Ανοικτή επιστολή με τίτλο «Οι σχεδιασμοί εγκατάστασης πυλώνων υπερυψηλής τάσης – Ας μην αγνοούμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Αποκόρωνα», υπογράφουν τριάντα Σύλλογοι του Δήμου Αποκορώνου.
Παράλληλα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Φρε, Εμπρόσνερου, Τζιτζιφέ, Πεμονίων, Παϊδοχωρίου, Νεροχωρίου, Αγίων Πάντων, Μελιδονίου, Ραμνής θα πραγματοποιήσουν στους Μαχαιρούς, το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 8μ.μ., εκδήλωση «Ενάντια στα καλώδια και τις ανεμογεννήτριες».
Στην επιστολή τους, την οποία ανάγνωσαν στη σύσκεψη της επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο την Πέμπτη 20 Ιουνίου, οι τριάντα πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Αποκορώνου, αναφέρουν τα εξής:
«Το θέμα που μας απασχολεί είναι πολύ σοβαρό και εάν οι αρμόδιοι (από τον Πρωθυπουργό, υπουργούς, ΑΔΜΗΕ, Περιφέρεια Κρήτης και άλλοι) προχωρήσουν στα σχέδια τους, ΣΕ ΑΓΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που θα έχουμε σε περιβάλλον, βιοποικιλότητα και ανθρώπινη υγεία, ΤΌΤΕ αυτό που μας μένει είναι να αγωνιστούμε με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο να αντισταθούμε σε ετσιθελικά σχέδια και αποφάσεις!
Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του Αποκόρωνα ενώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ, να εγκαταστήσει πυλώνες και γραμμές διέλευσης καλωδίου μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος κατά μήκος ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Δήμου μας.
Περιοχές και βουνά που κρατούν ζωντανές μνήμες ιστορίας και παράδοσης, ενώ παράλληλα διατηρούν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς πλήρους επισκεψιμότητας από ντόπιους και ξένους περιηγητές.
Πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές που συνθέτουν, αξιοποιούν και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του Αποκόρωνα κινδυνεύουν με βεβαιότητα να υποβαθμιστούν, εάν τα σχεδιαζόμενα έργα προχωρήσουν σε εγκρίσεις και υλοποίηση.
Αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται σε μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου των βουνών του Αποκόρωνα θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες.
Στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου έρχονται να προστεθούν οι ακόμα χειρότερες συνέπειες στην υγεία ανθρώπων και ζώων με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα αναπτυχθούν σε όλο το μήκος δεκάδων χιλιομέτρων διέλευσης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κτηνοτροφική, αγροτική ή μελισσοκομική δραστηριότητα, κατά μήκος των καλωδίων και των τεράστιων πυλώνων, θα υπάρχει ο κίνδυνος προσβολής της υγείας των εγγύς απασχολούμενων!
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε δημόσια τοποθέτηση του προειδοποιεί για τις σοβαρές ασθένειες που θα προκύπτουν από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία!
Γράφει στην ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος: «Η βλαβερή επίδραση στα κύτταρα των ζώντων οργανισμών οδηγούν σε οξειδωτικό stress, πράγμα που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο, γήρανση, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, υπογονιμότητα, καρκίνο και κληρονομικές μεταλλάξεις» και συνεχίζει παραθέτοντας τη σχετική βιβλιογραφία: «θεωρούμε καταστροφική την ανάπτυξη υπέργειων δικτύων που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ στο Νομό Χανίων και συστήνουμε επειγόντως την εφαρμογή λιγότερο βλαβερών λύσεων για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον, λύσεις που προτιμήθηκαν σε άλλα κράτη σε παρόμοιες καταστάσεις»! (Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα «Χ.Ν.» την 20/4/2024)
Μπορούμε να αγνοήσουμε τις πολύ σοβαρές επιστημονικές επισημάνσεις που εκθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος;
Μπορούμε να αγνοήσουμε την «ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή», όπως βεβαιώνει μεταξύ άλλων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ);
Μπορούμε να αγνοήσουμε την αχρήστευση των 12 περιπατητικών διαδρομών μήκους 130 χιλιομέτρων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο Αποκορώνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης;
Μπορούμε να αγνοήσουμε την περαιτέρω αξιοποίηση του εναλλακτικού τουρισμού που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιβίωση των κατοίκων, δίδοντας έτσι οικονομική ανάσα στην ενδοχώρα του Δήμου;
Μπορούμε να αγνοήσουμε την ανυπαρξία, εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, έγκυρων περιβαλλοντικών μελετών που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των κατοίκων, την προστασία ιστορικών τόπων ή που θα εφαρμόζουν την αναγκαία στρατηγική βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος;
Μπορούμε να αγνοήσουμε την ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου που εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στα καταστροφικά σχέδια του ΑΔΜΗΕ που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληττόμενες περιοχές και στον μαρασμό τον Αποκόρωνα;
Συντασσόμαστε με τον δίκαιο αγώνα του Δημάρχου κ. Κουκιανάκη Χαράλαμπου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μαζί μας σε συστράτευση είναι ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός που μίλησε για «σχέδιο ανοσιούργημα» την κατασκευή πυλώνων υψηλής τάσης.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΩΝ ΜΗΠΩΣ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΑΔΜΗΕ;
Μνημονεύομε και επικαλούμαστε τις εργασίες του πενθήμερου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών, στο οποίο ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ, και πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Αγία Σοφία» και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν πλέον των 80 εισηγήσεων από ειδικούς ομιλητές οι πλείστες των οποίων αναφέρονταν στις ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ!
