Την παραίτηση σύσσωμης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε αργά χτες το βράδυ (Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασής της.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας ενεργοποίησε το δικαίωμά του να ζητήσει τις παραιτήσεις τους και να προχωρήσει σε αλλαγές σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες έχουν εκκινήσει από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, και η νέα διοίκηση θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ήδη πριν 15 ημέρες έγινε αλλαγή σκυτάλης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τη θέση του προέδρου κατέχει ο οικονομολόγος Αντώνης Φιλιππής, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και άλλοι οργανισμοί όπως ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα, όμως με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στην απόφαση του υπουργού συνέβαλε το γεγονός ότι έρχεται για την Ελλάδα πρόστιμο πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες εντόπισαν μεγάλες αδυναμίες στους ελέγχους της τρέχουσας περιόδου κατά τον έλεγχο, που πραγματοποίησαν στο τέλος του καλοκαιριού.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι χειρισμοί που αφορούσαν τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού έδειξαν ότι η διοίκηση δεν αντιλήφθηκε ότι το σύστημα του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ ήθελε βελτιώσεις. Αυτό συσχετιζόταν ευθέως με τα κριτήρια διαπίστευσης για τα οποία είναι σε επιτήρηση.
Τα έργα και οι ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι τώρα διαδρομή του προέδρου Κυριάκου Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ διαγράφηκε με απανωτά ατοπήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τις πληρωμές των αγροτών.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις με τις προβληματικές και λειψές εκκαθαριστικές πληρωμές αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έφερε 197.000 αγρότες, από τους οποίους ζήτησε την επιστροφή 53 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων του 2022, που καταβλήθηκαν από λάθος του Οργανισμού και του τεχνικού του συμβούλου.
Ταυτόχρονα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε και το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια, όπου υπήρξαν παράνομες καταπατήσεις από επιτήδειους χιλιάδων στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων. Τέτοιου είδους περιπτώσεις εντοπίστηκαν στα νησιά του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή, γίνεται λόγος για 200.000 στρέμματα καταπατημένων γεωργικών εκτάσεων και βοσκότοπων και στη Δυτική Μακεδονία όπου οι αντίστοιχες εκτάσεις ανέρχονται σε 250.000.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε, διαπιστώθηκαν από το 2018 και μετά να δηλώνονται με ψευδή και απατηλά στοιχεία ως ιδιοκτήτες σημαντικών αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων ιδιώτες άλλων Περιφερειών, και να περιλαμβάνονται σε δηλώσεις ΟΣΔΕ των ιδίων ή ως μισθωμένες σε τρίτους για την είσπραξη ενισχύσεων.
Πηγή: ot.gr