Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για την απώλεια του αρχαιολόγου, Μιχάλη Ανδριανάκη, εξέδωσαν αιρετοί και τοπικοί φορείς των Χανίων.
Δήλωση για τον θάνατο του διακεκριμένου αρχαιολόγου έκανε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αναλυτικά:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την κοινότητα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων.
Πριν ένα μήνα παρουσιάσαμε το βιβλίο του, “Χανιά: Μνημεία και Μνήμη”, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς, στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.
Η πρόωρη εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα Χανιά, σε ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό, μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε, τα μνημεία που συντήρησε και αναστήλωσε, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που μας άφησε παρακαταθήκη.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Καλό ταξίδι φίλε Μιχάλη».
Ο Δήμαρχος Χανίων
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του Μιχάλη Αδριανάκη, ο οποίος, ως αρχαιολόγος, εργάστηκε αγόγγυστα για την έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των βυζαντινών και ενετικών φρουρίων στην Κρήτη, αναφέρει:
«Ο Μιχάλης Ανδριανάκης έφυγε και μαζί του χάνουμε μια συνεπή και επιμονή ματιά, ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος για το πολιτισμικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Είτε συμφωνούσες είτε διαφωνούσες μαζί του, η φωνή του εμπλούτιζε και ενίοτε πυροδοτούσε τον δημόσιο διάλογο για κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας.
Όλα αυτά μαζί με το αυταπόδεικτο έργο του στο Υπουργείο Πολιτισμού, που για δεκαετίες υπηρέτησε με πάθος, αφήνουν βαριά το αποτύπωμα και την παρακαταθήκη του.
Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θέλω να εκφράσω στην οικογένειά του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς ο Αποκόρωνας θλίβεται για άλλη μια φορά. Μεγάλη απώλεια το φευγιό του Μιχάλη Ανδριανάκη, του διακεκριμένου αρχαιολόγου, του μεγάλου επιστήμονα.
Συνεργάτης μου και άμισθος ειδικός σύμβουλός μου από τις πρώτες ημέρες της θητείας μου στον Δήμο Αποκορώνου. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη των 27 αρχαιολογικών μνημείων του Αποκόρωνα και ήταν πάντα παρών στην προστασία και στην ανάδειξη την μνημειακής μας κληρονομιάς.
Με πλούσιο συγγραφικό έργο είχε τεκμηριωμένες απόψεις για τα θέματα του ενδιαφέροντός του ενώ μας χάρισε πλειάδα φωτογραφικών και ιστορικών ντοκουμέντων για την ιστορία των Χανίων και του Αποκόρωνα.
Καλό ταξίδι Μιχάλη Ανδριανάκη. Οι παρακαταθήκες σου θα είναι πυξίδα για εμάς και τις επερχόμενες γενιές του τόπου μας».
Ο Δήμαρχος Πλατανιά
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα τα Χανιά αλλά και η Κρήτη έχασαν έναν θεματοφύλακα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, έναν επιστήμονα που αγωνίστηκε κι εργάστηκε συστηματικά για την ανάδειξη και τη διάσωση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων τους.
Μέσα από την επιστήμη του μετουσίωσε όλη του την αγάπη, το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που ένιωθε και που αρμόζει στην Ιστορία και στα τοπόσημά της, θεωρώντας τα ως “ο μεγάλο κεφάλαιο” του τόπου μας.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».
Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου
«Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στο άκουσμα της απώλειας του αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη εκφράζουν στην οικογένειά του και στους οικείους του, τα ειλικρινή και θερμά τους συλλυπητήρια.
