Οι φτηνές χώρες διακοπών στην Ευρώπη ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη γηραιά ήπειρο αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, τη θερινή περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2024 τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της ζήτησης, έναντι του αντίστοιχου θερινού τριμήνου του 2023, σημείωσαν οι χώρες: Κόσοβο +66%, Μολδαβία +63% και Αλβανία +59%.
To top 12 των χωρών με την υψηλότερη αύξηση της ζήτησης συμπληρώνεται από τις: Βοσνία – Ερζεγοβίνη +45%, Λιθουανία +34%, Βόρεια Μακεδονία +34%, Πολωνία +34%, Λουξεμβούργο +33%, Σλοβακία +32%, Μάλτα +30%, Σερβία +30% και Μαυροβούνιο +29%.
Σε γενικές γραμμές, όλοι οι προαναφερόμενοι προορισμοί είχαν τιμές ανά διανυκτέρευση κάτω από τα 100 ευρώ.
Η Ελλάδα είχε αύξηση της ζήτησης κατά 18% αυτό το καλοκαίρι. Τα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα ανήλθαν στα 150 ευρώ.
Όπως παρατηρεί η ανάλυση της AirDNA, γενικά τα ταξίδια με γνώμονα τον προϋπολογισμό κυριάρχησαν στις επιλογές των ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι. Όπως και το περσινό καλοκαίρι, τα ποσοστά πληρότητας ήταν υψηλότερα μεταξύ των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με χαμηλότερη τιμή. Οι οικονομικές διαμονές είχαν το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας στο 72%, ενώ οι πολυτελείς διαμονές είχαν το χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας στο 64%.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση της AirDNA είναι ότι οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και μεγάλα αθλητικά γεγονότα εκτοξεύουν τη ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση στις πόλεις, που φιλοξενούν αυτές τις εκδηλώσεις.
Οι επιδόσεις του καλοκαιριού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι επιδόσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη το καλοκαίρι ήταν:
• Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, η πληρότητα ήταν κατά μέσο όρο 67,2%, αύξηση 2% από έτος σε έτος.
• Οι Μέσες Ημερήσιες Τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 174 €.
• Τα καλοκαιρινά έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν 6% ετησίως σε μέσο όρο 117 € ανά διανυκτέρευση.
Πηγή: tornosnews.gr