Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τουρισμό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «δεν ενισχύουν τον τουρισμό, αλλά λειτουργούν αποκλειστικά ως εισπρακτικό εργαλείο», επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συναντήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, με τους τοπικούς βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, καθώς και με τους εκπροσώπους των βουλευτών Χάρη Μαμουλάκη και Ελένης Βατσινά.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος στην Κρήτη είναι ποικίλα και σύνθετα, αλλά απαιτούν άμεση παρέμβαση και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καλούνται να ανταποκριθούν σε συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Η ανάγκη για διάλογο, συνεργασία και λήψη στοχευμένων μέτρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου η Κρήτη να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξαγγελιών, όπως οι αυξήσεις στα τέλη ανθεκτικότητας και παρεπιδημούντων, τα οποία θεωρούν μη ανταποδοτικά και υπερβολικά επιβαρυντικά για τον κλάδο. Παράλληλα, υπογράμμισαν την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων από αυτά τα τέλη, σημειώνοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις, δεν έχουν λάβει επαρκείς απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των ποσών αυτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τους βουλευτές να μεταφέρουν τα καίρια ζητήματα του κλάδου στην κεντρική διοίκηση και να στηρίξουν τις προτάσεις τους, με στόχο την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν τον τουρισμό στην Κρήτη.
Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των βασικότερων προβλημάτων που συζητήθηκαν:
1. Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό: Επισημάνθηκε η ανάγκη για την ταχεία προώθηση ενός ισορροπημένου χωροταξικού σχεδίου, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης, ιδιαίτερα με την προοπτική της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι το έτος 2027. Περαιτέρω να συνηγορήσουν στον αποχαρακτηρισμό των Δήμων Χερσονήσου, Μαλίων και Κυδωνίας ως Περιοχές Ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης
2. Ίση αντιμετώπιση όλων των μορφών φιλοξενίας: Οι ξενοδόχοι ζήτησαν ίση μεταχείριση μεταξύ ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, μη κύριων καταλυμάτων και βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η ασυμμετρία αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό.
3. Τροποποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων Ν. 5092/24 για τις παραλίες: Εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα ύψους 150.000 – 300.000 ευρώ για μικροπαραβάσεις, και ζητήθηκε η άμεση αναθεώρησή του.
4. Ανεπάρκεια εκπαιδευμένου προσωπικού: Συζητήθηκε η δυσκολία εύρεσης καταρτισμένου προσωπικού, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και προτάθηκαν λύσεις για την καλύτερη εκπαίδευση και προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο.
5. ΒΟΑΚ και οδικές υποδομές: Τονίστηκε η ανάγκη για άμεση υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς και άλλων οδικών υποδομών, καθώς η καθυστέρηση των έργων υπονομεύει την ασφάλεια και την ανάπτυξη του νησιού.
6. Ανεπάρκεια υποδομών στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Υπήρξε εκτενής συζήτηση για την υποβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», με τους ξενοδόχους να παραθέτουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η έλλειψη βασικών υποδομών επηρέασε αρνητικά την εμπειρία των επισκεπτών. Επιδόθηκε προς τους συμμετέχοντες επώνυμη και ενυπόγραφη επιστολή όπου επισκέπτης αναγκάστηκε να μεταβεί με αυτοκίνητο στην Αλικαρνασσό σε εστιατόριο για χρήση τουαλέτας. Η κατάσταση αυτή, όπως επισημάνθηκε, πλήττει την εικόνα του νησιού και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
7. Έλλειψη υδροδότησης και αύξηση της τιμής ύδατος. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι η αυξανόμενη έλλειψη υδροδότησης, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του νερού από τους αρμόδιους φορείς. Η ζήτηση για νερό αυξάνεται κατακόρυφα κατά την τουριστική περίοδο, ενώ οι υποδομές υδροδότησης είναι ανεπαρκείς και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και διαχείρισης. Η αύξηση του κόστους νερού επιβαρύνει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων, δημιουργώντας επιπλέον οικονομικές πιέσεις σε έναν κλάδο που βασίζεται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ανάγκη για βελτίωση των υδροδοτικών υποδομών και για πιο δίκαιη τιμολογιακή πολιτική καθίσταται επιτακτική, καθώς η διαχείριση του νερού αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου.
