Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας φέρνει μια σειρά απαγορεύσεων για τους οδηγούς, κυρίως σε αγαπημένες συνήθειες όπως ο καφές.
Όποιος λοιπόν πιαστεί να πίνει καφέ την ώρα που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ και θα χάσει το δίπλωμά του για έναν μήνα.
«Δεν επιτρέπεται όταν κάποιος οδηγεί να απασχολεί τα χέρια του σε άλλα πράγματα», λέει στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Η διάταξη του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να απασχολεί με τίποτα άλλο τα χέρια του την στιγμή που οδηγεί. Σημασία έχει να μην απασχολούνται τα χέρια των οδηγών με κάτι. Δεν έχει αλλάξει κάτι για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κλήσεις που βεβαιώνονταν πριν, όταν απασχολείται με κάτι άλλο ο οδηγός, καταγράφονται και τώρα. Αν ο οδηγός έχει σταματήσει στο φανάρι μπορεί να πιει καφέ» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Οι παραβάσεις
«Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς» αναφέρει ο ΚΟΚ.
Αυτό το ίδιο άρθρο είναι που φέρνει και τα πρόστιμα σε μία σειρά άλλες παραβάσεις, όπως την χρήση κινητού, καθώς αν κρατάμε τηλέφωνο αποκλείεται να κρατάμε και το τιμόνι με τα δυο μας χέρια.
Απαγορευτικό όμως υψώνει ο Κώδικας και στα βαριά ρούχα, μπουφάν και αδιάβροχα, παλτά και γούνες.
Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που οδηγούν αυτοκίνητο με γόβες, αφού και αυτές εμπίπτουν στα αντικείμενα που εμποδίζουν τον χειρισμό του ΙΧ , όπως άλλωστε και οι σαγιονάρες το καλοκαίρι.
Ένα άλλο πρόστιμο που αν αρχίσει να εφαρμόζεται το σίγουρο είναι πως θα βρει χιλιάδες παραβάτες οδηγούς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι αυτό για το τσιγάρο. Aν το πετάξεις πληρώνεις, λέει ο ΚΟΚ.
Στον δρόμο απαγορεύονται τα φάσκελα, που αν χάσετε την ψυχραιμία σας και τα ρίξετε θα σας κοστίσουν 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 ημέρες. «Οι οδηγοί οχημάτων οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια στους πεζούς και στους άλλους οδηγούς» αναφέρει ο ΚΟΚ.
Απαγορεύονται όμως στο αυτοκίνητο και οι ερωτικές περιπτύξεις. «Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα τη γενετήσια ευπρέπεια άλλου με πράξη γενετήσιου χαρακτήρα που ενεργείται ενώπιόν του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενεργείται ενώπιον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε (15) ετών τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή» αναφέρει ο ΚΟΚ.
Με πληροφορίες από megatv.com