Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του κόμματος και τον Νικήτα Μελισσάκη, μέλος του Τ.Γ. Χανίων του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου», συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Φορέων του Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ Χανίων αναφέρει:
Η αντιπροσωπεία των κατοίκων ενημέρωσε το κλιμάκιο του κόμματος για το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά – Δαμάστας, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση 269 τεράστιων πυλώνων που θα φτάνουν τα 33 μ. στο ύψος και βάσης 110 τ.μ για τη μεταφορά υψηλής τάσης 150 KW. Η γραμμή μεταφοράς θα διασχίσει όλο τον Αποκόρωνα, με τους 88 πυλώνες να περνούν από την περιοχή, το Ρέθυμνο, καταλήγοντας στον υποσταθμό της Δαμάστας Ηρακλείου.
Τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει ένα ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό έγκλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 80 από τους 269 πυλώνες θα τοποθετηθούν εντός περιοχών προστασίας βιοποικιλότητας. Αντίστοιχα 11 χλμ. από τα 101,3 χλμ. της γραμμής μεταφοράς θα περάσουν από καταφύγια άγριας ζωής. Στη φάση της κατασκευής θα επηρεαστούν 431 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Κάθε πυλώνας απαιτεί 400 τ.μ. διαμόρφωση χώρου για τη θεμελίωσή του. Στη φάση της λειτουργίας, οι καταλαμβανόμενες εκτάσεις από τα σκέλη των πυλώνων θα είναι 27,2 στρ., από τις οποίες 18,5 στρ. είναι δασικές εκτάσεις, 5,1 στρ. είναι οικότοποι και 0,5 στρ. οικότοποι εθνικής σημασίας. Θα αλλάξει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, υποβαθμίζοντας πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές του Αποκόρωνα, ενώ αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των χωριών της ρίζας θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες. Καθώς επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε δημόσια τοποθέτηση του προειδοποιεί για τις σοβαρές ασθένειες που θα προκύπτουν από την έκθεση σε τόσο υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Η αντιπροσωπεία των κάτοικων ανέδειξαν τις ευθύνες του ΑΔΜΗΕ, των ενεργειακών ομίλων και κυβέρνησης που θυσιάζουν τη ζωή και την υγεία μιας περιοχής για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Με τον ΑΔΜΗΕ να απαντά στο αίτημα των κατοίκων για υπογειοποίηση ή πόντιση της γραμμής ότι το κόστος είναι μεγάλο.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης την πλήρη αντίθεση στα σχέδια των πράσινων ομίλων να καταστρέψουν μια ολόκληρη περιοχή για τα κέρδη τους. Ήδη η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας φορέων αποτελεί την έναρξη του αγώνα των κατοίκων της περιοχής και αποφασιστικό βήμα για το δυνάμωμα του, προετοιμάζοντας ήδη την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτέμβρη με μηχανοκίνητη πορεία όλων των χωριών της περιοχής με προορισμό την Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Ο Μανώλης Συντυχάκης εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα να θέσει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, καταθέτοντας κοινοβουλευτική ερώτηση.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελέσει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή και πρέπει να εμποδιστεί. Όπως σημείωσε, οι ασήκωτοι λογαριασμοί, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή μας, η ξέφρενη κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, τα κέρδη των οποίων μόνο το α’ τρίμηνο του 2024 ξεπέρασαν τα 770 εκατ. ευρώ, αποτελούν τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας. Αυτή την πολιτική απογειώνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας σε όσα έχτισαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σημερινά στελέχη της Νέας Αριστεράς και όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία. Είναι άλλωστε γνωστό πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και επεκτάθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντας την ενέργεια σε χρηματιστηριακό προϊόν και εκτοξεύοντας τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.
Το ΚΚΕ, όπως συμπλήρωσε, είναι το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στον συνολικό σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την λαϊκή ανάγκη για φθηνό ρεύμα. Το καπιταλιστικό κέρδος που αποτελεί τον στόχο για τη λειτουργία της διασύνδεσης σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό να γεμίσει όλη η περιοχή ανεμογεννήτριες, αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για τον τρόπο που τελικά θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν τα σχετικά έργα.
Τα κέρδη των λίγων καθορίζουν από που θα περάσουν οι πυλώνες, εάν θα γίνει υπογειοποίηση ή όχι. Κανείς δεν έχει απαντήσει τί επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον το συγκεκριμένο έργο, σε μια περιοχή τεράστιου φυσικού πλούτου, από την οποία εξαρτώνται οικονομικά εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες του Νομού. Καμία μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί για τις συνέπειες στην Υγεία των κατοίκων από την εκπομπή της ηλεκτομαγνητικής ακτινοβολίας, από την γραμμή μεταφοράς 150 kV. Όλα τα παραπάνω μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και υποτάσσονται στους χρόνους παράδοσης του έργου, στο κόστος που θα χρειαστεί για την υλοποίησή του.
Συνολικά, η «Πράσινη Μετάβαση» δεν επιφέρει προβλήματα στον λαό διότι εφαρμόζεται «πολύ γρήγορα», όπως λένε. Επιφέρει προβλήματα διότι εφαρμόζεται στην βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, του χρηματιστηρίου της Ενέργειας, της αντιμετώπισης του ρεύματος σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων από τα Σφακιά και τον Αποκόρωνα μέχρι το Λασίθι που διεκδικούν να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σε επιχειρηματικούς ομίλους, να απορριφθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο οργανωμένος αγώνας των κατοίκων, βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία του προβλήματος που είναι τα κέρδη των λίγων, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συνολικότερες αλλαγές, για μια κοινωνία όπου κουμάντο στον πλούτο που παράγεται θα κάνει ο εργαζόμενος λαός. Σε αυτήν την κοινωνία μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε το ρεύμα να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.