Το καλοκαίρι του 2025 εκτιμάται ότι θα είναι επισκέψιμο το πρώτο καταδυτικό πάρκο της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Ομπρόσγυαλου, του Δήμου Αποκορώνου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης έκανε λόγο για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, αφού, όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα. Για να γίνει πραγματικότητα το πρώτο αδειοδοτημένο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα πέρασαν δέκα χρόνια προσπαθειών και σαράντα έξι εγκρίσεων από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και δεκάδων ΦΕΚ που ακύρωνε το ένα το άλλο, όπως εξήγησε ο κ. Δήμαρχος.
Έπειτα από αυτά, ο Δήμος Αποκορώνου μπορεί να αποτελέσει πλέον και οδηγό και για άλλους Δήμους τους χώρας αναφορικά με τον τρόπο που βγήκε νικητής από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης. Εστιάζοντας στα επόμενα βήματα της υλοποίησης του καταδυτικού πάρκου πλέον προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την υλοποίηση του.
Συγκεκριμένα, στις 9 Οκτωβρίου 37 τεχνητοί ύφαλοι βυθίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή του Ομπρόσγυαλου, με στόχο να υπάρξει αναζωογόνηση της θαλάσσιας ζωής, όπως επίσης θα τοποθετηθούν και 7 ειδικές σημαδούρες (4 φωτοσημαντήρες) με στόχο την προσέλκυση σκαφών δια θαλάσσης. Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ποντιστούν και δύο παροπλισμένα πλοία του πολεμικού ναυτικού, εμπλουτίζοντας το υπό κατασκευή καταδυτικού πάρκου.
Σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι του 2025 ο κ. Κουκιανάκης εκτιμά ότι το καταδυτικό πάρκο θα είναι έτοιμο για τους λάτρεις των καταδύσεων. Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν 3 καταδυτικές διαδρομές για προχωρημένους και αρχάριους. Την ίδια στιγμή σύντομα θα τρέξουν και έργα προσβασιμότητας στην περιοχή του Ομπρόσγυαλου, αλλά και έργα υποδομής για τους δύτες.
Εστιάζοντας στην σημασία του καταδυτικού τουρισμού για την Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη είχε τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο καταδυτικός τουρισμός ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη ειδική μορφή τουρισμού στη χώρα μας που απευθύνεται σε ερασιτέχνες δύτες αλλά και σε ολόκληρες οικογένειες συμβάλλει θετικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Επιπλέον, κάθε δύτης που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι ένας ποιοτικός επισκέπτης που δαπανά πολλαπλάσια ποσά. Το καταδυτικό κοινό είναι υψηλής αξίας επισκέπτες, καθώς στην τουριστική δαπάνη τους πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος εξάσκησης της δραστηριότητάς τους, δηλαδή επιπλέον 50% της μέσης τουριστικής δαπάνης. Η κατάδυση, επομένως, μπορεί πρωτογενώς να προσελκύσει επισκέπτες, ωφελώντας διαφορετικούς από τους συνήθεις κλάδους του τουρισμού αντί απλά να αντλεί έσοδα από την κλασική τουριστική κίνηση, εξηγεί η κυρία Ράπτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κ. Χαλκιαδάκης