Την Τρίτη 4-6-2024 έγινε η παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Πλατανιά -στην πρώτη φάση του- από τους μελετητές.
Η μελέτη εκπονείται μετά από σύμβαση που υπέγραψε η ανάδοχος μελετητική εταιρεία με τον Δήμο Πλατανιά – προ 11 περίπου μηνών.
Από τα αναφερθέντα προκύπτει ότι υπάρχει και δεσμευτικός χρόνος περαίωσης της μελέτης το τέλος του έτους 2026.

Επίσης η διαδικασία προβλέπει έγκριση από την ομάδα επίβλεψης του Α’ σταδίου και εντολή εκπόνησης του επόμενου σταδίου, σταδίου που αφορά -πλέον- προτάσεις.
Με βάση την ενημέρωση που αφορούσε διαδικασίες και τα στατιστικά στοιχεία της ήδη υπάρχουσας κατάστασης αλλά και των μελλοντικών δεσμευτικών ή μη προτάσεων της ομάδας μελέτης, προέκυψαν -πέραν της ενημέρωσης και του τρόπου που θα κινηθεί η ομάδα μελέτης- και ζητήματα που πρέπει να τεθούν επί τάπητος και όχι να ξεπεραστούν αβλεπί, κάτι που διαφάνηκε σαν υπαρκτό ενδεχόμενο από την πλειοψηφία της ομάδας επίβλεψης της μελέτης.
Καταρχήν φάνηκε ότι κομβικά ζητήματα της μελέτης παραμένουνε αδιευκρίνιστα από το Κράτος και το ΤΕΕ, το ΤΕΕ που απ’ ό,τι φαίνεται υποκαθιστά το Κράτος, μιας και έχει την απόλυτη κυβερνητική στήριξη.
Α) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ
Μέγα αδιευκρίνιστο θέμα ποια ρέματα αφορά.
Αν -επίσης- αφορά το σύνολο ενός ρέματος ή μικρό τμήμα αυτού και ειδικά μόνο εκείνο που επηρεάζει άμεσα τις προτάσεις πολεοδόμησης του κατώτερου σταδίου.
Η ενημέρωση ήταν ότι δεν θα οριοθετούνται όλα τα ρέματα, γιατί αυτό απαιτεί χρηματοδότηση και αντίστοιχη μελέτη, εφάμιλλη ή και μεγαλύτερη της εκπόνησης του ΤΠΣ.
Β) ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ
Δεν διευκρινίστηκε αν θα γίνει ολική καταγραφή των οικισμών, διορθώνοντας λάθη του παρελθόντος και ψηφιοποιώντας σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ-87 τους οικισμούς.
Δεν διευκρινίστηκε αν θα υπάρξει μείωση ορίων στάσιμων οικισμών, διεύρυνση ορίων οικισμών με οικοδομική πίεση, αν περιλαμβάνονται στα παραπάνω οικισμοί μόνο του 1923 και όχι οικισμοί του 1985.
Επίσης δεν διευκρινίστηκε αν θα γίνει πρόταση πολεοδόμησης κάποιων οικισμών ή του συνόλου των οικισμών (είναι πάνω από 200 στην οικιστική ενότητα Πλατανιά).
Γ) ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ
Είναι ένα ζήτημα που καίει ειδικά στην εναπομείνασα εκτός σχεδίου δόμηση.
Καμιά διευκρίνιση αν στα πλαίσια της σύνταξης του ΤΠΣ θα έχουμε γνώση ποιοι είναι δρόμοι και ποιοι δεν είναι και τι χαρακτήρα θα έχουν.
Δ) ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ
Καμιά αναφορά τι θα γίνει, τι θα ισχύει και τι θα προταθεί στα πλαίσια των προτάσεων για τις χρήσεις γης και τι προτίθεται να ολοκληρωθεί.
Ε) ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Καμιά αναφορά στη συσχέτιση του υπό δημιουργία Κτηματολογίου με τις προτάσεις, αλλά και καμιά αναφορά για τη σύνδεση της μελέτης με τους δασικούς χάρτες που έχουνε κυρωθεί, αλλά και το τι πρόκειται να γίνει με την όποια ανατροπή προκαλέσει η εξέταση των αντιρρήσεων που θα αλλάξει τον κυρωμένο χάρτη!
Να σημειωθεί ότι είναι τόσο υποστελεχωμένες οι επιτροπές που εξετάζουν τις αντιρρήσεις (προβλέπεται η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να γίνει μετά το τέλος του 2026) που υποτίθεται ότι θα έχει παραδοθεί η παρούσα μελέτη η οποία όμως θα έπρεπε να τα είχε λάβει… στα υπόψιν!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Υπάρχει η πολύ καλοπροαίρετη πλευρά που βλέπει άλματα σε αυτή τη διαδικασία.
Ανάπτυξη – ανάπτυξη όπως και να ερμηνεύσεις τη λέξη, και προοπτική – προοπτική όπως και να διαβάσεις τη λέξη!
Υπάρχουν κάποιοι που εξουσιάζουν, καταλαβαίνουν, πολυκαταλαβαίνουν μπορώ να πω, και νομίζουν ότι κυβερνούν λόχο αγραμμάτων!
Δυστυχώς όμως υπάρχουμε και κάποιοι που είμαστε υποψιασμένοι για όλα τα παραπάνω και δυστυχώς για μας -αλλά και τους πολλούς- δικαιωνόμαστε.
Όλη η ιστορία διαφαίνεται να έχει αρκετή σκοπιμότητα.
Όχι μόνο εδώ στον Δήμο Πλατανιά.
Όχι από τους μελετητές – φυσικά.
Οι άνθρωποι -επιστήμονες γαρ- υπέγραψαν σύμβαση και πάνω σε αυτήν στα απαιτούμενα και προαπαιτούμενα αυτής της σύμβασης ξετυλίγουν την επιστημονική και τεχνοκρατική τους άποψη.
Όμως το όλο δημιούργημα με τις καταληκτικές του ημερομηνίες, με την ασάφεια σοβαρών προαπαιτούμενων -όπως αυτά αναλύθηκαν παραπάνω- μας πάει κάπου αλλού.
Προδιαγράφουν πώς θα είμαστε, πώς θα είναι η ύπαιθρος -τα χωριά μας- σε 15 χρόνια από τώρα, αυτό μας τόνισαν οι ανάδοχοι του έργου.
Το 2041 λοιπόν.
Δεν θέλει να γίνει κανείς προφήτης, αλλά είναι κοντά το οκτάμηνο της νέας παρουσίασης και νομίζω ότι τότε θα αχνοφανεί τι μέλλει γενέσθαι!
Υπήρχαν βέβαια και άλλα λεχθέντα που είχαν σχέση με όρους δομήσεως, χρήσεις γης και πολεοδόμηση περιοχών, που όμως φοβάμαι ότι μελλοντικά θα προκαλέσουν μεγάλες… αναταράξεις!
Οψόμεθα όμως!
* Ο κ. Δημήτρης Καλογεράκης είναι τοπογράφος – μηχανικός ΕΜΠ, συμπορευόμενος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»