«Θυμό προκαλεί η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύνδεση Χανίων – Δαμάστας», σημειώνει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Διαφάνειας του κόμματος, Παύλος Πολάκης.
Σε σημερινή του ανακοίνωση ο κ. Πολάκης υπενθυμίζει ότι πριν από ένα μήνα περίπου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το έργο κατασκευής γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης 150 KV, μεταξύ Χανίων και Δαμάστας.
Ο κ. Πολάκης θυμίζει, επίσης, ότι «ο ΑΔΜΗΕ, κόντρα στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αγνόησε τις εναλλακτικές επιλογές (υπογειοποίηση ή πόντιση της γραμμής) και αποφάσισε την υπέργεια μεταφορά, η οποία προβλέπει την κατασκευή 269 πυλώνων βαρέως τύπου, το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 35 μέτρα και οι οποίοι θα περνάνε μέσα από ημιορεινές περιοχές, ανοίγοντας νέους δρόμους μέσα σε περιοχές Natura και παρεμβαίνοντας με μη αναστρέψιμο τρόπο στο περιβάλλον».
Στην ανακοίνωσή του, με την οποία παρουσιάζει αποσπάσματα από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, ο κ. Πολάκης αναφέρει τα εξής:
Με την απάντησή του ο Υπουργός (φωτ. 1), ισχυρίζεται πως το βασικό κριτήριο επιλογής ήταν το κόστος καθώς οι εναλλακτικές λύσεις απαιτούσαν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ.
Φωτογραφία 1
Στην απάντηση δε του ΑΔΜΗΕ (φωτ. 2), προκειμένου να συνετιστούν οι αντιδρώντες, γίνεται σαφές ότι το επιπλέον κόστος θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.
Φωτογραφία 2
Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, γίνεται λόγος για καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου (απαιτείται νέα αδειοδότηση) και για δυσκολίες στη συντήρηση. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, πουθενά στην απάντηση του υπουργού δεν καταδεικνύεται με ποιο τρόπο, η συγκεκριμένη επιλογή σε βάθος χρόνου, πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση δεν θα φέρει μαζί και την υποβάθμιση τόσο του οικοσυστήματος όσο και τομέων όπως είναι ο τουρισμός και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
Τολμάει δε χωρίς ντροπή, να κάνει λόγο για συναίνεση απαντώντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν, το έκανε θετικά (φωτ. 3).
Φωτογραφία 3
Φαίνεται πως στο υπουργείο δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι σύμφωνα με την απάντηση που έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δεν έχει γνωμοδοτήσει η ίδια η Περιφέρεια Κρήτης (φωτ. 4) ή ότι με υπογραφή του υπευθύνου κ. Ξυλούρη, η προγραμματισμένη σχετική συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου αναβλήθηκε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν “οι απαραίτητες διαδικασίες διαβούλευσης με τις οικείες Δημοτικές Αρχές” (φωτ. 4).
Φωτογραφία 4
Δηλαδή, εκδίδεται μια ΜΠΕ χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, βρίσκει τους πάντες απέναντι της και το Υπουργείο μιλάει μόνο για κόστος και για χρόνο υλοποίησης, λες και η ΜΠΕ ήρθε σε “πέτρινες πλάκες”.
Τέλος, στις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας πως η συγκεκριμένη επιλογή έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει τη δημιουργία 6 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Καντάνου Σελίνου και Αποκορώνου καθώς και όποιες άλλες μελλοντικές αντίστοιχες επενδύσεις, ο υπουργός απαντά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει (φωτ. 5) γιατί ακόμα δεν έχει γίνει αίτημα σύνδεσης! Ο Υπουργός νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, θεωρώντας ότι ο κόσμος της Κρήτης δεν μπορεί να καταλάβει ότι η γραμμή που έχει επιλεγεί, μειώνει το κόστος για τους μελλοντικούς επενδυτές και ότι, οι κατατεθειμένες αιτήσεις για 6 Αιολικούς Σταθμούς είναι μόνο η αρχή.
Η Περιφέρεια, παρέα με το Υπουργείο, έχουν αποφασίσει στο όνομα ενός απαραίτητου έργου, να πιάσουν “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”: και η δουλειά να γίνει και να βοηθήσουμε 2, 3 φίλους επενδυτές.
Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι στην πλάτη του κόσμου της Κρήτης, κανένας δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια».