Τα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια είναι η νέα τάση, ακόμη και αν κάποιος αναζητά εισιτήρια για προορισμούς εντός συνόρων, όπως Κύθνος ακτοπλοϊκά. Αρκεί μια πρόχειρη ματιά σε έρευνες και στατιστικές για να συμπεράνει κανείς ότι όλο και περισσότεροι νοιάζονται για το περιβάλλον.
Ο σεβασμός προς το περιβάλλον απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας, αλλά στο σημείο αυτό ας παραδεχτούμε, ότι τα ταξίδια είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Και πώς μπορεί να ξεκινήσει; Επιλέγοντας κοντινούς προορισμούς.
Η στροφή στο τοπικό δεν έχει μόνο αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά και άλλους τρόπους να εντάξουμε στη ζωή μας τα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια.
Πώς να εντάξουμε στη ζωή μας τα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια
1. Ταξιδεύουμε κοντά
Η λογική του να ταξιδεύουμε κοντά είναι το να επιλέγουμε προορισμούς, όπου το μέσο μεταφοράς θα κάψει λιγότερο καύσιμο για να μας μεταφέρει. Σε αυτή τη λογική είναι πολύ καλή ιδέα και το island hopping. Άνετα ο ταξιδιώτης ξεκινά από τον Πειραιά για παράδειγμα προς την Κύθνο, κλείνοντας Κύθνος ακτοπλοϊκά.
Στη συνέχεια, αφού μείνει όσες μέρες θέλει εκεί, επιλέγει από την Κύθνο να μεταβεί σε άλλο νησί και των Κυκλάδων και το ταξίδι θα διαρκέσει πολύ λιγότερο, ενώ το πλοίο θα κάψει λιγότερο καύσιμα σε σχέση με το ταξίδι από Πειραιά. Αντίστοιχα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μπορεί να «κοστίζει» λιγότερο στο περιβάλλον να ταξιδεύουμε με αεροπλάνο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις λοιπόν το ταξίδι με αεροπλάνο, ίσως αφήνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Υπάρχουν εφαρμογές στις οποίες μπορούμε να βρούμε ορισμένες επιλογές μας τι αποτύπωμα άνθρακα αφήνουμε.
2. Αναζητήστε Σίφνος ακτοπλοϊκά εκτός εποχής
Αν αναζητήσετε Σέριφος ακτοπλοϊκά κι επισκεφθείτε το νησί, Σεπτέμβριο ή και Οκτώβριο μήνα κάθε άλλο παρά ερημιά θα αντικρίσετε. Αφενός κυρίως οι ξένοι επισκέπτονται το μέρος ακόμη και αυτή την περίοδο του χρόνου. Αφετέρου ναι, δεν έχει την πολυκοσμία του Μαΐου ή του Αυγούστου. Τι έχει;
Καλή εξυπηρέτηση, καθώς σε όλες τις επιχειρήσεις θα έχουν χρόνο να σας φροντίσουν και να ασχοληθούν μαζί σας. Άνετα σοκάκια για να χαζέψετε όμορφα σπίτια, τις βουκαμβίλιες ή να σταθείτε στο μέσον και να αποτυπώσετε ένα ξεχωριστό Κυκλαδίτικο ενσταντανέ με το πάσο σας. Ο καιρός, όπως όλοι ξέρουμε πια, είναι ακόμη κατάλληλος για μπάνιο, οπότε θα απολαύσετε τις παραλίες με την ησυχία σας.
3. Στήριξη της τοπικής οικονομίας
Αυτό είναι ένα βήμα, που έρχεται και σαν συνέχεια της παραπάνω επιλογής. Αν δηλαδή επισκεφθείτε ένα μέρος εκτός εποχής, το στηρίζεται όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο δύο ή τρεις μήνες. Άλλος τρόπος για να συνεχίσει να ενισχύεται μια τοπική οικονομία είναι η επιλογή εστιατορίων, που ανήκουν σε τοπικές οικογένειες και όχι τα μαγαζιά αλυσίδες.
Όμοια και όταν για σουβενίρ επιλέγουμε καταστήματα με έργα τοπικών καλλιτεχνών. Από τη μια θα έχουμε στη συλλογή μας κάποιο κομμάτι, που αντιπροσωπεύει την κουλτούρα του τόπου και από την άλλη στηρίζουμε και τους ντόπιους καλλιτέχνες.
4. Απολαύστε τις θάλασσες και τα τοπία με σεβασμό στη φύση
Όποιος κλείνει Σέριφος ακτοπλοϊκά πρέπει να έχει το μικρόβιο του φυσιοδίφη, καθώς η νότια πλευρά του νησιού είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura. Αν λοιπόν αγαπάτε τις καταδύσεις να είστε προσεκτικοί, καθώς τα νερά του νησιού αποτελούν το «σπίτι» της φώκιας monachus – monachus αλλά και δελφινιών.
Επίσης λόγω της γεωμορφολογίας της έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη πανίδα, με ορισμένα είδη φυτών να φύονται αποκλειστικά στο έδαφός της. Επομένως, σκουπίδια, δυνατοί ήχοι, που μπορεί να ταράξουν ενδημικά είδη ζώων και οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει το περιβάλλον εκεί, δεν έχει καμία θέση.
Όπου κι αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορείτε να κάνετε κι εσείς φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια. Αρκούν μικρές κινήσεις με αγάπη προς τη φύση και τον άνθρωπο για να δούμε τη διαφορά!
Φωτογραφία: Freepik