Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, η περιοχή των Κεραμειών παραμένει άγνωστη για πολλούς Χανιώτες. Αυτό παραδέχτηκαν αρκετά από τα μέλη και τους φίλους της ΙΛΑΕΚ στην εκδρομή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 του Νοέμβρη.
Όπως επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, πρόκειται για ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, ένα μικρό οροπέδιο πλαισιωμένο από τα Λευκά Όρη, από πηγές, λόφους, χαράδρες και σπήλαια, που με έκπληξη αντικρίζει μπροστά του όποιος για πρώτη φορά αποφασίζει να περιηγηθεί την ενδοχώρα των Χανίων, πίσω από τον ορεινό όγκο της Μαλάξας. Υπήρξε διαχρονικά ένας τόπος ιδανικός για την ανθρώπινη διαβίωση, αλλά και ορμητήριο επαναστατών και καταφύγιο κατατρεγμένων σε εποχές δύσκολες, σκοτεινές και επικίνδυνες.
Τοπίο Κεραμειών
Η φύση των Κεραμειών αντάμειψε την επίσκεψη της ΙΛΑΕΚ με εντυπωσιακά φθινοπωρινά χρώματα, τα οποία τονίστηκαν ακόμη περισσότερο από το ψιλόβροχο, ενώ ο ήλιος που ακολούθησε απογείωσε την εκπληκτική εικόνα στα μάτια όλων. Η συγκινητική φιλοξενία των Κεραμειανών συμπλήρωσε τη μαγεία της ημέρας.
Περιοχή Σπηλαίου Πλατυβόλας
Η εξαιρετική ξεναγός Κατερίνα Μαρινάκη, κεραμειανή η ίδια, και η αρχαιολόγος, γραμματέας της ΙΛΑΕΚ, Σόνια Κωνσταντινίδου μύησαν τους επισκέπτες στα μυστικά της περιοχής και των μνημείων της. Η Εταιρεία θεωρεί υποχρέωσή της να τις ευχαριστήσει δημόσια, καθώς και όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία της επίσκεψης: τους πολιτιστικούς συλλόγους, τον ιερέα και τους επιτρόπους Γέρο-Λάκκου και Κατωχωρίου, τα μέλη της ΙΛΑΕΚ από τα Κεραμειά που συμπλήρωσαν τις ξεναγήσεις, τον Πέτρο από τη Δρακώνα για τις ρίμες του, το οινοποιείο Πατεράκη για την οινογευσία, την ταβέρνα Ξηράκη στους Κάμπους για τη θαυμάσια κουζίνα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων για τη διευκόλυνση στα μνημεία και το ταξιδιωτικό γραφείο Κυριακάκη για τον άριστο οδηγό του.
Η ξεναγός Κατερίνα Μαρινάκη στο μνημείο της Μάχης της Παναγιάς
Ταυτόχρονα, όμως, η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη άμεσης επέμβασης στην ενετική έπαυλη στο Κατωχώρι, η οποία κινδυνεύει από κατάρρευση. Είναι κρίμα, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί υποδειγματικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων η αποκατάσταση των ναών των Αγίων Νέστορα και Δημητρίου, που ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα, να παραμένει η εντυπωσιακή έπαυλη σε κατάσταση εγκατάλειψης και ετοιμορροπίας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δικαστή
Η ενετική έπαυλη Κατωχωρίου
Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης συναισθάνεται και αναγνωρίζει το μοναδικό φυσικό τοπίο, αλλά και την βαριά πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, από τα διάσπαρτα σπήλαια που χρησιμοποιήθηκαν ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. έως το πεδίο της μάχης της Παναγιάς στην σύγχρονη ιστορία, που το επισκέφτηκε στις 17 του Νοέμβρη, μια άλλη μέρα – σύμβολο αγώνων. Με αφορμή την επίσκεψή της, η ΙΛΑΕΚ κάνει έκκληση προς τις Αρχές να εμποδίσουν το σχέδιο της εγκατάστασης των πυλώνων υπερυψηλής τάσης που προγραμματίζεται στο ανατολικό τμήμα των Κεραμειών.
Οινογευσία στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Πατεράκη
Η ΙΛΑΕΚ έχει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο δηλώσει την αντίθεσή της απέναντι στις βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών – ΑΣΠΗΕ και πυλώνων υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, που μαζί με τα συνοδά έργα τους πληγώνουν και προκαλούν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό, ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον της Κρήτης. Η περιοχή των Κεραμειών είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΙΛΑΕΚ.
Πρωτομινωικό τριποδικό αγγείο με εγχάρακτη διακόσμηση από το σπήλαιο της Πλατυβόλας (περ. 2500 π.Χ.), Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Φωτογραφία κορυφή: Το σύμπλεγμα των ναών Αγίου Νέστορος και Αγίου Δημητρίου Κατωχωρίου