Το έργο του για την έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης καθώς και για την αποκατάσταση των βυζαντινών και ενετικών φρουρίων στην Κρήτη, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη για την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Ο Τάσος Βάμβουκας
Ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρει: «Μεγάλη απώλεια για τα Χανιά και την Κρήτη η απουσία από τη ζωή του Μιχάλη Ανδριανάκη. Ο αρχαιολόγος που με πάθος και αγάπη για τον τόπο και τα μνημεία του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη των βυζαντινών και νεώτερων μνημείων της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων. Από τη μακρά και πολυποίκιλη κατά καιρούς συνεργασία μας είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω την αφοσίωση, την επιμονή, τις γνώσεις και την αποτελεσματικότητα του επιστήμονα, του δημόσιου λειτουργού, του συγγραφέα και του πολίτη Μιχάλη Ανδριανάκη. Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
Ο διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Πολύ πιο φτωχά έγιναν τις τελευταίες ώρες τα Χανιά, αλλά και η Κρήτη ολόκληρη. Η είδηση της απώλειας του αγαπητού Μιχάλη Ανδριανάκη, μας αιφνιδίασε όλους και μας γέμισε με λύπη. Με τον Μιχάλη Ανδριανάκη, συνεργάστηκα επί σειρά ετών στενά, σε κρίσιμα για την πόλη των Χανίων ζητήματα. Η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης υπήρξε έντονη και καθοριστική. Οι γνώσεις και η επιστημονική του επάρκεια τον κατέστησαν μοναδικό και το αποτύπωμα που άφησε πίσω του θα παραμείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Εκφράζω στην οικογένεια και τους οικείους του, τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ας είσαι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Χανίων
«Εάν υπάρχει μια προσωπικότητα στην οποία ο νομός Χανίων και η πόλη των Χανίων, χρωστάει την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και ειδικότερα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, από τα απλούστερα έως τα πιο σύνθετα, με την ίδια θέρμη, το ίδιο πάθος και την ίδια απαράμιλλη επιμονή, αυτή είναι αναμφισβήτητα η προσωπικότητα του αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη. Στην απόλυτη αφοσίωση του στο αντικείμενο που υπηρετούσε ως διακεκριμένος αρχαιολόγος, προϊστάμενος επί σειρά ετών της 13ης και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Κρήτης), επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2011 και τέως αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, βλέπουμε ένα παράδειγμα, ιδεολόγου, επιστήμονα, ενεργού πολίτη και συγκροτημένης θέλησης και σκέψης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποχαιρετάει τον αεικίνητο αρχαιολόγο του τόπου μας.
Η απώλεια του Μιχάλη Ανδριανάκη, είναι σαφέστατα μια κοινωνική απώλεια και ευχόμαστε η μνήμη του να βρει αξία στην υπόσχεση ότι σε αυτόν τον τόπο, να υπάρξει επιτέλους η προστασία της αρχαιολογικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, όπως τους αρμόζει. Το έργο της ανάδειξης των τειχών της Παλιάς Πόλης, που αφορά τον βυζαντινό περίβολο και τις βενετσιάνικες οχυρώσεις., φέρει την προσωπική του σφραγίδα, η οποία θα αφήσει για πάντα το αίτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του πολυδιαστρωματικού χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Μακάρι το έργο του να βρει άξιους συνεχιστές . Τα Χανιά, η Παλιά Πόλη, η Περιφέρεια έχουν ανάγκη συνέχισης – επί της ουσίας – του αγώνα του Μιχάλη Ανδριανάκη».
Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ
«Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια για τον χαμό του διακεκριμένου αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη. Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης. Ήταν πάντα παρών στους κοινωνικούς αγώνες όπως ήταν ο αγώνας του λαού των Χανίων για να προστατευθούν σημαντικά μνημεία του τόπου όπως το φρούριο Ιτζεδίν, τα κτήρια στον λόφο Καστέλι, οι πηγές των Αρμένων. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Ψήφισμα για τον Μιχάλη Ανδριανάκη εξέδωσε το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Στο ψήφισμά του αναφέρει τα εξής:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του, Mιχαήλ Ανδριανάκη, επιφανούς αρχαιολόγου και συγγραφέα, διευθυντή της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επί σειρά ετών, με σημαντικότατο έργο στην έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης, που διακρινόταν για το ήθος, την ευγένεια και τη βαθιά γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού, ειδικά του κρητικού, ιδιαίτερα αγαπητού στην κοινωνία των Χανίων, αποφάσισε ομόφωνα:
– Να εκπροσωπηθεί το Ίδρυμα στην εξόδιο ακολουθία από τον Γενικό Διευθυντή του.
– Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
– Να καταθέσει στη μνήμη του χρηματικό ποσό στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία».
– Να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο».
Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης
«Με βαθιά θλίψη η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης αποχαιρετά τον Μιχάλη Ανδριανάκη, πρώην πρόεδρο και διακεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αλλά και διακεκριμένο και ενεργό μέλος όλης της κοινωνίας της Κρήτης.
Το όνομά του ταυτίζεται με τους αγώνες για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων των Χανίων, καθώς και της υπόλοιπης Κρήτης ευρύτερα. Από τις επάλξεις των Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της ΙΛΑΕΚ, Επιστημονικών Επιτροπών και Πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών πρωτοστάτησε ως το τέλος και πάλεψε άοκνα για να προστατεύσει την ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου, για να προλάβει καταστροφές, για να συμβουλεύσει αρμοδίους με την πείρα, την αγωνία και την έγνοια του.
Εξαίρετος επιστήμονας, μελετητής, αναλυτής, συγγραφέας με πλούσιο έργο, ακαταπόνητος, ακούραστος, πληθωρικός και πολυπράγμων έχει αναγνωριστεί από όλη την κοινωνία ως ακέραιος χαρακτήρας, αγαπητός άνθρωπος και πιστός στον όρκο του αρχαιολόγος. Ένας μεγάλος μαχητής με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες, ο Μιχάλης Ανδριανάκης διακρινόταν για τη γενναιότητα, την τόλμη και την ευθύτητα του λόγου του απέναντι σε κάθε λογής κακώς κείμενα. Με ξεχωριστή ευστροφία πρότεινε λύσεις σε πάμπολλα, χρονίζοντα θέματα.
