Τέλος καλό, όλα καλά; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, καθώς μπορεί η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στη Δημοτική Κοινότητα Πλατανιά, μία από τις τουριστικότερες περιοχές της Κρήτης, να τέθηκε υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ωστόσο κατέδειξε ελλείψεις και… αρρυθμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου αποφευχθούν τα χειρότερα σε περίπτωση επανάληψης ενός τέτοιου συμβάντος.
Η ηλεκτροδότηση της περιοχής αποκαταστάθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα από συνεργεία εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες, που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα ξαναμπήκαν σήμερα σε… ρυθμούς διακοπών, μετά από μία ολιγόωρη μεν, έντονη, δε, αναστάτωση.
Κομβικό σημείο η άμεση κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αποτελεσματικός συντονισμός και η καθοριστική συμμετοχή στην κατάσβεση των εναέριων μέσων, την ώρα που οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το πυροσβεστικό έργο.
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή “Μικρόφωνο για 2”), υπογράμμισε ότι “χθες ήταν ίσως η μεγαλύτερη άσκηση, εκ του αποτελέσματος το λέω, σε ένα περιβάλλον με χιλιάδες κόσμο, με πολύ στενούς δρόμους, με δυσχερείς συνθήκες και εκ των υστέρων, με αίσιο αποτέλεσμα, γιατί στην ουσία αίσιο είναι το αποτέλεσμα”.
Φωτογραφία: Στέλιος Αποστολάκης (Φοίβος)
Ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι “όμως, από το αποτέλεσμα βγαίνει ένα συμπέρασμα: Αυτό που ζητά ο Δήμος Πλατανιά, τη δημιουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Δήμο του, έπρεπε να είχε γίνει από χθες. Δεν μπορούμε σε κάθε φωτιά, προχθές είχαμε στα Μεσαύλια, να υπάρχει ένας συντονισμός, να σβήνει η φωτιά και να λέμε δεν υπάρχει αναγκαιότητα. Η αναγκαιότητα υπάρχει. Διότι σήμερα ο απολογισμός μπορεί να είναι δύο αυτοκίνητα, ίσως κι ένα σκάφος πεπαλαιωμένο, δεν έχουμε αναφορές για ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχεία σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται καταστροφικό κάτι, δεν είχαμε τραυματισμό, δεν κινδύνευσε καν ανθρώπινη ζωή, το οποίο ήταν το πρωτεύον και το κυρίαρχο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας επαναπαύει ότι τέλος καλό, όλα καλά. Γιατί ξέρετε ότι τη φωτιά αν τη χτυπήσεις τα πέντε πρώτα λεπτά έχει άλλη έκταση, αν τη χτυπήσεις σε δεκαπέντε λεπτά έχει άλλη έκταση, μετά δεν τη χτυπάς καθόλου. Και αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα λένε τα εγχειρίδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όταν χρειαστεί 20, 30, 40 λεπτά με δυτικό άνεμο και 5-6 Μποφόρ ξέρετε πού πάει η φωτιά σε μισή ώρα; Εκεί που έφτασε χθες”.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά σημείωσε, ακόμη, ότι “είμαστε ο μοναδικός Δήμος που δεν διαθέτει Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη δικαιολογία ότι υπάρχει μία ανατολικά μας και μία δυτικά μας. Με την ίδια δικαιολογία δεν μας έχουν φτιάξει Κέντρο Υγείας, που έχουμε διεκδικήσει και είναι ημιτελές στο Γεράνι. Αυτά τα ζητάμε χρόνια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και υπηρεσιακώς χθες -και παρότι ξαναλέω υπήρχε άψογος σχεδιασμός- υπήρξαν όλα τα μέσα που έπρεπε να διατεθούν, φέραμε τέσσερα μηχανήματα έργου, φέραμε τέσσερις υδροφόρες, μας συνέδραμαν η Περιφέρεια, ο Δήμος Χανίων, οι εθελοντικές ομάδες, όλοι οι άνθρωποι αλληλέγγυα και πολύ συγκροτημένα, η Αστυνομία που έκανε καλή δουλειά στις εντολές για την εκκένωση και το «112» και λειτούργησαν όλα αυτά. Όλα αυτά θα σου δώσουν το επόμενο βήμα και όχι να λες «δόξα τω Θεώ»”.
Ακαθάριστα οικόπεδα
Ερωτηθείς αναφορικά με τα ακαθάριστα χωράφια στην περιοχή, γεγονός που έπαιξε τον ρόλο του στη χθεσινή πυρκαγιά, ο κ. Μαλανδράκης είπε: “Ξέρετε πόσες χιλιάδες στρέμματα είναι με καλάμια στον Δήμο Πλατανιά; Στο Γεράνι, στο Μάλεμε, στη Δρακώνα, παντού; Να μην κάνουμε απλοϊκές προσεγγίσεις. Όταν πήγα με την μπουλντόζα και τα ισοπέδωνα τα καλάμια «έφαγα» μήνυση για περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όταν ακόμα και τώρα, αν πας να κάνεις καθαρισμό ενός ποταμού, που δεν είναι αρμοδιότητα δική μας αλλά της Περιφέρειας, σου λένε κομμάτια του καλαμιώνα πρέπει να μένουνε διότι λειτουργούν ανασχετικά στο ρέμα, δεν αλλάζουν τις όχθες του ποταμού κ.λπ. Και αν πας καμιά φορά να ψεκάσεις τα καλάμια για να μην ξαναβγούν, σου λένε ότι αυτό απαγορεύεται και ότι είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Δεν είναι γνωστά αυτά όλα; Εγώ τα λέω πρώτη φορά;”, είπε ο Δήμαρχος Πλατανιά.
Και συνέχισε: “Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων, έβγαλε το κράτος μια ντιρεκτίβα η οποία λέει ότι πρέπει να καθαρίζεις εντός οικισμού, όπου δηλώνονται στην πλατφόρμα, αλλιώς θα πρέπει κάποιος να τα καταγγέλει και να πηγαίνει ο Δήμος να παρεμβαίνει. Εκεί δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Ούτε δικός μας χώρος είναι να μην έχουμε αποψιλώσει, ούτε να μην έχουμε παρέμβει σε καταγγελία. Τώρα το να μας λέει κάποιος καθαρίστε όλα τα οικόπεδα από το Γεράνι, το Μάλεμε, τον Ομαλό, τα Ροδωπού, πολύ ωραία. Ας μας δώσουν καμιά πενηνταριά εκατομμύρια να το κάνουμε”, κατέληξε ο κ. Μαλανδράκης.
Φωτογραφία κορυφή: Στέλιος Αποστολάκης (Φοίβος)