Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει ένα αρχικό πλαίσιο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, περιορίζοντας τον κόφτη στις νέες καταχωρίσεις ακινήτων σε τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, τουλάχιστον εννέα νησιά του Αιγαίου «βουλιάζουν» από καταλύματα τύπου Airbnb.
Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Κάλυμνος, Κέα, Μήλος, Σύρος και Τήνος μετρούν πλέον περισσότερα κρεβάτια στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό ξενοδοχειακών κλινών. Μάλιστα, σε κάποιους προορισμούς ο αριθμός των κρεβατιών Airbnb είναι ακόμη και 7 φορές μεγαλύτερος από εκείνον των ξενοδοχειακών κλινών.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), στην περιφερειακή ενότητα Τζιας – Κύθνου οι ξενοδοχειακές κλίνες ανέρχονται σε μόλις 817, όταν ο αντίστοιχος κλινών για βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνά τις 5,9 χιλιάδες.
Ραγδαία είναι η ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η συγκεκριμένη τάση ενοικίασης καταλυμάτων για μικρό χρονικό διάστημα, και στη Μήλο, όπου ο αριθμός των κλινών τύπου Airbnb ανέρχεται σε πάνω από 8,5 χιλιάδες και είναι πενταπλάσιος από τον αριθμό των ξενοδοχειακών κρεβατιών που φτάνει τα 1.757.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Άνδρο, όπου ο αριθμός των κλινών Airbnb είναι τετραπλάσιος (5,2 χιλιάδες) από τις ξενοδοχειακές κλίνες που ξεπερνούν κατά τι τις 1.300.
Πολλαπλάσιος έναντι των ξενοδοχειακών κλινών είναι ο αριθμός των κρεβατιών τύπου Airbnb και στην Κάλυμνο. Στο νησί των Δωδεκανήσων ο αριθμός των κλινών Airbnb ανέρχεται σε 7,3 χιλιάδες, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός στα ξενοδοχεία φτάνει τις 1.665.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των κλινών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στην Πάρο είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον των ξενοδοχειακών κρεβατιών. Πιο αναλυτικά, μέχρι το τέλος του 2023, το νησί των Κυκλάδων διέθετε πάνω από 17,5 χιλιάδες κλίνες Airbnb έναντι 7,2 χιλιάδων ξενοδοχειακών κρεβατιών.
Στη Σύρο ο αριθμός των κλινών που μισθώνονται βραχυχρόνια ξεπερνά τις 5,5 χιλιάδες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός των κρεβατιών στα ξενοδοχεία φτάνει τα 2.583. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Τήνο, με τις κλίνες Airbnb να υπερβαίνουν τις 7 χιλιάδες, τη στιγμή που τα κρεβάτια στα ξενοδοχεία αριθμούν 2.267.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, με τον αριθμό των κλινών τύπου Airbnb να ανέρχεται σε πάνω από 11,8 χιλιάδες έναντι των σχεδόν 8 χιλιάδων κρεβατιών στα ξενοδοχεία.
Και στη Μύκονο οι κλίνες των καταλυμάτων Airbnb το 2023 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρεβατιών στα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού ανήλθε σε πάνω από 22 χιλιάδες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στα ξενοδοχεία έφτασε τις 16,5 χιλιάδες.
Στον έτερο premium νησιωτικό προορισμό της χώρας, τη Σαντορίνη, αν και ο αριθμός των κλινών στα καταλύματα Airbnb είναι μικρότερος από εκείνον στα ξενοδοχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, το 2023 ο αριθμός των κλινών Airbnb στη Σαντορίνη ανήλθε σε σχεδόν 11 χιλιάδες, σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2015, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 106. Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κυκλαδίτικο νησί έφτασε στο peak της το 2019 με πάνω από 13 χιλιάδες κρεβάτια. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών το 2023 στη Σαντορίνη είχε διαμορφωθεί σε 17.360.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ρυθμός αύξησης των Airbnb στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εν γένει είναι εντυπωσιακός. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι κλίνες στα καταλύματα Airbnb αυξήθηκαν από το 2014 έως το 2023 κατά 1.688% (133 χιλιάδες) έναντι 21% των ξενοδοχειακών κλινών (236 χιλιάδες). Αυτό σημαίνει ότι η δυναμικότητα των Airbnb αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 33%, έναντι 2% του ξενοδοχειακού δυναμικού.
Σημειώνεται ότι επειδή ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορεί να εμφανίζεται και στις δύο υπό εξέταση πλατφόρμες, την Airbnb και την Vrbo, υπολογίστηκε από το ΙΤΕΠ μόνο ο αριθμός των καταλυμάτων που υπάρχουν στην πλατφόρμα της Airbnb. Σε αυτά τα καταλύματα δηλαδή δεν περιλαμβάνονται όσα είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά αναρτημένα σε άλλες πλατφόρμες, όπως Booking κ.λπ.
Πηγή: euro2day.gr
Εύα Δ. Οικονομάκη