Στις εγκαταστάσεις του ΜΑΪΧ, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2024 η 1η δια ζώσης συνάντηση διαβούλευσης του έργου «StrategyMedFor – Strategy for Sustainable Management of Mediterranean Forests»
Το έργο StrategyMedFor (https://strategymedfor.interreg-euro-med.eu/) αφορά την ανάπτυξη μιας 10ετούς στρατηγικής για την αειφόρο διαχείριση των μεσογειακών δασών που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και δεδομένα από όλη τη Μεσόγειο.
Οπως επισημαίνει σχετικά το ΜΑΪΧ, η στρατηγική αυτή θα καθορίσει τα κριτήρια και τους δείκτες που θα αποτελέσουν τη βάση της αειφόρου διαχείρισης και θα καθοδηγήσει τους στόχους για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2026 και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg EURO MED.
Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγας (Ισπανία) και συμμετέχουν το ΜΑΙΧ (Ελλάδα), το Istituto Oikos (Ιταλία), το Εθνικό Κέντρο Ιδιοκτητών Δασών (Γαλλία), η Διεθνής Ένωση για τα Μεσογειακά Δάση (Γαλλία), το Δημόσιο Ίδρυμα του Εθνικού Πάρκου Galicica (Βόρεια Μακεδονία) και η Σχολή Δασών του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι εταίροι και οι συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου καθώς και διεθνείς και εθνικοί φορείς που σχετίζονται με την διαχείριση δασών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Μεσογειακή μονάδα του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου (EFIMED) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) και η Περιφέρεια Κρήτης (Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Θεμάτων & Ανάπτυξης Συνεργασιών).
Μέσω μιας διαδικασίας διαβούλευσης, η πρώτη και η τρίτη μέρα της συνάντησης θα επικεντρωθούν στον καθορισμό των κριτηρίων, των δεικτών και των εργαλείων διαχείρισης που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Στρατηγικής.
Εκ μέρους του ΜΑΙΧ θα συντονίζει τη συζήτηση ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος δασολόγος – ειδικός στις Δασικές Πυρκαγιές.
Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο των Λευκών Ορέων και συγκεκριμένα στην πιλοτική περιοχή μελέτης Ανώπολη – Άγιος Ιωάννης.