«Με την, κατ’ άνθρωπον, θλίψη και συνοχή καρδίας πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του Βαρδή Ιω. Βαρδινογιάννη. Του μεγάλου αυτού ανδρός της Ελλάδας, με τη γεμάτη αγάπη καρδιά. Του ανθρώπου εκείνου που όσο ψηλά και αν έφτασε στο παγκόσμιο στερέωμα», επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.
Και προσθέτει: «Όσο και αν τιμήθηκε, όσο και αν δοξάσθηκε, όσο και αν καταξιώθηκε – αναγνωρίστηκε ανά την υφήλιο, σε επιχειρηματικό, κοινωνικό, προσωπικό, επίπεδο, ποτέ, όπως ο ίδιος έλεγε, “… δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε”. Η εξουσία, η δύναμη του χρήματος, η παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση, οι γνωριμίες και επικοινωνίες του με ηγέτες και κυβερνήτες του παγκόσμιου στερεώματος, δεν αλλοίωσαν – αλλοτρίωσαν το φρόνημά του. Σ
την πορεία της πολυτάραχης ζωής του, μιας ζωής γεμάτης, μιας ζωής που δεν δείλιασε μπροστά στην εξορία των δικτατόρων της Χούντας, ούτε στην απόπειρα δολοφονίας του από τη 17 Νοέμβρη, το 1990• σε αυτή την πορεία της 91χρονης ζωής του, στάθηκε αγέρωχος, περήφανος, υψιπετής, και, εξόχως πέρα και πάνω απ΄ όλα, Άνθρωπος. Χιλιάδες οι ευεργετημένοι από την ανοιχτοσύνη της πλούσιας και γεμάτης σε αρχοντιά και αγάπης καρδιάς του. Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γνωστοί• οι αναρίθμητοι – χιλιάδες, εργαζόμενοι στους ομίλους και τις εταιρείες που εκείνος ίδρυσε και διεύθυνε. Ακόμα και οι άγνωστοι. Όλοι όσοι χτυπούσαν την πόρτα της μεγάλης του καρδιάς: οι άρρωστοι, οι εμπερίστατοι, οι χρεία έχοντες, οι αναγκεμένοι. Κανένα δεν άφηνε απαράκλητο και ανοικονόμητο. Για όλους φρόντιζε, σε όλους συμπαραστεκόταν, για όλους ενδιαφερόταν.
Πλουσιοπάροχα και ποικιλότροπα ευεργετημένη και η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη, (Κισάμου και Σελίνου), ως και η ελαχιστότητα μας, από τη μεγαλοσύνη της αγάπης του και την απεραντοσύνη της ψυχής του. Αλήθεια, ποιες από τις τόσες και πολλές ευεργεσίες του να πρώτο-μνημονεύσουμε; Τη διαχρονική στήριξή του στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την προσφορά τόνων πετρελαίου θέρμανσης, κατ’ έτος, για την κάλυψη μέρους αναγκών του Ιδρύματος; Τη στήριξη σε ασθενείς, με δύσκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες και τη φροντίδα αποστολής τους σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, όσες φορές ζητήσαμε την αρωγή του; Τη γενναία στήριξη και αρωγή σε φοιτητές και σπουδάστριες, από το πρώτο έως το τελευταίο έτος των σπουδών τους; Τη συμπαράστασή του σε απώλειες αγαπημένων μας προσώπων; Την πάντα ανοιχτή πόρτα της καρδιάς του σε κάθε αίτημά μας, αρωγής, στήριξης, βοήθειας, κάλυψης αναγκών, όπου, όταν και όποτε χρειάστηκε; (σε ανέργους, πλημμυροπαθείς, πυρόπληκτους, κ.α.). Και άλλες τόσες ευεργεσίες που Κύριος ο Θεός μόνο γνωρίζει…
Εν ευγνωμοσύνη πολλή τελέσαμε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του, καθώς πορεύεται να συναντήσει τη μεγάλη αγάπη της ζωής του, τη μακαριστή σύζυγό του, Μαριάννα, η οποία και αυτή υπήρξε πρότυπο προσφοράς, ανιδιοτέλειας, και θυσιαστικής αγάπης. Ελάχιστη έκφραση ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς το σεβαστό πρόσωπό του, η πρότασή μας, με την ιδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, όπως το κεντρικό αμφιθέατρο της υπό ανακαίνιση Ακαδημίας, ονομαστεί «Αμφιθέατρο Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη».
Το ολόφωτο αυτό παράδειγμα, του όχι μόνον δικού μας, αλλά Εθνικού ευεργέτη, του Βαρδή Ιω. Βαρδινογιάννη, ταπεινά ευχόμεθα να βρει και άλλους μιμητές», κατέληξε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.