Η φημολογούμενη νομοθετική ρύθμιση κυρίως πολεοδομικών θεμάτων που αφορούν την Κάτω Σούδα, έχει πολλά οφέλη με πολλαπλούς αποδέκτες, αλλά παράλληλα ελλοχεύει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως τοπόσημο, μια ανενεργή, κεραία 108 μέτρων ύψους, της οποίας η ενδεχόμενη πτώση, από τη μη συντήρηση, μπορεί να στοιχίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Πρωτίστως θέλω να χαρακτηρίσω ιδιαιτέρως θετική την πρωτοβουλία της κυρίας Βολουδάκη και του Δημάρχου Χανίων για τη διευθέτηση πολεοδομικών αγκυλώσεων που σχετίζονται με την ανενεργή κεραία της ΕΡΑ.
Από την προκαλούμενη νομοθετική ρύθμιση προκύπτουν τα κάτωθι θετικά:
• Η κυρία Βολουδάκη ολοκληρώνει την προσπάθεια του αείμνηστου Μανούσου Βολουδάκη για την άρση των πολεοδομικών περιορισμών του άρθρου 13 του ν. 3188 / 1955 (αφορά τη δόμηση στην Κάτω Σούδα).
• Ο Δήμος Χανίων εφαρμόζει τη μελέτη της WWF σε μέρος των 44 στρεμμάτων που τώρα καταλαμβάνει η ανενεργή κεραία της ΕΡΑ.
• Οι κάτοικοι κάνουν χρήση των νέων όρων δόμησης έχοντας πλέον τη δυνατότητα προσθήκης τρίτου ορόφου.
Από την άλλη θέλω να στηλιτεύσω ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο, το σκέλος της πολιτικής παρέμβασης της Βουλεύτριας και του Δημάρχου που αφορούν την παραμονή και τον χαρακτηρισμό της ανενεργής κεραίας της ΕΡΑ στην Κάτω Σούδα, ως τοπόσημο.
Πιο συγκεκριμένα, η παραμονή και ο χαρακτηρισμός της ανενεργής κεραίας της ΕΡΑ στην Κάτω Σούδα ως τοπόσημο, απειλεί την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων της οδού Πλ. Μαριδάκη, (είναι ο δρόμος ο οποίος ενώνει τον ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο), στις παρυφές του οποίου, στέκει (για πόσο ακόμη;) ασυντήρητη, τουλάχιστον απο το 2018 που σταμάτησε να εκπέμπει, η εν λόγω κεραία.
Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης και την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, η ΕΡΤ απαλλάσσεται των οικονομικών δαπανών αποξήλωσης ιστού 108 μέτρων ύψους, αφού η κεραία θα παραμείνει ως τοπόσημο, ενώ παράλληλα θα παραχωρηθεί η έκταση στην οποία εδράζεται, στον Δήμο Χανίων.
Ποίος φορέας λοιπόν θα έχει τη συντήρηση και ποίος φέρει την ευθύνη, σε ενδεχόμενη πτώση της κεραίας, που ως συνέπεια θα έχει την πρόκληση ατυχήματος και την πιθανή απώλεια ανθρώπινων ζωών, σε ένα τόσο πολυσύχναστο δρόμο;
Σημειωτέων ότι:
Η ΕΡΤ, με απόφαση του Συμβουλίου της, έχει χαρακτηρίσει ανενεργή την κεραία και έκτοτε δεν εγγράφει στους προϋπολογισμούς της κονδύλι συντήρησής της, (οφείλει να εγγράψει κονδύλι αποξήλωσης της κεραίας).
Ο Δήμος Χανίων στον οποίο θα παραχωρηθεί η έκταση για την εφαρμογή της μελέτης της WWF, δεν μπορεί να εγγράψει στον προϋπολογισμό του κονδύλι συντήρησης της κεραίας, (μπορεί να εγγράψει κονδύλι μόνο για την αξιοποίηση της παραχωρούμενης έκτασης).
Κατά συνέπεια, εάν στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δεν προβλεφθεί μαζί με όλα τα πολεοδομικά ευεργετήματα η αποξήλωση της ανενεργής κεραίας, τότε θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου κανείς φορέας δεν θα έχει την ευθύνη να συντηρήσει τον 108 μέτρων ιστό και σε κανένα Νομικό Πρόσωπο δεν θα αναλογεί η αστική ευθύνη για την όποια ζημιά προκληθεί από ενδεχόμενη πτώση της.
Θα μπορούσα παραλληλα να μιλήσω για την αισθητική ρύπανση και άλλα πολλά ζητήματα που εγείρονται με την πιθανή παραμονή της κεραίας, όμως η ασφάλεια ανθρώπινων ζωών προέχει.
Να επισημάνω ότι προσφάτως το Τοπικό Συμβούλιο Σούδας, σε απόλυτη σύμπνοια με το σύνολο των κατοίκων της περιοχής που παραβρέθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ομόφωνα αποφάσισε την κλιμάκωση των ενεργειών του για την απομάκρυνση της κεραίας.
Η κυρία Βολουδάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος οφείλουν να ανταποκριθούν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Τοπικού Συμβουλίου της Σούδας.
* Ο κ. Μιχάλης Βλαχάκης είναι πρώην αντιδήμαρχος Χανίων