8. Καθυστερήσεις διεκπεραίωσης δικαιολογητικών για εργαζόμενους υπηκόους τρίτων χωρών. Το πρόβλημα της εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού είναι ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο της φιλοξενίας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία διεκπεραίωσης των δικαιολογητικών για την απασχόληση μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η γραφειοκρατία και η αργή διεκπεραίωση των αιτήσεων προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν εγκαίρως τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες, ενώ παράλληλα δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας για τους επιχειρηματίες που καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξανόμενες απαιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα.
9. Αύξηση του Τέλους Κλιματικής Αλλαγής. Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα μέτρα που έχει επιβληθεί στον κλάδο της φιλοξενίας είναι η αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία, καλούνται να καταβάλλουν υψηλά ποσά χωρίς καμία ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία ή στο περιβάλλον. Το τέλος αυτό επιβαρύνει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, καθιστώντας τα ξενοδοχεία στην ουσία «εισπράκτορες» του κράτους, χωρίς να βλέπουν κάποιο όφελος από τα ποσά που συλλέγονται. Η έλλειψη στρατηγικής για τη σωστή διάθεση αυτών των πόρων, η αδιαφάνεια και η απουσία συγκεκριμένων επενδύσεων στην προστασία του περιβάλλοντος εντείνουν την αίσθηση αδικίας στον κλάδο.
10. Αύξηση του Τέλους Παρεπιδημούντων. Η αιφνίδια αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο επιβαρύνει τα ξενοδοχεία, αποτελεί ακόμα έναν σημαντικό παράγοντα αύξησης των λειτουργικών εξόδων. Το τέλος αυτό, το οποίο ενσωματώνεται από την ερχόμενη τουριστική περίοδο, προστίθεται στα ήδη υψηλά κόστη που καλούνται να διαχειριστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτή η αιφνίδια αύξηση επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των ξενοδοχείων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές πιέσεις και οι αυξανόμενες ανάγκες των τουριστών καθιστούν τη διαχείριση των εξόδων πιο δύσκολη από ποτέ. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για το αν τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους χωρίς να μετακυλήσουν τα κόστη αυτά στους επισκέπτες.
11. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και ειδικές συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αν και αποτελεί θετικό βήμα για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, δεν λαμβάνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Η εποχικότητα του κλάδου, καθώς και η λειτουργία των τουριστικών μονάδων 24/7, δημιουργούν προκλήσεις στη διαχείριση του προσωπικού. Οι καθημερινές αλλαγές στο ωράριο λόγω απρόβλεπτων παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση ή οι έκτακτες ανάγκες εξυπηρέτησης των πελατών, καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή ενός σταθερού συστήματος παρακολούθησης ωρών εργασίας. Η απουσία πρόνοιας για αυτές τις ιδιαιτερότητες δημιουργεί επιπλέον άγχος στις επιχειρήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα διαχείρισης προσωπικού.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο τουριστικός κλάδος στην Κρήτη, παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις. Τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά επιβαρύνουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και δημιουργούν συνθήκες δυσλειτουργίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανταγωνιστικότητα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.
Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και των επαγγελματιών του τουρισμού είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της Κρήτης και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και επιτυχημένης τουριστικής περιόδου. Οι ξενοδόχοι είναι βέβαιοι ότι μόνο με την υποστήριξη των θέσεών τους από την Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές θα καταφέρουν να προχωρήσουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, θέτοντας ως κοινό στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την προώθηση της Κρήτης ως κορυφαίου προορισμού.
Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι, παρά τα όποια προβλήματα του κλάδου, η Κρήτη διαθέτει ακόμη μεγάλα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης, ότι η φέρουσα ικανότητα τουρισμού της Κρήτης μπορεί να διπλασιαστεί αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις δημόσιες υποδομές και να υπάρξει μία ουσιαστική συνεργασία με την πολιτεία. Η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι «ο όρος του υπερτουρισμού, που μπήκε τελευταία στην καθημερινότητά μας, πρέπει να εκλείψει από τις συζητήσεις όλων μας, γιατί η Κρήτη έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και περιμένουμε τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών με τη συνδρομή της πολιτείας».
Και καταλήγει: «Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα αιτήματα του κλάδου και να ενισχύσουν τον διάλογο με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η ενεργή παρουσία τους και οι ουσιαστικές τοποθετήσεις τους ενίσχυσαν τον διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό και έδειξαν την κοινή βούληση των παρευρισκομένων να εργαστούν προς την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Οι συγκυρίες είναι δύσκολες αλλά στο χέρι μας είναι να τις εξομαλύνουμε με όραμα για τη Κρήτη και τον τουρισμό».