Αμεσο αντίκτυπο στην τουριστική εικόνα της περιοχής, είχε το απόκοσμο φαινόμενο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που «πλημμύρισαν» το λιμάνι του Βόλου και άλλες περιοχές της Μαγνησίας, όπως μεταφέρει στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μελπομένη Λαζάρου.
Η κα. Λαζάρου αναφερόμενη στο φαινόμενο τόνισε πως «όπως ήταν αναμενόμενο, ένα σημαντικό κομμάτι των τουριστών που έρχονται στην πόλη μας και βλέπουν αυτή την αποκρουστική εικόνα, δεν αισθάνονται καλά ή το σχολιάζουν αρνητικά στα διεθνή φόρα».
«Κόσμος που είχε προγραμματίσει να κάνει τις διακοπές του εδώ, το ξανασκέφτεται. Για παράδειγμα στις Αλυκές, όπου έχουν χτιστεί κάποιες οικίες που ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας του AirBnB, είχαν κρατήσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Όπως με ενημέρωσαν οι κρατήσεις αυτές έχουν πλέον ακυρωθεί» συμπληρώνει η κα. Λαζάρου.
Δεν αντέχεται η δυσοσμία – Παραγγέλνουν μεζέ χωρίς ψάρι
Ένα από τα σήματα κατατεθέντα του Βόλου, είναι αναμφισβήτητα τα γραφικά «τσιπουράδικα» που εδρεύουν κοντά στο λιμάνι και στην παραλία της πόλης. Αυτά τα καταστήματα εστίασης προς το παρόν – σύμφωνα πάντα με την κα. Λαζάρου – παραμένουν απλησίαστα, αφενός λόγω της έντονης δυσοσμίας, αφετέρου λόγω της εικόνας μαζικής συγκέντρωσης νεκρών ψαριών που έχουν ξεβραστεί στη θάλασσα.
«Από αυτή την εικόνα δεν επηρεάζονται μόνο τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και τα παραδοσιακά τσιπουράδικα της περιοχής. Όταν ο άλλος βλέπει το νεκρό ψάρι μπροστά του δεν γνωρίζει εάν ο ιδιοκτήτης το ψάρεψε από την περιοχή. Οπότε έχουμε φτάσει στο σημείο, τουρίστες και ντόπιοι (όσοι αντέχουν την έντονη δυσοσμία) να παραγγέλνουν μεζέ, ο οποίος όμως να μην περιέχει ψάρι».
Κατέβηκαν 6 γαλάζιες σημαίες
Όπως μεταφέρει η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βόλου, κλιμάκιο της αντιδημαρχίας επισκέφθηκε σήμερα (27/8) και τις 11 παραλίες της περιοχής. Και έπειτα από έλεγχο που έγινε και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης κατέβηκαν προληπτικά έξι από αυτές.
«Περπατήσαμε και στις 11 παραλίες που έχουμε στην περιοχή και σε συνεργασία με την Εταιρεια Προστασίας της Φύσης αποφασίσαμε να κατεβάσουμε προληπτικά έξι γαλάζιες σημαίες. Αύριο δε, στέλνουμε τον χημικό κ. Γούναρη να πάρει δείγματα από διαφορετικά σημεία της θάλασσας και στις έξι παραλίες, να προχωρήσει σε αναλύσεις και αν όλα είναι καλά θα τις ξανανεβάσουμε» υπογραμμίζει η κα. Μελπομένη Λαζάρου.
«Τα έλεγε ο δήμαρχος από πέρσι, τα είχε προβλέψει, φώναζε για αυτά και κανείς δεν τον άκουγε. Για τον λόγο αυτό, αύριο (28/8) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11.30 το πρωί όπου θα αναφερθεί εκτενώς σε αυτό που συνέβη» υπογραμμίζει.
Κλείνουν τα παράθυρα από τη δυσοσμία
Αναφερόμενη στο θέμα της δυσοσμίας που έχει προκύψει από τον θάνατο και την αποσύνθεση των νεκρών ψαριών, η κα. Λαζάρου υπογραμμίζει πως οι κάτοικοι του Βόλου «έχουν κλείσει τα παράθυρα των σπιτιών τους. Βλέπεις την εικόνα και λυπάται η ψυχή σου. Δεν το πιστεύεις αυτό που συμβαίνει».
Ενώ επικαλούμενη τουριστικά στοιχεία της φετινής καλοκαιρινής σεζόν για τον Βόλο συμπληρώνει πως «η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ο Βόλος έχει χάσει τον κόσμο του και τον τουρίστα. Πας να σώσεις μια κατάσταση μετά τον Daniel και τον Elias, θέλουν να σε στηρίξουν από το εξωτερικό και σου έρχεται ένα φίδι μέσα στη θάλασσα, η πανώλη στα ζώα, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Στεφανοβικείο και δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις για να σώσεις την κατάσταση».
Εφτά αλιευτικά συνέλεξαν ήδη 16 τόνους νεκρών ψαριών
Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, καθώς επίσης και του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα αποφασίστηκε να αναληφθούν μια σειρά από δράσεις προκειμένου να μπει το φαινόμενο σε ύφεση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό υπόβαθρο την Θαλάσσια Βιολογία, Οικολογία, Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια Δημήτρης Κλαουδάτος «εφτά αλιευτικά έχουν ξεκινήσει την αλίευση των ψαριών και σύμφωνα με όσα έχω μάθει, έχουν συλλέξει ήδη 16 τόνους (!) ψαριών. Επίσης τοποθετήθηκε ένα πλέγμα σε σημείο προτού τα ψάρια φτάσουν στην έξοδο του θυροφράγματος, το οποίο ωστόσο θέλει διαρκεί επιτήρηση έτσι ώστε να μην μπουκώσει από τον όγκο των ψαριών.
Επίσης έμαθα ότι γίνεται κάποιου είδους καθαρισμός στις όχθες του Ξηριά, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει μισθώσει ιδιωτική εταιρεία για την περισυλλογή των ψαριών. Τέλος, έχει φτιαχτεί ένα αντλιοστάσιο, δίπλα από τον ταμιευτήρα της Κάρλας ώστε να μην περνάει στον Παγασητικό Κόλπο όλος αυτός ο όγκος του νερού με τα νεκρά ψάρια. Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έστω κι αργά είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ύφεση στο φαινόμενο».
Κεντρική φωτογραφία: Φώφη Χατζηγεωργίου-Ασλανίδη
Με πληροφορίες από grtimes.gr