Μήνυμα μαζικής συμμετοχές στις εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος Μανώλης Γιαννούλης, ο οποίος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»)
«Η Ένωση Ξενοδόχων δεν είναι ένα λόμπι το οποίο είναι αποκλειστικά για τους ξενοδόχους, είναι για όλο τον τουρισμό. Ο τουρισμός όταν πάει καλά στα Χανιά βοηθά και τα ξενοδοχεία και τις μεταφορές και την εστίαση, όλους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είναι εκεί, να ψηφίσουν, να βγει ένα καλό Συμβούλιο και παράλληλα παροτρύνω να ασχοληθούν με την Ένωση Ξενοδόχων στις επόμενες εκλογές νέοι άνθρωποι, φρέσκα πρόσωπα», επισήμανε ο κ. Γιαννούλης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
«Καταρχήν θέλω να πω ένα τεράστιο “ευχαριστώ” σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, στα μέλη της Ένωσης, που με πολύ σημαντική πλειοψηφία με ανέδειξαν στην προεδρία τέσσερις συνεχείς εκλογές. Με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, αυτό είναι κάτι το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ στο να κάνω αυτά που έπρεπε να κάνω και αυτά που θεωρούσα σωστά για τον Νομό Χανίων και για τον τουρισμό μας και παράλληλα μου έδωσε δύναμη να προχωρώ και αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε αρκετά πράγματα πιστεύω».
Ο κ. Γιαννούλης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα κούρασης, δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ αυτή τη λέξη. Αλλά θα έλεγα ότι μετά από τέσσερις θητείες, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν αλλαγές. Αυτές οι θέσεις δεν είναι θέσεις που κάποιος μπορεί να έχει διά βίου. Πρέπει να υπάρχουν αλλαγές. Τα πράγματα εξελίσσονται και όπως το κάναμε κι εγώ και το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει κανείς να ακολουθεί τις εξελίξεις, να προσαρμόζεται με τις εξελίξεις και να έχει τη σωστή πολιτική. Νομίζω ότι πρέπει να μπαίνει και νέο αίμα. Να μπαίνουν και νέοι άνθρωποι, να ασχοληθούν, να καταθέσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους και να προσπαθήσουν για το καλό του τόπου. Το καλό του τόπου είναι καλό για την κοινωνία είναι καλό για όλους μας», είπε ο κ. Γιαννούλης.
Και συνέχισε: «Τέσσερις θητείες είναι πολλές. Η απόφασή μου πάρθηκε μετά την τρίτη θητεία. Το 2020 είχαμε τον κορωνοϊό οπότε είπαμε να κάνουμε άλλη μία. Είναι πολλά χρόνια. Σίγουρα θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά το σωστό και το πρέπον είναι να μπουν και νέοι άνθρωποι, νέα μέλη μαζί με αυτούς που παραμένουν στο παλαιό Διοικητικό Συμβούλιο και να δώσουν τη βοήθειά τους, τις γνώσεις τους και αυτά που πιστεύουν για να προχωρήσει ο τουρισμός στα Χανιά», τόνισε ο κ. Γιαννούλης.
Τα ορόσημα της Ενωσης Ξενοδόχων στα Χανιά
Αναφερόμενος στα γεγονότα – ορόσημα στην πορεία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, με τον ίδιο στην προεδρία της, ο κ. Γιαννούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το σημείο καμπής για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, ήταν η ένωση όλων των μικρών Συλλόγων που υπήρχαν στα Χανιά. Πέντε στο σύνολο, χωρίς καμία συνεννόηση. Εγώ άρχισα να ασχολούμαι το 2007 – 2008, όταν μετά από κάποιο ταξίδι είδα πώς λειτουργούσαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων σε άλλα μέρη και τι μπορεί να γίνει. Πραγματικά υπήρχε μια διάσπαρτη κατάσταση στα Χανιά. Μικροί Σύλλογοι, ο ένας ήταν στον Πλατανιά ο άλλος στα Χανιά, ο άλλος στα νότια του Νομού, μια κατάσταση που πραγματικά δεν πήγαινε πουθενά. Θα σας πω, δε, ότι από τους πέντε Συλλόγους οι 4 δεν αναγνωρίζονταν καθόλου, ούτε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ούτε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Υπήρχε μόνον ο Σύλλογος Ξενοδόχων Χανίων με τριάντα – σαράντα μέλη», σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.
