Ποιοι είναι εκείνοι που θα στελεχώσουν την επερχόμενη διοίκηση στις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ; Θα υπάρχουν άραγε, μεταξύ αυτών, πρόσωπα γνώριμα από την περίοδο της πρώτης προεδρίας του Ρεπουμπλικανού ή μήπως θα είναι όλοι «νεοφερμένοι»; Τα ερωτήματα αυτά κυριαρχούν πια στις μετεκλογικές αναλύσεις. Και δικαίως, καθώς πολλά πρόκειται να εξαρτηθούν το προσεχές διάστημα όχι μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ αλλά και από το περιβάλλον του.
Με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο Μάικ Πομπέο και η Νίκι Χέιλι δεν θα έχουν κάποια θέση στην επόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, αυτός που είναι βέβαιο ότι θα έχει θέση στο υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχήμα είναι ο πολυδισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο οποίος είχε άλλωστε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην -εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη- εκστρατεία εκλογής του Τραμπ στην προεδρία.
Η επιρροή που ασκεί ο Μασκ πάνω στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν τελείωσε το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου. Αντιθέτως, ενισχύθηκε σημαντικά από το εκλογικό αποτέλεσμα… και πλέον ετοιμάζεται να μπει σε νέα «χωράφια». Σύμφωνα μάλιστα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μασκ συμμετείχε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο νεοκλεγείς Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη Τετάρτη.
Ο 53χρονος Μασκ ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει νέες εξουσίες στην Ουάσιγκτον, αφού του υποσχέθηκαν ότι θα έχει ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων ως ο (επερχόμενος) επικεφαλής ενός νέου υπουργείου (ή άλλου τύπου τμήματος εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης) το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τη βελτιστοποίηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
Ερχονται περικοπές
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Μασκ έχει ήδη μιλήσει για περικοπές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον αμερικανικό προϋπολογισμό, για πιθανές απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων κρατικών υπαλλήλων με το επιχείρημα ότι η γραφειοκρατία στις ΗΠΑ είναι υπερβολικά μεγάλη, αλλά και για την εξάλειψη κανονιστικών ρυθμίσεων που καταγγέλλονται ως περιοριστικές των καινοτόμων κινήσεων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ωστόσο οι Financial Times σε ανάλυσή τους, «ο ρόλος που θα έχει ο Μασκ ως σύμβουλος στη νέα αμερικανική κυβέρνηση θα είναι δομημένος έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ο 53χρονος θα συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο εταιρειών όπως είναι η Tesla, η X, η SpaceX, η xAI και η Neuralink». Με άλλα λόγια, ο Μασκ θα ήθελε να προσθέσει τον ρόλο του κυβερνητικού/προεδρικού συμβούλου σε εκείνον του δισεκατομμυριούχου ιδιώτη επιχειρηματία χωρίς να χρειαστεί να αποποιηθεί κανέναν από τους δύο. Πώς θα τα καταφέρει;
Σύμφωνα με τους FT, ο Ελον Μασκ σκοπεύει να τοποθετήσει σε κυβερνητικές θέσεις δικούς του συνεργάτες και υποστηρικτές. Ο ίδιος εμφανίστηκε μάλιστα να το προαναγγέλλει με ανάρτησή του την περασμένη Πέμπτη.
America’s A team is usually building companies in the private sector
Once in a long time, reforming government is important enough that the A team allocates time to government.
This is that time. https://t.co/Hzv0ZDup20
— Elon Musk (@elonmusk) November 7, 2024
«Η ομάδα Αλφα (A team) της Αμερικής συνήθως χτίζει εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα. Μια στο τόσο, η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι αρκετά σημαντική ώστε η ομάδα Αλφα να διαθέσει χρόνο στην κυβέρνηση. Αυτή είναι μια τέτοια ώρα», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτησή του στις 7 Νοεμβρίου.
Ποια είναι τα μέλη αυτής της άτυπης «A team» των στελεχών που έχουν εργαστεί υπό τον Μασκ και που τώρα θα μπορούσαν να αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους στις ΗΠΑ;
Η ομάδα των 12
Οι Financial Times αναφέρονται, συγκεκριμένα, σε 12 άτομα:
Στιβ Ντέιβις
«Είναι καλός στο να απολύει κόσμο», λένε για εκείνον. Υπό την «επίβλεψη» του Ντέιβις, το παλαιό Twitter έγινε X, έχοντας όμως μειώσει εν τω μεταξύ το προσωπικό του κατά 80%.
Ομίντ Αφσάρ
Τον παρουσιάζουν ως «πυροσβέστη» επειδή καταφέρνει να αποκλιμακώνει την ένταση, αλλά και ως «εκτελεστή». «Ο Μασκ τον λατρεύει», λένε.
Ντέιβιντ Σακς και Τζέισον Καλακάνις
Επιχειρηματίες και επενδυτές (με δράση κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας), αλλά και, εσχάτως, ποντκάστερ που το συνηθίζουν να προσκαλούν ως συνομιλητή στα podcasts τον Μασκ.
Μπιλ Ακμαν
Δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής, ο οποίος έχει πια πάρει θέση στο πλευρό του Μασκ.
Τζάρεντ Μπίρτσαλ
Πρώην τραπεζίτης, ο οποίος έχει αναλάβει ήδη από το 2016 τη διαχείριση του πλούτου που έχει στη διάθεσή του ο Μασκ.
Τζο Λόνσντεϊλ
Χρηματοδότης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ιδρυτής της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης Cicero, ο Λόνσντεϊλ ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος στην PayPal προτού ξεχωρίσει ως επενδυτής και συνιδρυτής της Palantir Technologies.
Πίτερ Σόιτσοου και Σούρατζ Νάγκαρατζ
Κορυφαία στελέχη της Tesla.
Τέρενς Ο’ Σόνεσι, Τιμ Χιουζ και Ματ Νταν
Κορυφαία στελέχη της SpaceX.
Πηγή: kathimerini.gr