Το Εθνικό Πάρκο της Σαμαριάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι αξιοθέατο υπερτοπικής σημασίας δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό, και επιβάλλεται η συντονισμένη προστασία του από κάθε κίνδυνο και αρνητική φήμη.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, έχει την ευθύνη της διαχείρισης όπως και σε άλλες 36 προστατευόμενες περιοχές, συνεργάζεται με το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, τους γιατρούς του Φαραγγιού και της Αγίας Ρουμέλης, προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό, προσδιορίζει την αξία του εισιτηρίου, εισπράττει και κατανέμει μέρος των εσόδων στους όμορους Δήμους και έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα σε κεντρικό επίπεδο για την απαγόρευση της εισόδου και της εκκένωσης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, καύσωνα, βροχής και άλλων φυσικών φαινομένων.
Με την ολοκλήρωση και της φετινής περιόδου λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς διαπιστώθηκε η αστοχία των πολλαπλά άσκοπων συναγερμών που έκλεισαν το Φαράγγι, ενώ δεν αποφεύχθηκε το δυστύχημα, παρά τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αναγνωρίζεται και τη φιλότιμη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων.
Σε αυτές τις συνθήκες: α. επανέρχεται η συζήτηση χορήγησης μη επιστρεπτέας προκαταβολής όπως στην περίοδο της πανδημίας στις επιχειρήσεις κυρίως της Αγ Ρουμέλης που ουσιαστικά κλείνουν όταν κλείνει το Φαράγγι, ενώ β. μπαίνει στη συζήτηση η αύξηση της τιμής εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, που σύμφωνα με μελέτη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) είναι αποδεκτή, φυσικά με αναβάθμιση της ασφάλειας όσο και της περιβαλλοντικής προστασίας του δρυμού, με τις επιχειρήσεις να ενισχύονται και να συμβάλλονται με τον Φορέα για να διαθέτουν σχετικό υλικό από τους χώρους τους.
Ως προς την ασφάλεια των επισκεπτών, αυτή πρέπει είναι αδιαπραγμάτευτη, για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, πέρα των ακραίων φυσικών φαινομένων, και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα όπως ι. η χάραξη ασφαλή διαδρόμου που επιτρέπεται στο μεγαλύτερο μέρος, ιι. η επιτήρηση με τεχνικά μέσα και η έγκαιρη προειδοποίηση μικρομετακινήσεων των βράχων εκεί που δεν μπορούν να στηριχτούν ή να καθαιρεθούν, ιιι. η επαναξιολόγηση του μηχανισμού για την ακρίβεια των προγνώσεων των καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, ως προς την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονείται, μπορούν και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν α. οι έξοδοι για κάθε κίνδυνο, β. οι χώροι ασφαλούς συγκέντρωσης και γ. οι ζώνες πυρασφάλειας, ενώ μπορεί και πρέπει να επανεξεταστεί η διαθεσιμότητα του διασωστικού ελικοπτέρου στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά διάσωσης σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων για την εδραίωση της εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου δεν είναι δυνατόν να επαφίεται στους ίδιους, ενώ όπως αναφέρει ο «πατριάρχης» των Λευκών Ορέων Αντώνης Πλυμάκης με την τεράστια γνώση και εμπειρία, στη στήλη του στα «Χανιώτικα νέα» σπανιότατα είναι τα ατυχή περιστατικά στην ιστορία του Φαραγγιού για να διαταράσσεται τόσο σοβαρά η φήμη και απόλαυση που προσφέρει στους φυσιολάτρες.
Τέλος, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή προοπτική της Αγίας Ρουμέλης που μπορεί και πρέπει να καταστεί διακριτός πόλος έλξης και προορισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρει εξαιρετικά το έργο κατασκευής του προβλήτα, μετά τη δημοπράτησή του από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, αλλά και το σχεδιαζόμενο έργο του λιμένα στη θέση Μασχάλη.
Στην ίδια κατεύθυνση τα σχεδιαζόμενα έργα του Δήμου Σφακίων και της Αντιπεριφέρειας, για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, των γεφυριών Κούλε και Παναγιάς Κεράς, του μονοπατιού του παλιού οικισμού, οι συντηρήσεις δρόμων, οι πεζοπορικές διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί με τα μνημεία τους, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η πίστα αναρρίχησης, η ύδρευση και η διαχείριση των λυμάτων, επίσης η έγκαιρη ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του ΤΧΣ Σφακίων από το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι αναμενόμενες προκηρύξεις για αγροτική οδοποιία έργα άρδευσης καθώς για τους επιχειρηματίες, τα πρόγραμμα της ΓΓ Ενωσιακών Πόρων του ΠΑΑ.
Τα παραπάνω θέματα αποτελούν πεδίο διαδημοτικής συνεργασίας και συναντίληψης με την Περιφέρεια τους Βουλευτές του νομού μας και όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης να ζητηθεί συνάντηση και η στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δείξει την αγάπη του για τα Σφακιά που υποχρηματοδοτούνται σε σχέση με τις ανάγκες τους και την αραιοκατοίκηση.
* Ο κ. Λευτέρης Κοπάσης είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σφακιανή Σύμπραξη»
* Το πλήρες κείμενο έχει σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας του Δήμου Σφακίων προς συζήτηση την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 με το ερώτημα ανάληψης πρωτοβουλιών. Κατατέθηκαν επίσης ερωτήσεις για τη λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων στον Βουβά Σφακίων, για την οριστική μελέτη του έργου «Προστασία από βραχοπτώσεις» στον Λιμένα σε συνδυασμό με κυκλοφοριακή μελέτη στη Χώρα Σφακίων ενόψει της επανεκκίνησης των εργασιών, τέλος για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων του Δήμου με voucher σίτισης.