Στην ετήσια Διάσκεψη του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συμμετείχε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη.
Κατά της διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος για μια σειρά από κομβικά ζητήματα, όπως η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και προοπτική, οι αγορές ενέργειας, η εμπορική στρατηγική του ΟΟΣΑ, τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μελών, οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή και η ενδυνάμωση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κα Βολουδάκη τοποθετήθηκε με ομιλία της για θέματα Ενέργειας, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Εμπορίου.
Τόνισε ότι παρά τις προκλήσεις, η ενεργειακή μετάβαση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη, καινοτομία και δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η ενεργειακή απόδοση και οι έξυπνες τεχνολογίες.
Η Βουλευτής σημείωσε ότι βασικός πυλώνας αειφόρου ανάπτυξης αποτελούν οι καθαρές και βιώσιμες πηγές ενέργειας υπογραμμίζοντας την σημασία της καινοτομίας και της έρευνας σε αυτόν τον τομέα και την ενθάρρυνση της χρήσης ενέργειας με βάση την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο για μια ενέργεια καθαρή, προσιτή και δίκαιη για όλους.
Η κα Βολουδάκη στην ομιλία της ανέφερε επιπλέον ότι υπάρχουν προβλήματα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και θα πρέπει η ΚΑΠ να αναθεωρηθεί αφού έτσι όπως δρομολογήθηκε τα τελευταία χρόνια, ζητά από τους αγρότες και από τους κτηνοτρόφους να κάνουν ενδεχομένως περισσότερα από όσα αντέχουν με στόχο την πράσινη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να γίνει με τέτοια ταχύτητα ώστε να υπονομεύσει τελικά το ίδιο τους το εισόδημα.
Τέλος, η Βουλευτής αναφέρθηκε στη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων της Ε.Ε. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως η υγεία, οι πρώτες ύλες και οι κρίσιμες τεχνολογίες η αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα πρέπει βέβαια να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών ως προς το μέγεθος, την παραγωγική δυνατότητα και τα δημοσιονομικά περιθώρια.