«Ανησυχώ βαθύτατα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα» εναντίον του τουρισμού επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.
Σύμφωνα με το money-tourism.gr, ο κ. Βασιλικός έκανε λόγο για «καθηγητές», για «ανυπόστατους ισχυρισμούς για υπερτουρισμό», για «αντιτουριστική συμπεριφορά και κοινωνικό αυτοματισμό», ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον ίδιο και σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές, υπογραμμίζοντας ότι «κόπηκε» το 81% των επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό.
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Βασιλικός προανήγγειλε δικαστική προσφυγή κατά της Booking, με αναγνωρισμένο και εξειδικευμένο νομικό γραφείο, για τα διαφυγόντα κέρδη των ξενοδόχων από τις παράνομες πρακτικές της, μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πολυεθνικής.
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι ο Έλληνας ξενοδόχος πρέπει να είναι υπερήφανος για όσα έχει πετύχει και τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. Τόνισε, επίσης, ότι οι ψηφιακοί «γίγαντες» δεν είναι πια παντοδύναμοι αφού οι ξενοδόχοι επενδύουν και δημιουργούν και πλέον θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους και πρόσθεσε ότι με δεδομένα τα προβλήματα στην Ευρώπη, την ύφεση και τους πολέμους, ο ανταγωνισμός γιγαντώνεται, όπως επίσης και το πρωτοφανές ενεργειακό κόστος.
Ο κ. Βασιλικός επισήμανε ότι παρά τα «σύννεφα» που μαζεύονται σε διεθνές επίπεδο, τον ανησυχούν περισσότερο τα δρώμενα στην Ελλάδα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, μοιάζουμε με βάρκα που αρμενίζουμε χωρίς να βλέπουμε τους κινδύνους, γινόμαστε μάρτυρες δημόσιου αυτομαστιγώματος από καθηγητές, δημοσιολόγους, δημοσιογράφους και άλλους, με κορωνίδα τα περί υπερτουρισμού που οδηγούν σε αντιτουρισμό στην κοινωνία και φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού για το αν θέλουμε ή όχι τουρισμό, ενώ την ίδια ώρα τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχίζουν να είναι, με μεγάλη ευκολία, τα μόνιμα υποζύγια φορολογικών και άλλων βαρών, γεγονός που ροκανίζει σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
«Είμαστε πολύ μακριά από αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα για το αύριο του ελληνικού τουρισμού και το λέω με πλήρη γνώση αυτών που λέω», είπε ο κ. Βασιλικός, ο οποίος αναγνώρισε μεν τη συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού στην ανάπτυξη του κλάδου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετή, αφού, όπως είπε, «γυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας, εδώ και δεκατίες».
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ ανακοίνωσε ότι το 2025 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος θα ξεδιπλώσει, με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας του, την πρωτοβουλία «Φιλοξενία με αξία για όλους», για όλους τους πολίτες της χώρας.
Σύμφωνα με το money-tourism.gr, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παίρνοντας τον λόγο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι μία από εσάς» και συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ το ΞΕΕ για τη διαχρονική, εμπνευσμένη και αποτελεσματική ηγεσία του».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «ο τουρισμός έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα. Αυτό δεν είναι λόγια. Είναι αριθμοί και δεδομένα. Στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στις επενδύσεις. Και το τεκμηριώνει απόλυτα το ΞΕΕ και ο ερευνητικός του βραχίονας, το ΙΤΕΠ, σε κάθε ευκαιρία».
«Παρ’ όλα αυτά», συνέχισε ο κ. Χατζής, «δεν είμαι σίγουρος ότι τυγχάνει της ορθής αναγνώρισης αυτής της μεγάλης συμβολής στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν και ανησυχητικά δεδομένα όπως καταγράφονται στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν καθώς επισημαίνεται πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας θα έχει έλλειμμα 7,1%, διότι οι εισαγωγές αυξάνονται και οι εξαγωγές μειώνονται. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν βγάζαμε από την εξίσωση τον τουρισμό. Το ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος την 6η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με 2,1%, οφείλεται εν πολλοίς στις επιδόσεις του».
Σύμφωνα με money-tourism.gr, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε, ακόμη, ότι «γίνονται κινδυνολογικές συζητήσεις περί υπερτουρισμού που πλήττουν άδικα την εικόνα της χώρας, όταν αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο με αναπτυξιακή στόχευση καθώς και σύγχρονες ανθεκτικές υποδομές. Ούτε πρέπει ο ξενοδοχειακός κλάδος να αντιμετωπίζεται ως πηγή άντλησης εσόδων για το κράτος, ούτε πρέπει να συνδέεται με προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όπως η κλιματική κρίση, που ούτε δημιουργεί, ούτε μπορεί μόνος τους να επιλύσει».
Ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να πατάμε γκάζι εκεί που πρέπει να φρενάρουμε και να πατάμε φρένο εκεί που πρέπει να γκαζώνουμε. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και στην ΠΟΞ είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι στο μήνυμα που εκπέμπουμε προς κάθε κατεύθυνση: Δεν αντέχει ο κλάδος αποφάσεις που τον αφορούν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να συνεχίζουν να λαμβάνονται ερήμην μας. Πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε στη συνεργασία και ακριβώς γι’ αυτό δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλους αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα».
Διαβάστε ακόμη: ΣΕΤΕ: Πυρά για τη νέα φορολόγηση, ζητά αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση