Διεθνές Φθινοπωρινό Σχολείο (Autumn School) στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στη διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής διοργανώνουν το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στο πλαίσιο του Erasmus + project CLIMADEMY (Climate Change Teachers’ Academy).
Το σχολείο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2024 και θα περιλαμβάνει ομιλίες και βιωματικές δράσεις για εκπαιδευτικούς/ες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έτσι ώστε αυτοί/ες να εξοικειωθούν όχι μόνο με τις επιστημονικές έννοιες της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και με παιδαγωγικές πρακτικές που μπορούν να τους/τις βοηθήσουν να μεταφέρουν αυτές τις έννοιες στην σχολική τάξη.
Κατά τη διάρκεια του σχολείου οι συμμετέχοντες/χουσες θα ενημερωθούν για το διδακτικό πλαίσιο του προγράμματος CLIMADEMY για τη διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που παρουσιάζουν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου στη σχολική τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιηθούν στον Κόμβο Έρευνας και Καινοτομίας στο Νοφαλιά/Φινοκαλιά Λασιθίου.
Επίσης οι συμμετέχοντες/χουσες θα επισκεφτούν τον περιβαλλοντικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά για να εξοικειωθούν με τις μετρήσεις και να γνωρίσουν τον ερευνητικό εξοπλισμό στον οποίο βασίζεται η μελέτη της Κλιματικής Αλλαγής.
Καθηγητές/τριες όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμια μέχρι τριτοβάθμια) και διαφορών ειδικοτήτων από 6 χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία και Ελλάδα) συμμετέχουν στο φθινοπωρινό σχολείο. Χάριν του διεθνούς χαρακτήρα του σχολείου εκπαιδευτικοί από όλο τον ευρωπαϊκό χώρο θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με συναδέλφους/φισσες από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές για τη διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόγραμμα του Φθινοπωρινού Σχολείου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 το Climademy Café στο Peripou Coffeehouse στον Άγιο Νικόλαο με παρεμβάσεις και ανοιχτή συζήτηση για:
• «Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή: Θεωρία συνομωσίας ή πραγματικότητα;» από τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκο Μιχαλόπουλο και
• «Μπορούμε να διδάξουμε την Κλιματική Αλλαγή;» από την καθηγήτρια Olivia Levrini του Πανεπιστημίου της Μπολόνια
Τη δεύτερη και τρίτη μέρα (4-5.11.2024) οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στο ειδικά εξοπλισμένο σχολείο στο Νοφαλιά με επιστημονικές παρουσιάσεις, πειράματα, βιωματικές δράσεις, εργαστήρια.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: https://climademy.eu/crete-school-2024/.