Ανησυχητική αύξηση στη θνησιμότητα ψαριών της οικογένειας Epinephelidae (ροφών, στηρών, και σφυρίδων), με μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών να εκβράζονται στις ακτές έχει καταγραφεί στη χώρα μας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη, κυρίως στο νομό Λασιθίου, αλλά και στις Κυκλάδες, όπως την Τήνο, τη Σύρο και την Άνδρο.
Νεκρό ψάρι στον κόλπο της Κισάμου – Δεκάδες νεκροί ροφοί στην Ανδρο
Ενα νεκρό μεγάλου μεγέθους ψάρι, στον κόλπο της Κισάμου, αποτύπωσε σήμερα, ο φακός του Ιωάννη Παπαδάκη.
«Δυστυχώς έφτασε και στον κόλπο της Κισάμου το μυστήριο με τα νεκρά ψάρια που ξεβράζει η θάλασσα. Η προχθεσινή κακοκαιρία ξέβρασε στην Καλυβιανή ένα μεγάλο ψάρι.(Βλαχοσφυρίδα;)», σημειώνει σε ανάρτησή του.
Εικόνες αποκάλυψης στην Ανδρο
Σε παραλία της Άνδρου, πρόσφατο βίντεο κατέγραψε σχεδόν δέκα μεγάλους ροφούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Τις προηγούμενες ημέρες ψαράς από την Ανατολική Κρήτη συνάντησε νεκρά ψάρια, άλλα στην επιφάνεια και άλλα στον πάτο της θάλασσας σε προχωρημένη σήψη, ενώ ορισμένα ήταν ακόμη ζωντανά.
Ένα από αυτά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία.
Ημερίδα στη Σητεία για την ιογενή εγκεφαλοπάθεια
Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας και τη στήριξη του ΕΛΚΕΘΕ, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ημερίδα στη Σητεία για την ιογενή εγκεφαλοπάθεια, η οποία θεωρείται η αιτία της αυξημένης θνησιμότητας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με συμμετοχή ερευνητών, βιολόγων, στελεχών του λιμενικού και εκπροσώπων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, «έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία και στον κλάδο των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων αλλά και των καταναλωτών γι’ αυτό και κλήθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να καταθέσουν την άποψήτ ους».
Στο επιβεβαιωμένο πλέον φαινόμενο της ιογενούς εγκεφαλοπάθειας αναφέρθηκε διεξοδικά ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Παντελής Καθάριος ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλοιωθεί.
Η Δρ. Νότα Περιστεράκη έκανε έκκληση για τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων προκειμένου να υπάρξει ευρεία αποτύπωση του προβλήματος ώστε να μπορούν να διεξαχθούν στοχευμένα συμπεράσματα.
Οι αντιδράσεις των αλιέων
Την ανησυχία τους για την ραγδαία επιδείνωση του φαινομένου εξέφρασαν οι επαγγελματίες αλιείς μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Τσιριγώτη, ένα φαινόμενο το οποίο απειλεί την επιβίωση τους. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούν το φαινόμενο στις καθημερινές τους εξορμήσεις και οι ερασιτέχνες αλιείς οι οποίοι όπως είπαν βλέπουν το υδάτινο στοιχείο να εμφανίζει πλέον μια ραγδαία δυσμενή αλλαγή.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας Μανώλης Αϊλαμάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός αλληλένδετου δικτύου ενημέρωσης και δράσης προκειμένου να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση βάσει των πραγματικών δεδομένων.
Με πληροφορίες από boatfishing.gr/ Δήμο Σητείας / Ιωάννης Παπαδάκης