Σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας και του αριθμού νέων επιχειρήσεων σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, που βρέθηκε σήμερα στα Χανιά, ως επικεφαλής κλιμακίου, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που περιόδευσε σήμερα σε Χανιά και Κίσαμο, αποτελούμενο από τον υφυπουργό, τον βουλευτή Δυτ. Αττικής Γιάννη Λοβέρδο και τη γενική γραμματέα του νεοσύστατου υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Στέφου, από κοινού με τους βουλευτές της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, επικοινώνησε με επιχειρηματίες, στελέχη του κόμματος, πολίτες και συνομίλησε με φορείς και αυτοδιοικητικούς, θέλοντας να υπενθυμίσει σε θεσμικούς και πολίτες το διεκδικητικό πλαίσιο και την ατζέντα των ευρωεκλογών, καθώς και να ενημερώσει για το έργο της κυβέρνησης.
Ο κ. Σπανάκης παρουσίασε τα δεδομένα που υπάρχουν και αφορούν στο εργασιακό τοπίο, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 5 χρόνια στην Κρήτη υπήρχαν 66.110 θέσεις εργασίας για το 2019, ενώ το 2023 στα Χανιά έχουμε αύξηση κατά 17%. Υπάλληλοι και εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί στα Χανιά κατά 7.433 – δηλαδή αύξηση περίπου 14,3%. Σημαντική είναι και η αύξηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νομό Χανίων από 7.454 το 2019, έχουμε 8.534, αύξηση δηλαδή 14,5%. «Αυτό δηλώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει η σύγχρονη πρόσκληση και πρόκληση είπε ο κ. Σπανάκης. «Ενώ υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας, δεν υπάρχει κάλυψη πολλών θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις από εργαζόμενους, πρόβλημα που εμφανίζεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Δεν βρίσκουν εργαζομένους και κυρίως στην εστίαση και τον τουρισμό. Αυτά τα ζητήματα θα μας απασχολήσουν, και ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται σε περιφερειακό επίπεδο συγκεκριμένα πρώτα βήματα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας».
Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα δεδομένα που δεν μπορούν -όπως είπε- να αμφισβητηθούν από κανέναν, «… παραλάβαμε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 830 ευρώ, ενώ είναι βασική κυβερνητική δέσμευση ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί, από 1.251 ευρώ που είναι σήμερα, να ανέλθει στα 1.500 ευρώ».
Ο κ. Σπανάκης μίλησε για τις προοπτικές που υπάρχουν και μάλιστα – όπως είπε – το 2025 θα προβεί η κυβέρνηση σε πρόσθετες παροχές: «Ήδη ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ποσό πάνω από 870 εκατομμύρια με σκοπό τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την ίδια ώρα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το 2024 και 2025, θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Από το τέλος επίσης του 2025, να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τον πληθωρισμό και αυτό θα συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, όπως μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να έχουμε μόνο ανάπτυξη, την ίδια ώρα που πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ύφεση.
Είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο στο ρυθμό ανάπτυξης και αυτό οφείλεται στη σταθερή φορολογική, οικονομική, ασφαλιστική πολιτική και κυρίως στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια στη χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα σε επιμέρους ζητήματα».
Μεταξύ των όσων άλλων ανέφερε ο κ. Σπανάκης, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλάνο σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, όπως επίσης το ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, για αυτό και θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας.
Υπενθύμισε παράλληλα, πως δόθηκε η δυνατότητα σε όποιον συνταξιούχο θέλει, να εργαστεί χωρίς περικοπή της σύνταξής του. «Έτσι, από την 1/1/2024, μπορούν να εργαστούν οι συνταξιούχοι και μάλιστα στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Διότι έχουμε φτάσει τους 80.000 συνταξιούχους εργαζομένους μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν υπολογίζαμε αυτό το νούμερο να υπάρχει σε ένα χρόνο».
Τέλος, είπε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπάγωσε τις τριετίες «και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από 12 περίπου χρόνια, έχουμε αύξηση των συντάξεων, η οποία έρχεται μέσα από δύο μεταβλητές 50% από το ρυθμό ανάπτυξης και 50% από τον πληθωρισμό».
Απαντώντας στο επιχείρημα ότι οι όποιες αυξήσεις υπάρχουν, χάνονται από την ακρίβεια, ο κ. Σπανάκης είπε: «Η ακρίβεια είναι προσωρινή και εισαγόμενη, αλλά οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συνεχιστούν και είναι μόνιμες», είπε ο υφυπουργός.
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Σπανάκης τόνισε την ανάγκη «να ενισχυθεί η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να διατηρηθεί το κύρος της Νέας Δημοκρατίας ως κόμμα στην Ευρώπη και να στείλουν οι πολίτες με την ψήφο τους αξιόλογους ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από μία λίστα υποψηφίων που είναι η πιο αξιόλογη και δυνατή στην ιστορία του κόμματος»
Από κοινού τα στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές και επιτελείς, όπως αναφέρθηκε, θέλουν η φωνή της Νέας Δημοκρατίας να είναι ενισχυμένη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «… και για αυτό ζητούμε να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία οι πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη σειρά των ζητημάτων που υπάρχουν και εμείς ασχολούμαστε σοβαρά. Διότι σήμερα που μιλάμε, η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική παράταξη στη χώρα που έχει διαμορφωμένη ουσιαστική ατζέντα και προτασιακό λόγο απέναντι στους Έλληνες πολίτες», είπε ο Υφυπουργός.
