Σε αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (27/11/2024) για το έργο του ΒΟΑΚ προχώρησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά τη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου.
Ο κ. Καλοκαιρινός παρουσίασε τους πρόσθετους λόγους που αναφέρονται σε κυκλοφοριακά και υδραυλικά ζητήματα και ενισχύουν, μέσω σχετικής τεχνικής έκθεσης, την προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου και απαρίθμησε τις προτεινόμενες, αναγκαίες βελτιώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί με σχετικά υπομνήματα στον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και αφορούν:
1. Τον σχεδιασμό και την κατασκευή στεγάστρων (Cut & Covers), καθώς θα αποδώσουν εγκάρσιες κινήσεις εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ αλλά και σημαντικό κοινόχρηστο χώρο.
2. Τον επανασχεδιασμό και κατασκευή των διαστάσεων και του αριθμού των κάτω διαβάσεων.
3. Τον επανασχεδιασμό και κατασκευή κόμβων, η λειτουργία των οποίων σχετίζεται με τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με την πόλη.
4. Την κατασκευή πλήρους παράπλευρου οδικού δικτύου.
5. Τον σχεδιασμό και την κατασκευή των υδραυλικών έργων για απορροή και διόδευση των ομβρίων υδάτων από τον ΒΟΑΚ.
6. Την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για την προστασία από τον κυκλοφοριακό θόρυβο.
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, πρόκειται για λύσεις σε ζητήματα που είτε θα δημιουργηθούν, είτε υφίστανται και χρονίζουν στον σημερινό αυτοκινητόδρομο και θα οξυνθούν με τη νέα χρήση του. Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει την χρηματοδότηση συνολικής Κυκλοφοριακής Μελέτης η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης της κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των κυκλοφοριακών ροών στον ΒΟΑΚ, ειδικά τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Τόνισε ότι οι παραπάνω τεχνικά στοιχειοθετημένες προτάσεις, είναι ρεαλιστικές, απολύτως λογικές και έχουν εφαρμοστεί σε αυτοκινητοδρόμους όπως η Αττική Οδός και υπερθεμάτισε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα αναγκαίο έργο, το οποίο η Κρήτη περιμένει δεκαετίες λέγοντας ότι «όλη η προσπάθεια της τεκμηρίωσης που έχει γίνει, δηλώνει μία σοβαρή αντιμετώπιση, καθόλου συνθηματολογική και καθόλου γενικόλογη από την πλευρά μας. Όλοι θέλουμε έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο, που θα λύνει προβλήματα. Δεν θα δημιουργεί περισσότερα. Αυτός είναι και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής. Συνεπώς, η επιχειρηματολογία όπως έχει συγκροτηθεί αναδεικνύει προβλήματα τα οποία θα επιβαρύνουν τις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας στην πόλη με έναν υπέρμετρο, αφόρητο και σε κάθε περίπτωση, μη ανεκτό τρόπο. Αυτή είναι η συνολική μας τοποθέτηση όπως τη συγκροτούμε, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί η σύνταξη των πρόσθετων λόγων και η κατάρτιση της τεχνικής έκθεσης και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε επίσης και σε λεπτομέρειες του έργου αναφορικά με τους κόμβους, τις άνω και κάτω διαβάσεις, σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με την απορροή των όμβριων υδάτων σε φυσικούς και τεχνητούς αποδέκτες, στις επιπτώσεις του έργου στην καθημερινότητα των ανθρώπων του Ηρακλείου -και όχι μόνο- στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν την ασφαλή και βιώσιμη επικοινωνία ανάμεσα στις αστικές περιοχές εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ, σε σχετικές μελέτες του ΟΑΚ, στην ενίσχυση της προσφυγής με τη συμμετοχή και δεύτερου νομικού γραφείου, όπως επίσης και στην πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής ότι η περιοχή της παράκαμψης Ηρακλείου δεν μπορεί να έχει διόδια, δεδομένου ότι καλύπτει επί της ουσίας αστικές μετακινήσεις.
H ενημέρωση του Δημάρχου Ηρακλείου προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων για το θέμα, που είχε πραγματοποιήσει ο Αλέξης Καλοκαιρινός με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, όπου και επιβεβαιώθηκε η κοινή στάση των φορέων της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου έργου.