«Μαζί με κάποιους ανθρώπους δημιουργήσαμε ένα υβριδικό σχήμα, την Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία φυσικά δεν αναγνωριζόταν, και πήγαμε μετά να φτιάξουμε την Ένωση Ξενοδόχων. Αρχές του 2010 έγινε ένα μεταβατικό Συμβούλιο προκειμένου να φτιάξει ένα καταστατικό γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις, με τη λογική ότι κάποιες περιοχές που έχουν πολλές ψήφους, όπως π.χ. η Αγία Μαρίνα και ο Πλατανιάς, θα ποδηγετήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Με εξέλεξαν ως μεταβατικό πρόεδρο στις αρχές του 2010, φτιάξαμε ένα καταστατικό το οποίο είναι πρότυπο, το οποίο έχουμε δώσει και σε πολλές άλλες Ενώσεις στην Ελλάδα. Τελευταία το δώσαμε και στην Ένωση Λασιθίου, όπου υπάρχει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που περιέγραψα, και στο οποίο προβλέπαμε ότι όλοι οι Δήμοι τότε θα μπορούσαν να έχουν έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Ένωσης. Δηλαδή από τα Σφακιά θα υπήρχε ένας εκπρόσωπος έστω και αν έβγαινε με μία ψήφο, από την Παλαιόχωρα το ίδιο. Δεν θα υπήρχε το φαινόμενο κάποιοι Δήμοι να έχουν όλο το Δ.Σ. Αυτό βοήθησε τον κόσμο να εμπιστευτεί αυτή την καινούργια Ένωση. Πήγαμε σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2011 και από τότε με τιμούν με πολύ ισχυρή πλειοψηφία όλα τα μέλη. Και φτάσαμε στο σημείο, από το 2013-2014, να έχουμε τη μεγαλύτερη Ένωση σε επίπεδο εκλεκτόρων στην Ελλάδα και θα έλεγα και τα περισσότερα μέλη. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική καμπή στην ιστορία της Ένωσης Ξενοδόχων», υπογράμμισε ο κ. Γιαννούλης.
Η συμφωνία με την Easy Jet και η Ryanair
«Από εκεί και έπειτα το πιο σημαντικό σημείο είναι η αλλαγή που έγινε στο πώς θα φέρουμε περισσότερο κόσμο. Το 2011 ήταν μια κακή περίοδος. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 μέχρι και το 2013 ο τουρισμός έπεφτε συνέχεια. Δηλαδή τα Χανιά είχαν χάσει 270.000 επισκέπτες μέσα σε αυτά τα 8-9 χρόνια», επισήμανε ο κ. Γιαννούλης.
Και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε, λοιπόν, την αναζήτηση αεροπορικών εταιρειών προκειμένου να βελτιώσουμε και να τονώσουμε την τουριστική κίνηση στα Χανιά. Η πρώτη κίνηση που έγινε ήταν τρεις συναντήσεις που είχα τότε με την Easy Jet. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία. Η Easy Jet κατέβηκε στα Χανιά το 2012 παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν ακόμα και μέσα από τον ξενοδοχειακό κόσμο, καθώς κάποιοι έλεγαν ότι “έρχονται αυτοί θα τους στηρίξουμε εμεις αλλά τι θα κάνουν οι tour operators;” Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάναμε μια εκδήλωση το 2013 που βραβεύσαμε τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του γκρουπ της TUI, ο οποίος με το που πήρε τον λόγο για να μας ευχαριστήσει είπε ότι δεν τους αρέσει που είδαν αεροπλάνο της Ryanair στα Χανιά. Ένα επιχείρημα που είχα ήταν: “Βοηθήστε να έρθει η Easy Jet, θα βοηθήσουμε στη συνδιαφήμιση με την Easy Jet και από εκεί και πέρα θα είναι τα πράγματα πιο εύκολα και για τις υπόλοιπες εταιρείες”. Πράγματι, μετά ήρθε η Ryanair, κάναμε μια πολύ καλή συμφωνία. Πήγε πολύ καλά, καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε, με τη λογική ότι τριπλασιάστηκε η κίνηση της αρχικής συμφωνίας. Κάναμε συμπράξεις με την British Airways, με τη Wizz, με πολλές εταιρείες που πήγαν καλά. Αλλαξε όλο το τοπίο στα Χανιά. Και οι 400.000 αφίξεις του 2011 έχουν γίνει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο σήμερα».
Η Ένωση Ξενοδόχων και η Fraport Greece
«Το γεγονός ότ “άνοιξε” το αεροδρόμιο ήταν ένα σημαντικό σημείο στην ιστορία της Ένωσης Ξενοδόχων. Είχαμε και τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τη Fraport, η οποία μίλαγε με μια άλλη γλώσσα. Να θυμίσω ότι κι εκεί υπήρχαν πολλές αντιδράσεις. Εγώ τη διαφορετική άποψη για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου την άκουγα πάντα με σεβασμό και πολλή προσοχή. Αλλά επειδή βλέπαμε το πρόβλημα στο δημόσιο αεροδρόμιο, λέγαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κάνουν μια καλύτερη δουλειά. Υπήρχαν αντιδράσεις. Όμως εγώ είχα δει το αεροδρόμιο, από τότε που ανέλαβα την προεδρία. Θυμάμαι πηγαίναμε πολύ συχνά στο αεροδρόμιο. Υπήρχε εκεί ένας εξαιρετικός αερολιμενάρχης εκείνη την περίοδο -ο κ. Σταύρος Καστρινάκης- και βλέπαμε ότι ενώ το αεροδρόμιο είχε κίνηση, ούτε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 8-10% των εσόδων δεν επέστρεφε στο αεροδρόμιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το 2012, 2013, 2014 η Ένωση Ξενοδόχων χρηματοδότησε το wifi, υπήρχε ένα θέμα με τον κλιματισμό το χρηματοδοτήσαμε, τις τουαλέτες στις αφίξεις από το εξωτερικό. Έτσι δεν πάει κάπου το αεροδρόμιο. Έπρεπε να γίνει κάτι σημαντικό. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνω ότι μάλλον ήταν μια καλή εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου», σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.
Πώς έκλεισε η φετινή σεζόν
Αναφερόμενος στα στοιχεία της φετινής τουριστική περιόδου αλλά και στις προκρατήσεις για το 2025 ο κ. Γιαννούλης τόνισε πως «απ’ ό,τι φαίνεται θα πιάσουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο αφίξεις. Είναι ένα πολύ καλό νούμερο. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τον Ιούλιο, όπως έγινε σε όλη την Ελλάδα, ήταν λίγο κάτω η κίνηση, στα Χανιά όχι τόσο… Αλλά και σε επίπεδο τζίρου, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είμαστε ελαφρώς πάνω από πέρυσι. Δείχνει μια δυναμική. Πιστεύω ότι αυτή η δυναμική μπορεί να συνεχίσει. Έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά σε επίπεδο διαφήμισης του Νομού Χανίων. Θυμίζω το cluster που έχουμε κάνει με τη Marketing Greece. Θα έλεγα ότι είναι η πιο σοβαρή δουλειά που έχει γίνει για το πώς διαφημίσουμε και θα προωθήσουμε τον Νομό μας. Επομένως μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια».
Οι προκρατήσεις
Ο ίδιος επισήμανε ότι «διαφαίνεται ένα καλό επίπεδο προκρατήσεων αυτή τη στιγμή αλλά ας είμαστε λίγο εγκρατείς. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η χρονιά θα κλείσει οπωσδήποτε με αύξηση. Τα έξοδα έχουν ανέβει πολύ σε όλες τις δουλειές γύρω από την τουριστική οικονομία. Το πρόβλημα του προσωπικού συνεχίζει και υπάρχει. Μετά τον κορωνοϊό, πραγματικά χάθηκε πολύς κόσμος. Λύνεται με τους μετακλητούς, αλλά εκεί πρέπει λίγο η πολιτεία να βοηθήσει, τόσο σε επίπεδο προξενείων στις διάφορες χώρες, όσο και σε επίπεδο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων».
Τέλος ανθεκτικότητας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε ότι η νέα αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας θα επηρεάσει τον ξενοδοχειακό κλάδο. Όπως είπε, «σίγουρα η ζήτηση είναι ελαστική, οπότε θέλει προσοχή. Έχουμε την τρίτη αύξηση μέσα σε τέσσερα χρόνια».
Υπερτουρισμός και βραχυχρόνια μίσθωση
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπάρχει υπερτουρισμός στα Χανιά.
«Σε κάποια μικρά νησιά βλέπουμε μεγάλη συγκέντρωση ατόμων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους η οποία οφείλεται αποκλειστικά στα πολλά κρουαζιερόπλοια που φτάνουν την ίδια στιγμή, καθώς και στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το γεγονός ότι αποφάσισαν επιτέλους να βάλουν slots, όπως είναι στα αεροδρόμια και στα κρουαζιερόπλοια, που γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου κι ένα εισιτήριο για να κατέβει κάποιος από το κρουαζιερόπλοιο και να επισκεφτεί τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο, μικρά νησιά, θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Έτσι πρέπει να γίνει. Δεν είναι δυνατόν ξαφνικά ένα μικρό νησί να γεμίζει με 10.000 άτομα από δύο κρουαζιερόπλοια.
Όσο συνεχίζουμε και μιλάμε για υπερτουρισμό πραγματικά κάνουμε κακό. Η φέρουσα ικανότητα, την οποία όλοι επαγγέλλονται, είναι κάτι τελείως μεταβλητό. Φτιάχνει ή δεν φτιάχνει ανάλογα με το τι θέλουμε εμείς. Δηλαδή η αύξηση και βελτίωση των δημόσιων και δημοτικών υποδομών σαφώς μας κάνει να μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερους τουρίστες. Σαφώς βελτιώνει την ποιότητα των μόνιμων κατοίκων. Και βάζω άλλη μια παράμετρο: Στο τέλος της ημέρας υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Την ξεχάσαμε την ατομική ευθύνη μετά τον κορωνοϊό. Αλλά η ατομική ευθύνη του πού θα παρκάρουμε, πώς διαχειριζόμαστε το νερό, την ενέργεια, τα απορρίμματα αφορά εμάς σε καθημερινή βάση.
Το κυκλοφοριακό μέσα στα Χανιά δεν είναι πάνω από 20 μέρες. Όμως λύνεται με επιπλέον πάρκινγκ. Όλα λύνονται κι επίσης να μάθουμε και εμείς πώς θα παρκάρουμε. Δηλαδή το ν’ ανάβουμε τα αλάρμ και να παρκάρουμε στη μέση του δρόμου γιατί περιμένουμε κάποιον να έρθει δημιουργεί κομφούζιο στην κίνηση. Πρέπει η Τροχαία να κάνει τη δουλειά της όπως και η Δημοτική Αστυνομία.
Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ένα πολυεπίπεδο θέμα. Γνωρίζετε ότι σήμερα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι τα ξενοδοχεία. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν περίμενε κάποιος ότι θα συμβεί μέσα σε μία δεκαετία. Σαφώς λοιπόν έχουν αποτραβηχτεί πολλά ακίνητα από τη μακροχρόνια αστική μίσθωση. Πρέπει να δούμε αυτό πώς θα λυθεί. Να πούμε, βέβαια, ότι η δεκαετής μνημονιακή κρίση στην Ελλάδα σταμάτησε τελείως την οικοδομή. Γνωρίζουμε ότι σήμερα λείπουν κάπου 250.000 ακίνητα πανελλαδικά από την αγορά. Επομένως, όλα αυτά συνηγορούν στο να υπάρχει αυτό το δύσκολο πρόβλημα, η τρομακτική αυτή αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Θεωρώ ότι η βραχυχρόνια μίσθωση, εκτός από τα θέματα υγείας και ασφάλειας, πρέπει να μπει και σε μία άλλη διάσταση, δηλαδή όπως έγινε και σε κάποιες περιοχές στην Αθήνα όπου έχει απαγορευτεί να γίνονται νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις, το ίδιο πρέπει να γίνει και σε κάποια νησιά», κατέληξε ο κ. Γιαννούλης.