Τον πρέσβη του Περού στην Ελλάδα, Arturo Arciniega συνάντησαν σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Περού Γεώργιος Κοτρωνιάς.
Κατά τη σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Περού υπογράμμισε τις διαχρονικά αγαστές διμερείς σχέσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και αντανακλώνται σε επίσκεψη στο Περού κατά το 2022, του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής.
Ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα που αποδίδεται στο καθεστώς παρατηρητή στην Κοινότητα των Άνδεων, που κατέχει πλέον η Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2023 ενώ αναφέρθηκε και στο κοινό ενδιαφέρον σχετικά με ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, οι οποίες εδράζονται σε αρχαίους πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα έγινε και ειδική μνεία στην υποστήριξη του Περού επί του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Περού, Γεώργιος Κοτρωνιάς, διακρίνοντας ως συνδετικούς κρίκους των λαών μας την ιστορία και τον πολιτισμό, με χρονολογία-σταθμό το 1821, εξέφρασε την άποψη ότι η ενίσχυση των διμερών, στα πλείστα των πεδίων, εξαρτάται εν πολλοίς από τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους, την οποία η ελληνική πλευρά προτίθεται να υποστηρίξει.
Από πλευράς Πρέσβη του Περού, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το συνεχές ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθούνται οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο αναφορικά με την Ελλάδα, με στόχο την ολοένα πιο σθεναρή ανάδειξη των πεδίων προσέγγισης -ήδη με διαβουλεύσεις από το 2002- ώστε οι διμερείς συνεργασίες να θωρακίζονται βαθμηδόν μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου παρατηρείται ανάδυση αξιώσεων που καταλήγουν σε αναταράξεις. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο, με δυνατότητες που την αναδεικνύουν σε παράγοντα καίριας γεωστρατηγικής σημασίας.