Στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών στο Ρέθυμνο, εντός της έκτασης των 7 στρεμμάτων του «Οίκου Τελετών Παπαδοπετράκη», σχεδιάζεται να γίνει το δεύτερο αποτεφρωτήριο στη χώρα μας.
Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής του, ωστόσο προχωρά και εκτελείται τμηματικά. Έχοντας ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις χρήσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η πλευρά της επιχείρησης του Χρήστου Παπαδοπετράκη εκτιμά πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει.
Το πρώτο αποτεφρωτήριο άνοιξε τις πύλες του το 2019, τέτοιες ημέρες, στη Ριτσώνα. Από τότε μέχρι σήμερα οι καύσεις νεκρών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 20.000. Για την Κρήτη, σε ετήσια βάση, υπολογίζονται σε 300.
«Βλέπουμε ότι οι τάσεις είναι αυξητικές. Η Κρήτη χρειάζεται μία τέτοια μονάδα. Στο νησί, άλλωστε, ζουν και αλλοδαποί που έχουν ανεπτυγμένη μια τέτοια κουλτούρα», δήλωσε στον TEAM FM 102 ο Χρήστος Παπαδοπετράκης.
Όπως είπε, αν υπήρχε στην Κρήτη αποτεφρωτήριο η καύση θα στοίχιζε το ίδιο οικονομικά με μία τυπική κηδεία που περιλαμβάνει ταφή των εκδημούντων. Τώρα, όμως, λόγω των εξόδων μετακίνησης στη Ριτσώνα, τα χρήματα που δαπανώνται είναι τα διπλάσια.
Ο Χρήστος Παπαδοπετράκης, που διευθύνει τον οίκο τελετών «Παπαδοπετράκης», παρέλαβε τη σκυτάλη της οικογενειακής επιχείρησης από τον πατέρα του Πέτρο, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές: το σεβασμό, την παροχή ηρεμίας της διασφάλιση της αξιοπρέπειας σε κάθε τελετή.
Το πιο δύσκολο κομμάτι, όπως ο ίδιος λέει, είναι η ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τις οικογένειες των εκλιπόντων, που εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και θλίψης αποχαιρετώντας τους αγαπημένους τους. «Το σημαντικό είναι να ξέρουν όλοι οι άνθρωποι που μας επιλέγουν, πως είμαστε εμείς εδώ, για να διευθετήσουμε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, εκείνες τις δύσκολες ώρες. Θέλουμε να νιώθουν όλοι ασφάλεια και ηρεμία, γι’ αυτό και έχουμε δημιουργήσει τους κατάλληλους χώρους».
Ο κ. Παπαδοπετράκης ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση βλέποντας ότι υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης ενός επαγγέλματος που θεωρούνταν ταμπού τα προηγούμενα χρόνια.
«Το επάγγελμα είναι δύσκολο. Ασχολήθηκα γιατί είδα ότι μπορούσα να δημιουργήσω πράγματα που δεν υπήρχαν, αλλάζοντας το status σε ένα επάγγελμα και σε διαδικασίες που υπήρχαν και υπάρχουν ταμπού. Έχουμε καταφέρει να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα. Υπάρχει πολιτισμός. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να εκπέμπουμε σεβασμό στις οικογένειες και στους ανθρώπους τους που φεύγουν».
Νεκροταφείο και αποτεφρωτήριο ζώων προσεχώς
Στην έκταση των 7 στρεμμάτων του Οίκου Τελετών Παπαδοπετράκη στα Τρία Μοναστήρια αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διμήνου και το πρώτο νεκροταφείο ζώων συντροφιάς στην Κρήτη: ένας χώρος – πρότυπο, που θα προσφέρει το συναίσθημα της γαλήνης, με απόλυτο σεβασμό στους τετράποδους φίλους μας και στους κηδεμόνες τους.
Στην ίδια τοποθεσία πρόκειται να κατασκευαστεί και αποτεφρωτήριο ζώων, μέσα στο επόμενο έτος.
«Τα ζώα συντροφιάς για πάρα πολλούς ανθρώπους αποτελούν μέλη των οικογενειών τους. Ο αποχωρισμός είναι πάντα πολύ δύσκολος. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος για να γίνεται με σεβασμό η ταφή τους», εξήγησε ο κ. Παπαδοπετράκης και συμπλήρωσε: «Ακούσαμε την ανάγκη αυτή του κόσμου, γι’ αυτό και αρχίσαμε να δημιουργούμε το πρώτο νεκροταφείο ζώων στην Κρήτη: ένα πρότυπο χώρο, που θα είναι θεματικός για τα ζώα και θα δημιουργεί ένα συναίσθημα γαλήνης. Ήταν ένα αίτημα διάφορων ανθρώπων, που τρόμαζαν για το τί θα γίνει στην ιδέα θανάτου των αγαπημένων τους τετράποδων. Ήρθαμε λοιπόν να δώσουμε λύση σε ένα πάγιο πρόβλημα διαχείρισης των νεκρών ζώων: και των δεσποζόμενων και των αδέσποτων. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έπρεπε να υπάρχει ένα πιστοποιητικό διαχείρισης του ζώου. Δεν είχαμε όμως η υποδομή, την οποία τώρα δημιουργούμε. Όσον αφορά την αποτέφρωση, αυτή θα είναι είτε ομαδική, είτε ανά ζώο».
Πηγή: goodnet.gr