Στην εφαρμογή moratorium για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών ακόμη και βραδινών κέντρων (nightclubs) στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Μπαλί προχωρά η Ινδονησία, σε μια προσπάθεια να βάλει επίσης φραγμό στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, αλλά και της υπερ-ανάπτυξης της γης εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Η απόφαση για το moratorium, κυρίως στις πιο δημοφιλές περιοχές του νοτίου Μπαλί, ελήφθη στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλουν οι αρχές της Ινδονησίας προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση και ανανέωση του τουριστικού προϊόντος του Μπαλί, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς.
Στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας των τουριστών που θα υποδέχεται το νησί, συνάμα με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που έχουν αρχίσει να δυσφορούν κυρίως από την κυκλοφοριακή συμφόρεση στους δρόμους και βέβαια την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Αν και η απόφαση είναι ειλημμένη, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, υποστήριξε πως η εν λόγω αναστολή της δημιουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης νέων τουριστικών καταλυμάτων και χώρων διασκέδασης θα μπορούσε να ισχύσει έως και δέκα χρόνια!
Το ζήτημα της αντιμετώπισης του υπερτουρισμού οδήγησε τις αρχές να επιβάλλουν ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ένα επιπλέον τουριστικό τέλος αξίας 150.000 ρουπίων (ήτοι 9 δολάρια) στους ξένους τουρίστες που φτάνουν στο Μπαλί. Όμως, το μέτρο δεν θεωρείται ότι ανέκοψε ιδιαίτερα τον όγκο των αφίξεων.
Το τουριστικό κύμα προς το Μπαλί ανέκαμψε δυναμικά μετά το τέλος της πανδημίας, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν πως ο αριθμός των ξένων επισκεπτών έφτασε τα 2,9 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Το νούμερο αυτό αναλογεί περίπου στο 65% των συνολικών αφίξεων που δέχτηκε η Ινδονησία από το εξωτερικό, για το διάστημα αυτό.
Επίσης, τα διεθνή στοιχεία δείχνουν πως το νησί έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και ως προορισμός διαμονής για μεγάλες χρονικές περιόδους και από τους ψηφιακούς νομάδες, η παρουσία των οποίων εντείνουν την… συμφόρεση στην περιοχή.
Σημειωτέον πως το νησί του Μπαλί, που είναι το δυτικότερο από το σύμπλεγμα των νησιών Μικρά Σούντα, αριθμεί περίπου 4,3 εκατ. μόνιμους κατοίκους. Ο δε, αριθμός των ξενοδοχείων έφτανε πέρυσι τα 541.
Πηγή: newmoney.gr