο δεν είναι συμβατό με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης (ΦΕΚ 260/ΑΑΠ/2017).
• Το έργο δεν είναι συμβατό με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα» (ΦΕΚ 3663/Β/2021) και αναμένεται να προκαλέσει μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στους πληθυσμούς και στα ενδιαιτήματα των μεγάλων αρπακτικών πτωματοφάγων πτηνών Γυπαετός, Όρνιο και Χρυσαετός, καθώς και σε μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).
• Το έργο θίγει τους στόχους διατήρησης Ειδών Ορνιθοπανίδαςστη ΖΕΠ GR4340019 (ΦΕΚ 3118/Β/2023).
• Το έργο θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και στα προστατευόμενα χειρόπτερα (νυχτερίδες) στην περιοχή ενδημίας τους.
• Το έργο θίγει τους στόχους διατήρησης τύπων οικοτόπων και ειδών στην περιοχή ΕΖΔ GR4340012 (ΦΕΚ 1807/Β/2023). Επίσης, θίγεται ο οικότοπος προτεραιότητας 6220 “Ψευδοστέπππα με αγρωστώδη και μονοετή φυτά της Thero-Brachypodietea” (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).
• Τα προτεινόμενα φαραωνικού μεγέθους έργα ΑΠΕ δεν προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη στους Έλληνες πολίτες, όσον αφορά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.
• Τα προτεινόμενα φαραωνικού μεγέθους έργα ΑΣΠΗΕ στην Κρήτη αποσκοπούν στην παραγωγή υπερδιπλάσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανάγκες του νησιού.
• Η Πράσινη Μετάβαση θα πρέπει να ενσωματώνει την αρχή της ήπιας εκμετάλλευσης όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σεβόμενη τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώτα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τους Νόμους και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σφακίων εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος να προβεί σε κάθε νομική παρέμβαση αντιρρήσεων και προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα σε περίπτωση που το έργο αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αντίκεινται στα αναφερόμενα και στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης.
Επιπροσθέτως, στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων στηρίζει και όλους τους υπόλοιπους θιγόμενους Δήμους Κισάμου, Αποκορώνου και Καντάνου – Σελίνου, και από κοινού θα επιδιώξουν «την αποτροπή της καταστροφής και της αλλοίωσης του κρητικού τοπίου από τις σχεδιαζόμενες βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις κρητικές μαδάρες».
Εικόνα 1: Σχεδιασμός έργων ΑΣΠΗΕ 04, 05 και 06, όπου αποτυπώνονται τα όρια των οικισμών σε σχέση με τις θέσεις των Ανεμογεννητριών με τα πολύγωνά τους.
Εικόνα 2: Σχεδιασμός έργων ΑΣΠΗΕ 04, 05 και 06, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις των Ανεμογεννητριών με τα πολύγωνά τους, τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και η νέα οδοποιία.
Εικόνα 3: Σχεδιασμός έργων ΑΣΠΗΕ 04, 05 και 06, όπου αποτυπώνεται το σύνολο των προτεινόμενων έργων και οι διαδρομές του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 (πράσινη γραμμή).
Εικόνα 4: Σχεδιασμός έργων ΑΣΠΗΕ 04, 05 και 06, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις των Ανεμογεννητριών με τα πολύγωνά τους σε σχέση με τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura.
Εικόνα 5: Σχεδιασμός έργων ΑΣΠΗΕ 04, 05 και 06, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις των Ανεμογεννητριών σε σχέση με τις Ζώνες Κρίσιμης – Πολύ Υψηλής (κόκκινο χρώμα) και Υψηλής (πορτοκαλί χρώμα) ευαισθησίας των κρίσιμων περιοχών του Όρνιου σύμφωνα με τη χαρτογράφηση ευαισθησίας των ενδιαιτημάτων του Όρνιου στην Ελλάδα (LIFE 16 IPE/GR/000002).
Εικόνα 6: Κύριοι μεταναστευτικοί διάδρομοι στη νήσο Κρήτη.
Εικόνα 7: Σχεδιαζόμενα έργα ΑΣΠΗΕ και περιοχή τροφοληψίας των αποικιών χειρόπτερων και περιοχή σημαντικών σπηλαίων και καταφυγίων χειροπτέρων (Πηγή: Πρόταση προστασίας και διαχείρισης καταφυγίων και περιοχών τροφοληψίας των σημαντικότερων αποικιών χειροπτέρων και του οικότοπου των σπηλαίων της Ελλάδας – LIFE17 NAT/GR/000522).