Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, γιατί θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.
1. Η μπάρα στα Φαλάσαρνα τοποθετήθηκε φέτος την άνοιξη από την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.», η οποία είχε προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, στις 19 Απριλίου (δείτε ΕΔΩ) και στις 2 Μαΐου (δείτε ΕΔΩ).
2. Δεν τοποθετήθηκε από τον Δήμο Κισάμου, όπως υποστήριξε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης σε δηλώσεις του στο tvxs.gr (δείτε ΕΔΩ).

3. Το γεγονός παραδέχθηκε χθες -δεν μπορούσε, άλλωστε, να κάνει και αλλιώς- ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Κισάμου για Χωροταξικά, Περιβαλλοντικά, Αναπτυξιακά Θέματα και Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστας Κουκουράκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Γαύδος FM 88.8 και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γερακάκη.
«Ουδέποτε τοποθέτησε μπάρα στο ιδιωτικό χωράφι, γιατί δεν είχε δικαίωμα ο Δήμος. Άλλωστε υπάρχει ανακοίνωση του ιδιοκτήτη…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ο κ. Κουκουράκης.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Γερακάκη ότι ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε ότι οι μπάρες τοποθετήθηκαν από τον Δήμο, ο κ. Κουκουράκης απάντησε: «Ο Δήμαρχος μπερδεύτηκε αν το είπε αυτό» και επανέλαβε ότι «… δεν μπορούσε ο Δήμος να τοποθετήσει μπάρα…».
4. Ερώτημα: Μπορούσε – μπορεί ο Δήμος Κισάμου να τοποθετήσει μπάρα – μπάρες για τον αποκλεισμό της πρόσβασης μηχανοκίνητων οχημάτων στην επίμαχη ιδιωτική περιοχή;
Ασφαλώς και μπορεί, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Δήμος Κισάμου. Αφενός το έπραξε πέρυσι την άνοιξη στο Λαφονήσι, μαζί με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει καν σχετική Υπουργική Απόφαση (ακολούθησε στα τέλη Ιουλίου της ίδιας χρονιάς – δείτε ΕΔΩ).
Και αφετέρου το προβλέπει ρητά η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Φαλάσαρνα, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 (δείτε ΕΔΩ). Μία ΚΥΑ την οποία επιδίωξε και πέτυχε, τελικά, την εκδόσή της ο Δήμος Κισάμου, μαζί με την έκδοση των άλλων δύο ΚΥΑ για Λαφονήσι και Μπάλο, όπως τόνισε χθες ο κ. Κουκουράκης.
Η ΚΥΑ, ωστόσο, δεν εφαρμόζεται στα Φαλάσαρνα, παρατήρησε χθες ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γερακάκης.
«Φυσικά και δεν εφαρμόζεται», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης και συνέχισε: «Αλλά όχι από τον Δήμο… Δεν εφαρμόζεται από άλλους. Παραδείγματος χάρη, η ΚΥΑ λέει να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα στην Παχειά Άμμο στα Φαλάσαρνα. Σωστό; Εκατοντάδες αυτοκίνητα. Εκατοντάδες. Συνεχίζουν και παρκάρουν επάνω στην απαγορευμένη περιοχή…».
Και τι κάνει γι’ αυτό ο Δήμος Κισάμου; Καταγγελίες, σύμφωνα με τον έμπειρο αυτοδιοικητικό Κώστα Κουκουράκη (επί δωδεκαετία δήμαρχος του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ιναχωρίου), που μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα…
Μόνο που η ΚΥΑ αναφέρει ξεκάθαρα, στο Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Φαλάσαρνας, μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα – στοχευμένα μέτρα και δράσεις, που θα πρέπει να εφαρμόσουν συγκεκριμένοι φορείς.
Μεταξύ αυτών είναι και ο «αποκλεισμός της πρόσβασης μηχανοκίνητων οχημάτων με την εκπόνηση μελέτης – τοποθέτηση ειδικής μπάρας απαγόρευσης/ελεγχόμενης εισόδου οχημάτων σε διάφορα σημεία πρόσβασης στην παραλία Φαλάσαρνας».
Φορέας υλοποίησης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι ο Δήμος Κισάμου. Το μέτρο χαρακτηρίζεται ως έκτακτο/υψηλής προτεραιότητας με χρόνο υλοποίησης τους τέσσερις μήνες.
Από τη δημοσίευση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ συμπληρώνονται σε δέκα ημέρες… δέκα ολόκληροι μήνες, χωρίς ο Δήμος Κισάμου να έχει πράξει αυτά που προβλέπει ξεκάθαρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Δεν χρειάζεται να είσαι… επιστήμονας για να καταλάβεις γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Αρκεί να δεις τι συνέβη πέρυσι στο Λαφονήσι και να εντοπίσεις -δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο- ομοιότητες και διαφορές. Στις κινήσεις – επιλογές – παραλείψεις και… στους χώρους στάθμευσης.
Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ για τα Φαλάσαρνα:
Falasar_28092023131935001