Σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αποδεσμεύσει τη Σαντορίνη και ενδεχομένως και τη Μύκονο από την οριζόντια τιμή καθόδου των 2 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι αποβιβάζονται σε νησιά προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, για να ακολουθήσει η αύξηση της τιμής καθόδου, η οποία, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «δεν μπορεί να είναι κάτω από 10 ευρώ για τη Σαντορίνη».
Ο υπερτουρισμός βαρύνει δυσανάλογα το συγκεκριμένο νησί και στην κυβέρνηση προτεραιοποιούν μια σειρά από παρεμβάσεις ειδικά για τη Σαντορίνη, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μοναδικότητα, εξαιτίας των χαρακτηριστικών που έχει λάβει η ραγδαία αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια και των επιπτώσεων που αυτό έχει για το νησί.
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, έπεσαν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην «Καθημερινή», στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά. Βεβαίως, απέναντι στην άποψη αυτή υπάρχει η σθεναρή αντίσταση του οικονομικού επιτελείου, που θεωρεί ότι δεν αντέχει η χώρα μας να χάσει το εισόδημα από την κρουαζιέρα.
Υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς φωνές, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, ως κατεξοχήν τουριστική χώρα, δεν μπορεί να αγνοήσει την παράμετρο της κρουαζιέρας, που είναι σημαντική πτυχή του τουριστικού προϊόντος στο σύνολό του. Και, βεβαίως, εκείνοι που επιμένουν ότι μπορεί σε συγκεκριμένους προορισμούς –με κύριο παράδειγμα τη Σαντορίνη– η κρουαζιέρα να έχει προκαλέσει προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, αλλά υπάρχουν και άλλοι προορισμοί που ωφελούνται από αυτό το τουριστικό προϊόν.
Ειδικό project
Η Σαντορίνη θα αντιμετωπιστεί ως ειδικό project με μια σειρά από παρεμβάσεις. Η κατασκευή νέου λιμανιού στον Μονόλιθο εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσες, αλλά σε βάθος χρόνου. Στη μεταβατική περίοδο η αύξηση της τιμής καθόδου είναι ένα μέτρο, ενώ αναμένεται να ζητηθεί η εκπόνηση νέας μελέτης για τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών που μπορεί να αντέξει το νησί. Αυτή τη στιγμή το πλαφόν των 8.000 επιβατών την ημέρα που υπάρχει για το νησί είναι πλασματικό.
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχει η αδυναμία ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ημερόπλοια, που επίσης μεταφέρουν τουρίστες στο νησί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών να εκτοξεύεται. Πέρα από την ειδική μέριμνα για τη Σαντορίνη, προκρίνονται μια σειρά από οριζόντια μέτρα προκειμένου να ρυθμιστεί αποτελεσματικά η λειτουργία της κρουαζιέρας στο Αιγαίο.
Ηδη έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για ένα master plan – ακτινογραφία του Αιγαίου, που θα δώσει ολοκληρωμένη μελέτη των δυνατοτήτων που υπάρχουν, των ορίων που χρειάζεται να τεθούν και των ρυθμίσεων που θα κάνουν περισσότερο λειτουργική την τουριστική αξιοποίηση των νησιών. Παράλληλα, προκρίνονται έργα για τη βελτιστοποίηση των λιμανιών, αλλά και η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης στόλου.
Τέλος, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα ανάθεσης της ευθύνης της κρουαζιέρας σε έναν εξειδικευμένο φορέα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και να είναι πιο εύκολη η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται.
Πηγή: kathimerini.gr
Δώρα Αντωνίου