Είπε επίσης, ότι για πολλά θέματα για τα οποία ενημερώθηκε σήμερα από τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς φορείς των Χανίων «… υπάρχει δρομολόγηση για την επίλυσή τους και απαντήσεις θα δοθούν άμεσα και σύντομα. Την ίδια ώρα, υπάρχει μία μεγάλη και σοβαρή κινητοποίηση στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος, έτσι ώστε να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν το σύνολο των νομών και των περιοχών της χώρας».
Σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια επίσπευσης στην απονομή των συντάξεων. Για την Κρήτη και με παρεμβάσεις από τους βουλευτές του νομού Χανίων, αλλά και όλων των νομών της Κρήτης, όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, υπάρχει μέριμνα και οργάνωση για να υπάρξει επίσπευση απονομής».
ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Σπανάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, έθεσε τις σημαντικότερες προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επιχειρηματικότητα των Χανίων. Συγκεκριμένα:
«Η οικονομία της Κρήτης και οι επιχειρήσεις μας βρισκόμαστε ήδη στο απαιτητικό άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου. Ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν για το νησί μας το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης και συνεισφέρουν το 80% του τοπικού ΑΕΠ, καθώς είναι η κινητήρια δύναμη για τη χανιώτικη κοινωνία, η οποία δέχεται τα τελευταία χρόνια σημαντική πίεση από τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις.
Σήμερα, για την Κρήτη κρίσιμη πρόκληση αποτελούν οι 10.000 κενές θέσεις εργασίας με σοβαρές συνέπειες στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του νησιού (τουρισμό, εστίαση, πρωτογενή), σε συνδυασμό και με τις σημαντικές ανάγκες εργατικού δυναμικού στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.
Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη πρόταση του Επιμελητηρίου Χανίων από το 2019 είναι η δημιουργία πολυδιάστατου προγράμματος με παροχή πολύπλευρων ισχυρών κινήτρων (π.χ. φορολογικών, ασφαλιστικών, επιδότησης ενοικίου), το οποίο να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες εργαζόμενους στοχευμένων περιοχών υψηλής Ανεργίας να απασχοληθούν σε άλλες περιφέρειες υψηλής ζήτησης της επιλογής τους.
Έγινε διστακτικά το πρώτο βήμα και ξεκίνησε πέρσι «πιλοτικά» στην Κρήτη ένα ανάλογο πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο όμως απαιτεί σημαντική ενίσχυση και επέκταση.
Συμπληρωματικά, εφόσον οι ανάγκες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από το εσωτερικό της χώρας μας, ως Επιμελητήριο στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας, παρά τις διαδικαστικές καθυστερήσεις, να προωθηθούν και να λειτουργήσουν τάχιστα οι νέες διακρατικές και στοχευμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες, οι οποίες είναι σημαντικό ποιοτικά να διαθέτουν εργατικό δυναμικό με συμβατή επαγγελματική νοοτροπία με αυτή της πατρίδας μας π.χ. Αρμενία, Ουκρανία, Αίγυπτος.
Ως επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, οι οποίες απασχολούν το 70% του εργατικού δυναμικού, κρίνουμε θετική τη διαρκή αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων μας -και εν δυνάμει πελατών μας- και ιδιαίτερα του κατώτατου μισθού (830 ευρώ), σε συνδυασμό με το “ξεπάγωμα” των τριετιών, όπως και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το “μνημονιακό” 2012, από τη στιγμή που ο δείκτης της ανεργίας προσγειώθηκε στο 10%.
Οφείλει όμως να υπάρχει από την Ελληνική Πολιτεία και η ανάλογη αποφασιστικότητα και για τη μείωση του δυσβάσταχτου πλέον μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων μας (π.χ. προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ), ώστε να μην υπονομεύεται πλέον η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας. Οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύεται από γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,5% το 2025-2027.
Επιπλέον, απαιτείται και η σημαντική μείωση φορολογίας της μισθωτής εργασίας. Δεδομένου του ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2022 κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 34,6% (19η υψηλότερη θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ), αποτελεί επιτακτική ανάγκη πλέον η ουσιαστική ελάφρυνση της φορολογίας της μισθωτής απασχόλησης.
Αναμφίβολα, η Ελληνική Πολιτεία κινείται στη σωστή κατεύθυνση με την απόφαση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τον επόμενο χρόνο κατά 0,5%, όπως και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μόνο όμως για τους επαγγελματίες.
Τα στοιχεία είναι δραματικά. Τον περασμένο χρόνο το “κόκκινο” ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος είχε εκτοξευτεί στα 260 δισ. ευρώ με τα χρέη στην Εφορία στα 113,7 δισ. ευρώ, τις οφειλές προς ΕΦΚΑ στα 45,67 δισ. ευρώ, τα “κόκκινα” δάνεια σε funds στα 87 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες στα 13,2 δισ. ευρώ.
Το Επιμελητήριο Χανίων, βρισκόμαστε με συνέπεια στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας στον αγώνα για τη μείωση της αντιαναπτυξιακης γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης, η οποία σίγουρα είναι αναγκαίο να μετασχηματιστεί ψηφιακά, αλλά όχι εις βάρος των επιχειρήσεών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες υπερβολικές χρονικά πιέσεις της Πολιτείας στην ανέτοιμη τεχνικά αγορά για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική και στοχευμένη κατάρτιση των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεών μας. Διαρκής στρατηγική μας προτεραιότητα στο Επιμελητήριο Χανίων τα τελευταία χρόνια είναι η έμπρακτη και διαρκής αναβάθμιση, κατάρτιση και πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων της τοπικής μας οικονομίας.
Και τη φετινή χρονιά συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει από ευρωπαϊκούς πόρους 1.673.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση». Με συνέπεια θα επενδύσουμε στη σύγχρονη κατάρτιση και στην πρακτική επιδοτούμενη άσκηση επιπλέον 500 ωφελούμενων Χανιωτών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