Οι Δήμοι Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου, βραβεύτηκαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της 6ης Verde.Tec, με το βραβείο Greek Green Award «Προστασία Περιβάλλοντος-Βιοποικιλότητα».
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Κισάμου, το βραβείο αφορά στις πρακτικές που υλοποίησαν για την προστασία, αναβάθμιση και διαχείριση της προστατευόμενης παγκοσμίου φήμης περιοχής του Λαφονησίου.
Ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το 50% περίπου της έκτασης του Δήμου είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura. Διαθέτει 3 παγκοσμίου φήμης περιοχές, Λαφονήσι – Φαλάσαρνα – Μπάλο, οι οποίες μαζί με άλλες λιγότερο γνωστές παρακείμενες περιοχές διαθέτουν μοναδικό τοπίο και πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, τα οποία συνθέτουν μια μοναδικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες (αποφάσεις Δ.Σ., χωροταξικό σχεδιασμό, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες) προχωρήσαμε στην υλοποίηση σχεδίου προστασίας, ώστε οι μελλοντικές γενιές, να καταφέρουν να απολαύσουν εξίσου τις περιοχές αυτές».
Τα βραβεία εκ μέρους των δύο Δήμων παρέλαβαν οι δήμαρχοι Γιώργος Μυλωνάκης και Αντώνης Περράκης, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους συμβούλους τους, Κώστα Κουκουράκη και Μάνο Κοτρωνάκη, για τη βοήθεια και τη συμβολή τους στην υλοποίηση των σχεδίων δράσης προστασίας.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
Για την ίδια βράβευση, ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η βράβευση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και του Δήμου Κισάμου για τη νέα διαχείριση της περιοχής του Λαφονησίου, με το βραβείο «Προστασία Περιβάλλοντος – Βιοποικιλότητα» στο πλαίσιο του Greek Green Awards.
Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου & Κισάμου κατέθεσαν και υλοποίησαν πρόταση που αφορά «στην προστασία, στην αναβάθμιση και στη διαχείριση της προστατευόμενης παγκοσμίου φήμης περιοχής του Ελαφονησίου.
Αυτή η προσπάθεια που είχε ως βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Λαφονήσι του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, είναι μοναδική για την Ελλάδα, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο στηρίζει την προσπάθεια των δύο Δήμων με υπουργικές αποφάσεις, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μ.Α.Ι.Χ., την Περιφέρεια και άλλους φορείς, σε συμφωνία με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ειδικότερα οι δύο Δήμοι προχώρησαν:
• Στην υλοποίηση του σχεδίου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στη Ζώνη Προστασίας της Φύσης Λαφονησιού με την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, έκθεσης σκοπιμότητας, τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κα.
• Περιορισμό των ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία στο 1/3 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
• Δημιουργία ελεύθερης ζώνης χωρίς δραστηριότητες στο μέγιστο τμήμα της παραλίας. Οι μόνες υποδομές που διατηρήθηκαν στο κεντρικό τμήμα της παραλίας είναι οι υποδομές ΑμΕΑ.
• Πρόσληψη προσωπικού με αντικείμενο τη φύλαξη του συνόλου της περιοχής του Λαφονησίου, συμπεριλαμβανόμενης και της νήσου και την 24ωρη φύλαξη της εισόδου στο χώρο.
• Αντικατάσταση των πλεγμάτων προστασίας των αμμοθινών με τους κέδρους με νέες καλαίσθητες περιφράξεις (ξύλινοι πάσσαλοι με σχοινάκι).
Το βραβείο εκ μέρους του Δήμου Καντάνου – Σελίνου παρέλαβε ο δήμαρχος Αντώνης Περράκης τονίζοντας πως στόχος της προσπάθειας είναι «να αποκτήσει το Λαφονήσι και το Κεδρόδασος, πέρα από την αναγνωρισιμότητα, και την απόλυτη προστασία που έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση όλης της έκτασης μέχρι την ισοϋψή των 35 μέτρων, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της δημιουργίας φυσικού πάρκου απολύτου προστασίας.