Στη λειτουργία Γραφείου Σεξουαλικής Υγείας στο Ηράκλειο, που θα παρέχει εμπιστευτική συμβουλευτική αλλά και εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμφώνησαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης και ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Αντώνης Παπαδάκης σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.
Η πρωτοποριακή αυτή δράση θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Ηράκλειο, σε χώρο της Περιφέρειας Κρήτης, με προοπτική τη μελλοντική επέκτασή της σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Η Περιφέρεια Κρήτης θα παρέχει κάθε στήριξη στην εν λόγω δράση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για τα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία.
Στόχος της, αφενός η μείωση του στίγματος σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής υγείας και αφετέρου η λύση στο πρόβλημα των αυξανόμενων περιστατικών σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού (εργαστήρια από τις εκπαιδευτικούς της ΑΞΕΠΤ – «Ασφαλή Ξέγνοιαστα Παιδιά Τώρα»).
Η 7η ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
«Η 4η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας από το 2010, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ( exually Transmitted Diseases-STDs)», σημειώνει, με ανακοίνωσή της, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.
Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξουαλική υγεία θεωρείται η κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου, δηλ. αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.
Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.
Με αφορμή την 4η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας Δικτύου Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον ενισχύει προσεχώς το Δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία, με την ίδρυση και λειτουργία νέου Γραφείου, το οποίο θα παρέχει προσεχώς τις υπηρεσίες του στους πολίτες και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Με δεδομένη την έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως έχει καταγραφεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη και στη χώρα μας, το Δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερο έλεγχο και πρόληψη των ΣΜΝ.
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για τον καλύτερο έλεγχο της διασποράς των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), μέσω του Δικτύου Μαιών/των και του Δικτύου Αγωγής Υγείας της Υ.ΠΕ., υλοποιεί στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από το Υπουργείο Υγείας Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το σχολικό έτος 2023-2024 ενημερώθηκαν 8.613 μαθητές σε όλη την Κρήτη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επαγγελματίες υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών, φορείς της τοπικής κοινωνίας, της Εκκλησίας και τα Παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κρήτη, έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν δράσεις και ημερίδες στην κοινότητα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με:
• Τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPVκαι τις επιπτώσεις αυτού στην υγεία.
• Τη σημασία της Πρόληψης και του τακτικού προληπτικού ελέγχου μέσω των ενδεδειγμένων εξετάσεων.
• Τη σημασία και αναγκαιότητα του εμβολιασμού από την πρώιμη εφηβική ηλικία έναντι του HPV-HR, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
• Τη σημασία που έχει η προσεκτική σεξουαλική συμπεριφορά και η χρήση προφυλακτικών ως προφύλαξη από επικείμενη μόλυνση».