Ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τους έγκλειστους που ζητούν εκπαίδευση; Λαμβάνονται υπόψη στην επιβολή των ποινών και στην επιλογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων; Ποιες είναι οι σχέσεις σχολείων και φυλακών; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχείρησαν να δώσουν διοικητικοί και εκπαιδευτικοί που μίλησαν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χανίων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση μεταδιδακτορικής έρευνας σε έξι σχολεία φυλακών, ανάμεσα στα οποία και η Φυλακή Χανίων.
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕΑΠ, Αντιγόνη Ευστρατόγλου, μίλησε για τα αποτελέσματα αυτής της τριετούς εθνογραφικής μελέτης. Εξήγησε τη σημασία της μακροπρόθεσμης έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο, για το οποίο παράγονται και διατίθενται στη δημοσιότητα ελάχιστα στοιχεία. Μίλησε για τις βιογραφίες των ανθρώπων που κρατούνται και τον τρόπο που η κράτηση εντείνει τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες που έχουν καθορίσει τις ζωές τους. Εξήγησε ότι, με δεδομένο το πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πολύ μεγάλη διάρκεια των ποινών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν μπορούμε προς το παρόν να μιλάμε για ενίσχυση της επανένταξης, καθώς αυτή απαιτεί συντονισμένες παρεμβάσεις σε πολλά παράλληλα επίπεδα τόσο μέσα όσο και μετά την φυλακή, οι οποίες απουσιάζουν. Τέλος πρότεινε ότι η εκπαιδευτική σχέση που αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο έχει πολλά να αποκαλύψει για την αξία της εκπαίδευσης που, στο κυνήγι της απόδοσης, τα χάνουμε.
Ακολούθως, ο διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χανίων, Χάρης Κιομουρτζής αναφέρθηκε σε έρευνες που αποτυπώνουν τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε φυλακές του εξωτερικού καθώς και στη σχέση εκπαίδευσης και υποτροπής, τονίζοντας και την κοινωνική διάσταση του φαινομένου. Μίλησε, επίσης, για την πρόσφατη εμπειρία του από επιμορφωτικό πρόγραμμα που παρακολούθησε στη Λισαβόνα, με θέμα την ενίσχυση της επανένταξης μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.
Ο διευθυντής εκπαιδευτικών μονάδων του Καταστήματος Κράτησης της Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της EPEA Hellas, της ευρωπαϊκής ένωσης για την εκπαίδευση στις φυλακές, Γιώργος Τράντας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πρόσβαση στην εκπαίδευση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές και τις ανάγκες που μένουν ακάλυπτες, λόγω της έλλειψης λυκείων και της εξαιρετικά περιορισμένης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Μίλησε, επίσης, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα για τις δυσκολίες που προκαλεί η απουσία συνεργασίας και το έλλειμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
Η διευθύντρια του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, Ευαγγελία Μουριζάκη μίλησε για τη σημασία της σύνδεσης των σχολείων των φυλακών με την τοπική κοινωνία, ενώ παρουσίασε φωτογραφίες από επιλεγμένα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στο σχολείο που διευθύνει και έκλεισε με ένα γράμμα μαθητή που περιέγραφε την εμπειρία του.
Η εκπαιδεύτρια του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, Άννα Τσίγκου μίλησε για τη σημασία και τις δύσκολες ισορροπίες της εκπαιδευτικής σχέσης, όπως διαμορφώνεται σε έναν χώρο εγκλεισμού, καθώς και για όσα είναι σημαντικό να καλλιεργούν οι εκπαιδευτικοί που επιλέγουν να εργάζονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.
Την ημερίδα συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Βεργάκης.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα που στάθηκε αφορμή για την ενδιαφέρουσα ημερίδα υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Μεθοδολογίας της Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΕΑΠ, Γιώργου Κουλαουζίδη και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Πανεπιστημίου.