Στις θεματικές ενότητες των εργασιών του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:
Οικονομία – Ανάπτυξη: Πρωτογενής τομέας, Φύση – Περιβάλλον, Μεταποίηση, Τουρισμός, Παράδοση, Πολιτιστικές δραστηριότητες, Ιστορία, Αρχαιολογία, Τοπωνυμικά, μέριμνα για την Υγεία των Δημοτών.
Όπως διαπιστώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων – ομιλιών – αποφάσεων εστιάζονταν στην «Αξιοποίηση – ανάδειξη πλουτοπαραγωγικών πόρων του Αποκόρωνα», παραθέτοντας συγχρόνως «στοιχεία για κάθε μορφής τουριστικής βιώσιμης ανάπτυξης με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον».
Ένα συνέδριο από τους απανταχού Αποκορωνιώτες, ντόπιους και απόδημους, ΜΕ ΕΓΝΟΙΑ για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα σε όλο το εύρος της υπαίθρου, από την βελτίωση της ελαιοκομίας, ανάπτυξης και εξέλιξης αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής, ανάπτυξη βιολογικής Γεωργίας έως την αξιοποίηση της αρωματικής χλωρίδας του Αποκόρωνα.
Έχοντας τα παραπάνω υπόψη μας και συνεχίζοντας τους προβληματισμούς μας διατυπώνουμε το μεγάλο ερώτημα:
ΘΑ ΑΓΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΤΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ;
ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΧΕΔΙΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;
ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙ ΝΕΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ;
Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης σε υποδομές ενέργειας που στηρίζονται σε έγκυρες μελέτες, που σέβονται περιβάλλον, που σέβονται τους δημότες που μοχθούν στην ύπαιθρο να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε αγωνιστικά παρόντες εάν ο διάλογος δεν ευοδώσει σε λύσεις κοινά αποδεκτές.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ Ο ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΤΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΙΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ!
Υπογραφές
Τριάντα (30) Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Αποκορώνου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Δημοτικού Διαμερίσματος Στύλου, Πρόεδρος Γαβριλάκης Ιωάννης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσών, πρόεδρος Μεγαλακάκης Γεώργιος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου, πρόεδρος Χατζηδάκης Γιώργος
- Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Πάντων, Νεροχωρίου, Παϊδοχωρίου, πρόεδρος Πετακάκης Εμμανουήλ
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αλίκαμπου«ΑΡΧΑΥΛΙ», πρόεδρος Μπουντουράκης Δημοσθένης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αλμυρίδας –Πλάκας«Ο Πλακιανός», πρόεδρος Παΐζης Νικήτας
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων,πρόεδρος Αβερκάκη Ευαγγελία
- Πολιτιστικός Σύλλογος, Ασή Γωνιάς «ο Άγιος Γεώργιος», πρόεδρος Δραμηλαράκης Γεώργιος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφέ, πρόεδρος Βουτσαδάκης Μανώλης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γαβαλοχωρίου, πρόεδρος Κρασάκης Παναγιώτης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιουπόλεως, πρόεδρος Μανωλάκη Κρυσταλλία
- Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπροσνέρου, πρόεδρος Μοχλάκης Γεώργιος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κάϊνας, πρόεδρος Δρόλια – Σεργάκη Ελένη
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου, πρόεδρος Λεντάρης Μανώλης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιτσίου Αμυγδάλι, πρόεδρος Μαρινάκη Ιωάννα
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καρών, πρόεδρος Βαγιωνάκης Πέτρος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κάστελλου, πρόεδρος Σταυρουλάκης Μιχάλης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλά, πρόεδρος Λιγοξυγκάκης Δημήτριος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχωριανών«ο Άγιος Γεώργιος», πρόεδρος Γκογκολάκη Εμμανουέλα
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρνά«ο Άγιος Γεώργιος», πρόεδρος Αλεξάκης Μανώλης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Λιτσάρδας, πρόεδρος Γλαμπεδάκης Ευτύχιος
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου, πρόεδρος Νικολούδης Αντώνης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Νιο Χωριού, πρόεδρος Λιναράκη Κλειώ
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουλιανών, πρόεδρος Έξαρχος Κωνσταντίνος
- Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Ξηροστερνιανών, πρόεδρος Σγουράκης Γιάννης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροστερνιανών«Η ΒΙΟΛΑ», Αθηνών, Πειραιώς, περιχώρων, πρόεδρος Πιπεράκης Στυλιανός
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων, πρόεδρος Βατσάκη – Νικηφοράκη Μαρία
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ραμνής, πρόεδρος Ματσαμάκης Ιωάννης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά, πρόεδρος Βροντάκης Κώστας
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τζιτζιφέ, πρόεδρος Κουνδουράκη Σταυρούλα
- Πολιτιστικός Σύλλογος Φρε, πρόεδρος Στυλιανακάκης Ανδρέας
Σημείωση: Η επιστολή αναγνώστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης την 20/6/2024.
Κατατέθηκε στην Γραμματεία, αριθ. Πρωτοκ. 216860/21-06-2024».