Η σημαντική μείωση δανεισμού, η συνέχιση των επενδύσεων, καθώς και η απορρόφηση μέρους των αυξήσεων σε τιμές προϊόντων προκειμένου να στηριχτούν έμπρακτα οι καταναλωτές ήταν τα βασικά στοιχεία της πορείας του ΣΥΝ.ΚΑ την προηγούμενη διετία, όπως επισήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των συνεταίρων στα Χανιά, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Αλεξάκης.
Πλέον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, «έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ένα δίκτυο με 39 καταστήματα στην Κρήτη, ένα υπερσύγχρονο κέντρο logistics πάνω από 10.000 τ.μ., πωλήσεις σχεδόν 171 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και πάνω από 1.477 εργαζόμενους. Αυτό το νούμερο βγαίνει από τον μέσο όρο της χρονιάς, πάντα το καλοκαίρι έχουμε περισσότερους και τον χειμώνα λιγότερους».
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει αξία για πολλούς. Πάνω απ’ όλα για τους πελάτες, για τους εργαζόμενους, για τους τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς και, βέβαια, για τους μετόχους. Οι 5.903 συνέταιροι έχουν καταβάλει 553.000 ευρώ με μέση συνεισφορά ανά μερίδα τα 93 ευρώ κι έχουν λάβει πίσω σε μερίσματα και δωροεπιταγές 12,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει περίπου 2.083 ευρώ ανά μερίδα μεσοσταθμικά. Έχουν πάρει πίσω 20 φορές τα λεφτά τους», είπε ο κ. Αλεξάκης.
Αναφερόμενος στον ισολογισμό, ο κ. Αλεξάκης διευκρίνισε ότι μετά την εξαγορά της Μασούτης πρέπει να είναι ενοποιημένος και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο – τρία χρόνια δεν ήταν τα καλύτερα για την οικονομία και τον κλάδο, ο Συνεταιρισμός ΣΥΝΚΑ πέτυχε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, έχοντας σήμερα καθαρή θέση 15,3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και μεγάλη μείωση δανεισμού χωρίς να επηρεαστεί το επενδυτικό του πλάνο.
Όπως είπε ο κ. Αλεξάκης, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο δανεισμός του Συνεταιρισμού τον Μάιο του 2022 ήταν στα 48 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα έχει κατέβει στα 12,3 εκατομμύρια ευρώ, με προοπτική περαιτέρω μείωσης τα επόμενα λίγα χρόνια. Αυτό το κάναμε χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα το επενδυτικό μας πλάνο. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε επενδύσεις γύρω στα 6,3 εκατομμύρια ευρώ».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «όλα αυτά τα καταφέραμε παρά το ότι τα προηγούμενα δύο – τρία χρόνια δεν ήταν τα καλύτερα, ούτε για την οικονομία, ούτε για τον κλάδο, ούτε για μας. Είχαμε “ζημιά” μόνο από τις τιμές ενέργειας στο ρεύμα. Την περίοδο 2021 – 2023 η διαφορά σε σχέση με τις τιμές προ πολέμου στην Ουκρανία ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα, είχαμε ένα έντονο πληθωριστικό περιβάλλον, που σημαίνει ότι όταν έρχεται ο προμηθευτής και σου δίνει μια αύξηση 10%, π.χ. στο νερό, και όταν ο κόσμος πιέζεται όπως πιέζεται, με τους μισθούς να μην έχουν ανέβει ακόμα εκεί που θα έπρεπε να είναι, αναγκάζεσαι από το 10% να βάλεις από την τσέπη σου για να το κρατήσεις στο 8%, στο 7%, όσο μπορείς να είναι σε πιο βιώσιμο επίπεδο. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θυσιάσουμε κερδοφορία αυτά τα δύο χρόνια για να στηρίξουμε τον καταναλωτή», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξάκης.