Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης η Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου» για παιδιά Δημοτικού. Η προσέλευση παιδιών με τους γονείς τους ήταν αναπάντεχα μεγάλη! Προσωπική εκτίμηση του γράφοντα είναι πως περίπου 2.000-2.500 παιδιά παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Μαζί με τους γονείς, ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να πλησίασε τα 5.000 άτομα.
Αρκετός κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσος κόπος, ενέργεια, πείσμα, επιμονή, κούραση σωματική και ψυχική, απαιτείται για να πραγματοποιηθεί μια ανοικτή εκδήλωση σαν κι αυτή.
Πρόκειται για πολλές ώρες δουλειάς.
Καθώς θα πρέπει να συντονισθούν η Πρυτανεία, οι 50(!) Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που συνέδραμαν την εκδήλωση, τα επιστημονικά εργαστήρια και οι εργαζόμενοί τους, η εύρεση χορηγών, οι 250(!) φοιτητές-εθελοντές, ο Ερυθρός Σταυρός (να είναι καλά οι εθελοντές του!), το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι καθαρίστριες που έτρεχαν αγόγγυστα να καθαρίζουν πέρα-δώθε… Όλοι αυτοί συντονίσθηκαν αρμονικά, όπως συντονίζονται οι μουσικές νότες σε μία όμορφη μουσική αρμονία, ώστε να υπάρξει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των μικρών παιδιών και κυρίως με ασφάλεια (Safety First – η διαχείριση προσέλευσης 5 χιλιάδων ατόμων, κυρίως μικρών παιδιών, δεν είναι εύκολη υπόθεση).
Προσωπικά γνωρίζω πως κάποιοι άνθρωποι του Πολυτεχνείου Κρήτης έλειψαν από τα σπίτια τους, από τις οικογένειες τους πολλές ώρες, όχι μόνο την ημέρα της εκδήλωσης, αλλά αρκετές βδομάδες πιο πριν. Ειδικά την ημέρα της εκδήλωσης έλειπαν από τα σπίτια τους όλη μέρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε αυτές τις οικογένειες!
Αλλά όχι μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν άμεση σχέση με την οργάνωση της εκδήλωσης: για να μπορέσουν αυτοί οι εργαζόμενοι να απεγκλωβιστούν για αρκετές ώρες από τα καθημερινά τους καθήκοντα και να φέρουν σε πέρας την εκδήλωση, κάποιοι άλλοι υπάλληλοι επωμίστηκαν τον επιπλέον φόρτο εργασίας των εμπλεκόμενων στην εκδήλωση εργαζομένων. Τα 10ωρα και 12ωρα+ ωράρια εργασίας είναι η νόρμα για να έρθει σε πέρας μία τέτοια εκδήλωση. Και το έκαναν με χαρά! Αυτά, για όσους νομίζουν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, οκνηροί κ.λπ. Αυτήν την επισήμανση την κάνει κάποιος που εργάζεται 25+ χρόνια στον πολύ σκληρό ιδιωτικό τομέα. Ένα μεγάλο χειροκρότημα και μεγάλη αναγνώριση αξίζει σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους – και στις οικογένειές τους που τους στερήθηκαν αρκετές ώρες όπως προαναφέρθηκε – οι οποίοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο πέραν των ωραρίων τους, εθελοντικά για αυτή την εκδήλωση.
Η ανταμοιβή τους; Τα χαμόγελα και τα γουρλωμένα ματιά των μικρών παιδιών! Και το ψιθυριστό «μπράβο τους!» που άκουγες από ευχαριστημένους γονείς όταν έφευγαν από την εκδήλωση.
Δύο χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα» από την εκδήλωση. Όπως τα έζησα προσωπικά. Ίσως υπάρχουν και άλλα.
Κάποιος πατέρας παρευρέθηκε με τον γιο του στην εκδήλωση. Όταν ο γιος του ήταν «μικιό», πριν αρκετά χρόνια, είχε επισκεφθεί την τότε εκδήλωση με τον πατέρα του. Το «μικιό» τότε είχε ενθουσιαστεί και έγραψε στο «Δίπλωμα του Μικρού Επιστήμονα» που του απενεμήθη «όταν μεγαλώσω θα γίνω ΗΜΜΥ». Σήμερα αυτό το «μικιό» είναι φοιτητής ΗΜΜΥ στο Πολυτεχνείου Κρήτης… σε λίγα χρόνια θα είμαστε συνάδελφοι μηχανικοί! Ο πατέρας του έχει κρατήσει ακόμη το «Δίπλωμα του Μικρού Επιστήμονα» ως ενθύμιο.
Άλλη περίπτωση: Χανιώτης καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης που παρευρέθηκε με τα μικρά παιδιά του στην εκδήλωση βρέθηκε μπροστά σε πολλούς παλιούς μαθητές του, οι οποίοι σήμερα είναι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Τον είχαν περικυκλώσει ένα τσούρμο από φοιτητές – παλιούς μαθητές του. Ο άνθρωπος είχε συγκινηθεί πολύ.
Τα Χανιά είναι εξαιρετικά προνομιούχα που έχουν ένα τέτοιο Ίδρυμα.
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια σε ορισμένα «πρόσωπα» του Πολυτεχνείου Κρήτης αξίζουν.
Ονομαστικά:
Στην κ. Ζίνα Τζομπανάκη, υπεύθυνη του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία συντόνισε όλη αυτήν την προσπάθεια με ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Στην καθηγήτρια κ. Έλια Ψυλλάκη, της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, για τις άοκνες, πολυετείς, επίμονες προσπάθειές της για την πραγματοποίηση των ετήσιων «Ημέρων Επιστήμης». Όραμα και πρόταση της Καθηγήτριας κ. Ψυλλάκη ήταν η δημιουργία της «Ημέρας Επιστήμης» εδώ και πολλά χρόνια. Τα Χανιά, οι γονείς Χανιώτες, χρωστούν πολλά στην κ. Ψυλλάκη καθώς αποτελεί μεγάλο προνόμιο για την πόλη μας να μπορεί να στέλνει τα μικρά παιδιά της σε ένα καταξιωμένο Ίδρυμα ώστε να έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με την Επιστήμη!
Στους Καθηγητές του Ιδρύματος και το Εργαστηριακό του Προσωπικό, οι οποίοι συνέδραμαν με τον οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της εκδήλωσης.
Στην Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου: οι άνθρωποι που έτρεχαν και αυτοί χαμογελαστοί δεξιά κι αριστερά κουβαλώντας και διορθώνοντας πράγματα, φροντίζοντας για τις μικρές τεχνικές λεπτομέρειες ώστε όλα να δουλέψουν ρολόι.
Στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι με τις κόκκινες στολές τους δίνουν το αίσθημα, και όχι μόνο, ασφάλειας και ελπίδας όπου και αν βρίσκονται!
Στις καθαρίστριες οι οποίες φρόντισαν να είναι όλα καθαρά για τους μικρούς επισκέπτες.
Αφήνω στο τέλος τους πιο σημαντικούς εμπλεκόμενους. Πολλά συγχαρητήρια στους ευγενικότατους, πρόσχαρους, χαμογελαστούς και χαρούμενους φοιτητές – εθελοντές που συνέδραμαν αγόγγυστα την εκδήλωση! Οι μελλοντικοί συνάδελφοι μηχανικοί! Οι οικογένειες των εθελοντών φοιτητών να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους! Μπράβο τους! Ελπίδα και αισιοδοξία! Και του χρόνου!
* Ο Δρ Σωτήρης Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης