Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά υπό όρους επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (EL13), με βασική παρατήρηση την έλλειψη αναφοράς στα πλημμυρικά γεγονότα των πρόσφατων ετών, στις περιοχές Αγίας Πελαγίας, Γουβών και Ανάληψης Χερσονήσου και στην περιοχή της Σητείας.
Σημαντικό επίσης θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την «Ανανέωση / Τροποποίηση και Αναδιατύπωση της υπ’ αριθμ. 119492/22-8-2006 ΑΕΠΟ της πρώην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου (νυν Ε.Π. Ηρακλείου Τύπου Α1), με φορέα έργου την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ». Κατόπιν εκτενούς διαλόγου και προβληματισμού, αποφασίστηκε η θετική υπό όρους γνωμοδότηση της Επιτροπής, ενώ έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα υποβολής και της γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
«Το θέμα που εξετάζουμε σήμερα μας απασχολεί πολύ καιρό. Από το 2020 που είχε κατατεθεί η μελέτη για την ανανέωση της άδειας, ο προβληματισμός μας ήταν εντονότατος. Η μέθοδος απευθείας υπόγειας διάθεσης μέσω γεωτρήσεων που ακολουθείται σήμερα δεν είναι η βέλτιστη, ενώ και η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων έχει σημαντικές ελλείψεις με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα. Για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι επιτακτική η εφαρμογή διαφορετικής μεθόδου διάθεσης και η βελτίωση της επεξεργασίας. Ενημερώσαμε τον φορέα για τη θέση μας, πραγματοποιήσαμε πλήθος συναντήσεων για το θέμα, και σήμερα η εταιρεία διαχείρισης της ΒΙΠΕ έχει επανέλθει με μία νέα μελέτη, η οποία εφαρμόζει καλύτερη τεχνολογία επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και δύο λύσεις για τη διάθεσή τους, διαφορετικές από αυτή που ακολουθείται σήμερα. Ωστόσο, και πάλι έχουμε τους προβληματισμούς μας, τους οποίους διατυπώνουμε στους όρους που θα συνοδεύουν τη θετική μας απόφαση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά υπό όρους επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Διευθετήσεις ρεμάτων Α1-Α2 στο πλαίσιο της μελέτης “Συμπληρωματικές μελέτες αναβάθμισης ΒΟΑΚ (κατά τμήματα), Τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος, Ν. Ηρακλείου, Διευθετήσεις Ρεμάτων Α1-Α2 και Α3-Α4”, με φορέα έργου τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ».
Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο αντιδήμαρχος Σητείας Γιάννης Δασκαλάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης, καθώς και εκπρόσωποι και μελετητές των υπό εξέταση έργων.