Ανεξίτηλο θα παραμείνει το στίγμα του στη συντήρηση και ανάδειξη πολυάριθμων και πολύ σημαντικών μνημείων στην Κρήτη. Είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστά τα βενετσιάνικα και βυζαντινά μνημεία του τόπου και ευαισθητοποίησε τον κόσμο για την προστασία τους.
Κατά τη θητεία του στην ΙΛΑΕΚ αναδιοργάνωσε την Εταιρεία και του οφείλουμε πολλά. Η τελευταία ξενάγηση στο μοναδικό βυζαντινό μνημείο των Κυριακοσελλίων και στις αρχαιότητες και τις πηγές των Αρμένων θα μας μείνει αξέχαστη για πάντα.
Τιμώντας τη μνήμη του, χρέος μας είναι να συνεχίσουμε να μαχόμαστε στα πολιτιστικά και κοινωνικά πεδία για την προστασία και προβολή του ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού πλούτου της Κρήτης.
Καλό κατευόδιο Μιχάλη μας!»
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων
«Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για τον θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών μνημείων του τόπου μας.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης υπήρξε ο ακαταπόνητος ερευνητής που με την καθημερινή του πράξη μάς δίδαξε την ευθύνη απέναντι στο πολιτισμικό μας παρελθόν και παρόν. Το έκανε με αληθινή αγάπη, ανιδιοτέλεια και σεβασμό, γιατί πίστευε βαθιά στον άνθρωπο και τον ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο πολίτη.
Ταπεινά τον αποχαιρετούμε και εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας στην οικογένειά του».
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία», μετά τη θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του Μιχάλη Ανδριανάκη εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
«Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και επιφανείς Αποκορωνιώτες επιστήμονες, με έργο σπουδαίο όχι μόνο για τον Αποκόρωνα αλλά για ολόκληρη την Κρήτη.
Καταξιωμένος αρχαιολόγος και διευθυντής επί σειρά ετών στην 13η και 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αγωνίστηκε με αφοσίωση και αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση και την ανάδειξη πολλών αρχαιολογικών και νεότερων μνημείων του τόπου μας.
Πολίτης ευσυνείδητος και ενεργός, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” από τη σύστασή του και Αντιπρόεδρός του από το 2018, πρωτοστάτησε σε όλες τις πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις του Ιδρύματος.
Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών, ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και ως εισηγητής.
Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων σχετικών με την πολιτιστική μας κληρονομιά, μαχόταν μέχρι τέλους για τη διάσωση και την ανάδειξή της και για τον λόγο αυτό ο Αποκόρωνας αλλά και ολόκληρη η Κρήτη οφείλει πολλά σε αυτόν τον σπουδαίο επιστήμονα και πάντα ενεργό πολίτη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποφάσισε ομόφωνα:
– Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
– Να δημοσιευτεί το παρόν στον Τύπο».
Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου
«Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου αποχαιρετά με θλίψη τον επιστήμονα – αρχαιολόγο Μιχάλη Ανδριανάκη. Η απώλεια του εκλεκτού συνεργάτη μας είναι μεγάλη για τον αγαπημένο του Αποκόρωνα αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία και την επιστήμη της Αρχαιολογίας. Βαθύ το αποτύπωμά του, με έργα, παρεμβάσεις, προτάσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη – προστασία των μνημείων του τόπου μας. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του αγαπημένου μας συνεργάτη και φίλου Μιχάλη Ανδριανάκη».
Τα «Χανιώτικα νέα» και το Μουσείο Τυπογραφίας
«Η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και το Δ.Σ. του “Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη και φίλου Μιχάλη Ανδριανάκη.
Η προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας υπήρξε τεράστια, όπως και η παρακαταθήκη που αφήνει για την επιστήμη της Αρχαιολογίας αλλά και για την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ξεχώρισε με την επιστημοσύνη, το πάθος και την αγωνιστικότητά του για την προκοπή του τόπου, λειτουργώντας πάντοτε με συνέπεια, επιμονή και ευγένεια.
Η αρθρογραφία του στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” και η συμμετοχή του στις δράσεις του Μουσείου Τυπογραφίας, αποτέλεσαν τιμή για εμάς και οδηγό για το μέλλον.
Στη μνήμη του Μιχάλη Ανδριανάκη κατατίθεται το ποσό των 500 ευρώ για τον Σύλλογο “Ορίζοντας”.
Η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στα “Χανιώτικα νέα”, Το Μουσείο Τυπογραφίας».