Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) συμμετείχε με την αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, σε σεμινάριο για τη «Διαπολιτισμική μάθηση και πολιτισμική ποικιλομορφία στην αίθουσα διδασκαλίας», στην Μπολόνια της Ιταλίας, από τις 18 έως τις 24 Αυγούστου 2024.
Η μετακίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA1 (Διαπίστευση Erasmus+), το οποίο έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο του σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+, τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Βάμου συμμετέχουν σε σεμινάρια (δομημένους κύκλους μαθημάτων) σε ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Μπολόνια της Ιταλίας, το σεμινάριο οργανώθηκε από τον φορέα ELA/Erasmus Learning Academy και είχε θέμα «Διαπολιτισμική μάθηση και πολιτισμική ποικιλομορφία στην αίθουσα διδασκαλίας». Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Μάλτα και το Βέλγιο.
Το ELA (Erasmus Learning Academy) είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μαθημάτων κατάρτισης για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητές με την υποστήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ειδικά Erasmus plus.
Η εστίαση είναι στη μάθηση εκτός τάξης σε ένα συνεργατικό και διεθνές περιβάλλον.
Οι παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται βασίζονται στη βιωματική εκπαίδευση, μάθηση με πράξη και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Η κύρια έδρα είναι στη Μπολόνια, όπου γίνονται τα περισσότερα μαθήματα και οργανώνονται, επίσης, μαθήματα στη Σικελία και στην Τενερίφη.
Η Μπολόνια της Ιταλίας αποτελεί ένα παράδειγμα πόλης που σέβεται και αξιοποιεί τα μνημεία και την ιστορία της συνδυάζοντάς το με τον τουρισμό.
Στη διάρκεια του Σεμιναρίου έγινε θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στη διαπολιτισμική μάθηση και πολιτισμική ποικιλομορφία στην αίθουσα διδασκαλίας από την εκπαιδεύτρια Βαλέρια Ντι Μπέλλα και την ομάδα υποστήριξης του ELA. Επίσης έγινε ξενάγηση σε πολιτιστικούς χώρους στο ιστορικό κέντρο της Μπολόνια.
Κύριο σκεπτικό του μαθήματος: Η μοντελοποίηση ενσυναίσθησης, κριτικής σκέψης και ανοιχτού μυαλού συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός φιλόξενου σχολικού περιβάλλοντος, όπου η πολιτιστική πολυμορφία προωθείται, γίνεται αποδεκτή και είναι το πρώτο βήμα για την κοινωνική αλλαγή και τις κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.
Συμμετέχοντας σε αυτό το μάθημα οι δάσκαλοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζονται και συζητούν τις προκλήσεις, τις βέλτιστες πρακτικές και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση, την αναγνώριση και την αποδοχή της διαπολιτισμικότητας στην αίθουσα διδασκαλίας.
Στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν την πολιτιστική τους συνείδηση, ενώ τους δίνει τα εργαλεία και νέες προσεγγίσεις για την εξυπηρέτηση μιας πολυπολιτισμικής και εθνικά διαφορετικής ομάδας μαθητών.
Χάρη σε αυτό το μάθημα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν:
– Να αντιμετωπίζουν και να κατανοούν τους μηχανισμούς πίσω από τα κατά μέτωπο στερεότυπα και τις προσωπικές προκαταλήψεις.
– Να βελτιώνουν την πολιτιστική τους συνείδηση και τις διαπολιτισμικές τους ικανότητες.
– Να εξερευνούν και να εκτιμούν διαφορετικές απόψεις μέσω ασκήσεων προσομοίωσης και αφήγησης.
– Νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολιτιστικά ποικίλες τάξεις.
– Περισσότερα για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαδικασία ένταξης παιδιών μεταναστών ή αλλοδαπών.
– Καλές πρακτικές και αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων μέσα από την ανταλλαγή και τη συζήτηση με τους συναδέλφους και τους εκπαιδευτές του μαθήματος.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επιτυγχάνεται ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών με εκπαιδευτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξάσκηση και επικοινωνία στην αγγλική γλώσσα, και γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και πολιτισμούς.